Ο λόγος που οι Ιάπωνες φορούν συνέχεια χειρουργικές μάσκες.

10 Ιανουαρίου, 2017 2:38 ΜΜ
More videos

Με τα χρόνια, οι χειρουργικές μάσκες έγιναν κάτι σαν τα κιμονό, αφού σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τους Ιάπωνες. Αν έχετε επισκεφθεί ποτέ τη χώρα, θα είδατε πολλούς περαστικούς, μικρούς και μεγάλους, να καλύπτουν το πρόσωπό τους με τέτοιου είδους μάσκες.

Σε μερικές περιπτώσεις, το να βρίσκεσαι σε ένα γραφείο μοιάζει πολύ με το να βρίσκεσαι σε κάποιο χειρουργείο, εξαιτίας της μόδας αυτής.

Ποια είναι, λοιπόν, η αιτία της εκτεταμένης χρήσης των χειρουργικών μασκών;

rocketnews24

Τις χρησιμοποιούν για την πρόληψη ασθενειών, θα πείτε. Ή ότι είναι ήδη άρρωστοι, αλλά πηγαίνουν αναγκαστικά στη δουλειά ή το σχολείο τους. Λοιπόν, όχι πάντα!

“Η ανησυχία για τις ασθένειες που κυκλοφορούν, είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης”.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι Ιάπωνες φορούν μάσκα, χωρίς να έχουν κάποια σχέση με την υγιεινή. 

qz

Για παράδειγμα, την ώρα που μία 46χρονη μητέρα δηλώνει πως φορά μάσκα για να μην αρρωστήσει το χειμώνα, απαντά πως η έφηβη κόρη της το κάνει για έναν διαφορετικό λόγο.

Η μητέρα λέει: “Φορά μια μάσκα και τοποθετεί τα ακουστικά στα αφτιά της, για να μην την ενοχλούν οι άνθρωποι γύρω της. Είναι δύσκολο γι’ αυτούς να ανοίξουν μια συζήτηση μαζί της”.

Η παιδοψυχολόγος Γιουν Φουτζικάκε, έχει συναντήσει αρκετές φορές παρόμοια περιστατικά.

Λέει: “Όταν έχουμε να κάνουμε με άλλους, πρέπει να αποφασίζουμε αν θα συμπεριφερθούμε χαμογελαστά ή θυμωμένα. Αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε, απλά φορώντας μία μάσκα. Η μόδα αυτή, μάλλον πηγάζει από την τωρινή κουλτούρα της νεολαίας, όπου πολλοί είναι συνηθισμένοι να επικοινωνούν έμμεσα, με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή του ι-μέιλ”.

Εν τω μεταξύ, κάποιοι επαγγελματίες μοντέλα έχουν παραδεχτεί πως χρησιμοποιούν μάσκες όταν τελειώνουν τις φωτογραφίσεις τους και αφαιρούν το μέικ απ τους. Κάποιες γυναίκες φορούν μάσκες όταν βγαίνουν για λίγη ώρα, όπως για ψώνια, ώστε να μην χρειαστεί να βαφτούν για τόσο λίγο.

Είναι, λοιπόν, λογικό το ότι οι ιαπωνικές αγορές είναι γεμάτες από χειρουργικές μάσκες, προσφέροντας μια μεγάλη ποικιλία στους καταναλωτές. 

tofugu

Πολλές είναι οι εταιρίες που πλασάρουν τις μάσκες τους ως ένα μοδάτο αξεσουάρ, ενώ δε λείπουν εκείνες που προσφέρουν μάσκες με διάφορες γεύσεις.

Οπότε, αν σκέφτεστε να επισκεφθείτε την Ιαπωνία σύντομα, μη διστάσετε να φορέσετε μια μάσκα. Είναι πολύ της μόδας!

[RocketNews24]

Ακολουθήστε μας στο facebook: