Ιατρικό θαύμα: 100 γιατροί διαχώρισαν τα σιαμαία αγόρια που είχαν ενωμένο εγκέφαλο, μετά από 7 εγχειρήσεις

4 Αυγούστου, 2022 2:11 ΠΜ
More videos

Ένα ιατρικό θαύμα συντελέστηκε στη Βραζιλία, καθώς γιατροί κατάφεραν να διαχωρίσουν σιαμαία αγοράκια που ήταν ενωμένα στο κεφάλι έπειτα από πολύωρες και εξαιρετικά δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις.

Επτά χειρουργεία

Ο Μπερνάρντο και ο Αρτούρ Λίμα που είναι σχεδόν 4 χρονών υποβλήθηκαν σε τουλάχιστον 7 χειρουργικές επεμβάσεις στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Οι δύο τελευταίες επεμβάσεις είχαν διάρκεια 33 ώρες, προκειμένου οι γιατροί να μπορέσουν να χωρίσουν τα αγόρια που γεννήθηκαν ενωμένα στην περιοχή των εγκεφάλων τους.

Ονομάζονται κρανιοπαγή δίδυμα και η περίπτωσή τους είναι εξαιρετικά σπάνια. Για το διαχωρισμό τους χρειάστηκαν περισσότεροι από 100 γιατροί και νοσοκόμοι. «Πάντα πίστευα, πάντα είχα πολλές ελπίδες, όμως ποτέ δεν είχα την βεβαιότητα. Την βεβαιότητα ότι θα μπορέσω να τα διαχωρίσω γιατί ήταν πολύ δύσκολο. Είχα όμως ελπίδα και πίστη. Και έμαθα μια φράση ότι όταν έχεις 1% ευκαιρία πρέπει να έχεις 99% πίστη» δήλωσε ο νευροχειρουργός Γκαμπριέλ Μοφαρέτζ.

Οι χειρουργοί πέρασαν μήνες εξασκώντας διάφορες τεχνικές σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας πριν ξεκινήσουν αυτήν την λεπτή διαδικασία. Με δεδομένο ότι τα δίδυμα είναι σχεδόν 4 ετών είναι τα μεγαλύτερα σε ηλικία σιαμαία με ενωμένους εγκεφάλους που έχουν διαχωριστεί.

«Μόλις τελειώσαμε με την εγχείρηση διαχωρισμού των διδύμων. Η εγχείρηση πήγε πολύ καλά, είχαμε μια άψογη, άψογη ομάδα με τον γιατρό Μοφαρέτζ και όλα πήγαν πραγματικά καλά» δήλωσε ο χειρουργός Ογουάσε Τζιλάνι.