Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024
διεθνήΙερουσαλήμ: 11χρονη ανακάλυψε σπάνιο κέρμα 2.000 ετών

Ιερουσαλήμ: 11χρονη ανακάλυψε σπάνιο κέρμα 2.000 ετών

Μία νεαρή κοπέλα ανακάλυψε ένα σπάνιο κέρμα ηλικίας 2.000 ετών στην Ιερουσαλήμ, κατασκευασμένο από ατόφιο ασήμι.

Ένα 11χρονο κορίτσι, η Λίελ Κρουτόκοπ, βρήκε ένα σπάνιο ασημένιο κέρμα στο Εθνικό Πάρκο της Ιερουσαλήμ «Εμέκ Τζουρίμ» όπου συμμετείχε σε αρχαιολογικές δραστηριότητες με την οικογένειά της, αναφέρει η Jerusalem Post.

Στη μία πλευρά του κέρματος, το οποίο ζυγίζει 14 γραμμάρια και είναι κατασκευασμένο από ατόφιο ασήμι, αναγράφεται «ισραηλινό σέκελ» και «δεύτερη χρονιά», που αναφέρεται στη δεύτερη χρονιά του πρώτου Ιουδαιορωμαϊκού πολέμου, γνωστού ως «η μεγάλη εξέγερση».

Τα ίχνη του νομίσματος πρέπει να βρίσκονται στο 67 – 68 μ. Χ.

«Πρόκειται για μία σπάνια ανακάλυψη, δεδομένου ότι από τα χιλιάδες νομίσματα που έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικές ανασκαφές, μόνο τα 30 είναι νομίσματα φτιαγμένα από ασήμι από την περίοδο της “μεγάλης εξέγερσης”», εξηγεί ο επικεφαλής του Τμήματος Νομισμάτων από την ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων.

Στην άλλη πλευρά του κέρματος, που βρέθηκε στον «Δρόμο του Προσκυνητή» όπου γίνονται ανασκαφές, φέρει την επιγραφή «Ιερή Ιερουσαλήμ» στα αρχαία Εβραϊκά.

«Όταν ήρθα στο “Εμέκ Τζουρίμ”, σκέφτηκα ότι θα ήταν απλά κέρματα σε κύβους και δεν πίστεψα ποτέ ότι θα έβρισκα ένα κέρμα, πόσω μάλλον ένα τόσο σπάνιο και φτιαγμένο από ασήμι», σχολίασε η κοπέλα και συμπλήρωσε:
«Ήμουν τόσο τυχερή που το βρήκα, αλλά θέλω επίσης να ευχαριστήσω την αδελφή μου για την επιλογή του κύβου που κοσκινίσαμε. Εάν δεν είχα διαλέξει αυτόν τον κύβο, πιθανώς δεν θα έβρισκα το κέρμα».

Πηγή: sputniknews.gr

Τα πιο σημαντικά