Η Ιαπωνική τεχνική που νικά την τεμπελιά μέσα σε ένα λεπτό

17 Σεπτεμβρίου, 2016 8:09 ΜΜ
More videos

Η τεμπελιά κοστίζει όχι μόνο σε εσάς αλλά και στον εργοδότη σας και στους γύρω σας. Στην πραγματικότητα, όταν σκέφτεται κανείς όλους αυτούς τους ανθρώπους που κάθονται στα γραφεία τους και χαζεύουν στο διαδίκτυο ενώ θα έπρεπε να εργάζονται, καταλαβαίνει κανείς ότι μιλάμε για τόνους χρημάτων που χάνονται.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την the American Payroll Association, ο μέσος εργαζόμενος κλέβει 4 ώρες και 5 λεπτά ανά εβδομάδα. Δεν χρειάζεται καν να κάνετε τα μαθηματικά για να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι πράγματι ένας τόνος μετρητών σε ολόκληρη τη χώρα.

Έτσι, η τεμπελιά και τα ανιαρά κίνητρα είναι κάτι περισσότερο από απλά ‘δεν είναι μεγάλη υπόθεση.’

Αισθάνεστε άσχημα γι ‘αυτό; Θέλετε να αλλάξετε τον τεμπέλικο τρόπο σας; Ακολουθήστε την ιαπωνική αρχή της Kaizen.

kaizen-2-svg_

Το Kaizen, σύμφωνα με το ca.kaizen.com, είναι η πρακτική της συνεχούς ανάπτυξης. Ήρθε αρχικά στο δυτικό κόσμο από το συγγραφέα Masaaki Imai.

Σήμερα, έχει εισαχθεί σε προγράμματα ανάπτυξης των εργαζομένων από πολλές οργανώσεις.

Μία από τις βασικές αρχές του Kaizen είναι ότι οι μεγάλες αλλαγές προκύπτουν από μικρές αλλαγές κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου. Αυτό μπορεί να αποτρέψει την επαγγελματική εξουθένωση που έρχεται από την προσπάθεια να αντιμετωπίσεις ένα μεγάλο έργο με τη μία.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι πρέπει να επιτευχθεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που είναι είναι γνωστή στον δυτικό κόσμο: η συναρμολόγηση επίπλων.

Πολλοί από εμάς κοιτάμε απογοητευμένοι το τελικό προϊόν στο κουτί και αναρωτιώμαστε πως έγινε. Σχεδόν είναι βέβαιο ότι στο 99% των περιπτώσεων ο σχεδιαστής που το έφτιαξε, απλά έκανε photoshop τα κομμάτια μαζί, αλλά αυτό είναι άσχετο.

Σύμφωνα με την αρχή του Kaizen, θα πρέπει να σπάσετε το έργο σε μικρότερα χρονικά κομμάτια. Έτσι, ίσως να βάλετε ένα χρονοδιακόπτη για ένα λεπτό και να πείτε ‘Εντάξει, για ένα λεπτό θα συναρμολογήσω τα συρτάρια του γραφείου.’

Στο μεγάλο σχέδιο της συναρμολόγησης επίπλων, ένα λεπτό δεν είναι τίποτα, και έτσι από τη στιγμή που ο χρόνος μετράει,  θα έχετε πράγματι καταλήξει σε ένα απτό αποτέλεσμα. Μετά μπορείτε να το επαναλάβετε.

Συμβουλές

Αν το παράδειγμα με τα έπιπλα δεν είναι αρκετό, διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές από το www.kaizen-news.com.

Μην εστιάζετε στο πρόβλημα όλη την ώρα.

Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό,πραγματικά είναι απίστευτα αναζωογονητικό. Αν μπορείτε να κάνετε να βήμα πίσω, να βγείτε έξω για πέντε λεπτά ή ακόμα και να δείτε τηλεόραση για λίγο. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα έρθει η έμπνευση και απομακρυνόμενοι  λίγο από το έργο, θα σας κάνει να δείτε πιο καθαρά.

Διδάξτε τους άλλους πώς να κάνουν πράγματα στα οποία είστε καλοί.

Θα εκπλαγείτε με το πόσα μπορείτε να μάθετε με τον τρόπο αυτό. Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος για την αυξήσετε την έμπνευση σας.  Κάποιος που είναι νέος σε κάτι θα έχει πάντα ένα φρέσκο τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων, κάτι που μπορεί να σας κάνει να καταλάβετε καλύτερα το θέμα.

Δώστε έμφαση στην εαυτό σας πρώτα.

Το Kaizen δεν είναι μια αρχή που πρέπει να την εφαρμόσετε με το ζόρι σε οποιονδήποτε άλλον. Χρησιμοποιήστε το για τον εαυτό σας πρώτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να διδάξετε κάποιον άλλον αυτή την μεγάλη νέα αρχή που μαθαίνετε, αλλά το βασικό είναι ότι  η προσπάθεια βελτίωσης σας θα πρέπει να έρθει από μέσα.

Ακολουθήστε μας στο facebook: