Η βρετανική μετάλλαξη μεταδίδεται και με τη γύρη, αποκάλυψε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης

28 Μαρτίου, 2021 10:16 ΜΜ
More videos

Ανοιξιάτικη «βόμβα»!

Στην αποκάλυψη-βόμβα ότι η βρετανική μετάλλαξη μεταδίδεται και με τη γύρη προχώρησε ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, επικαλούμενος νέα ιατρική έρευνα για τη συμπεριφορά του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε σε βρετανικό ιατρικό περιοδικό και αλλάζει όλα όσα γνωρίζαμε ως σήμερα για τις μεταλλάξεις, η θνησιμότητα του βρετανικού στελέχους που επικρατεί στην Ευρώπη έχει αυξηθεί και έχει φτάσει πάνω από το 60%! Μάλιστα, σύμφωνα πλέον με τις μελέτες, η γύρη παίζει καταλυτικό ρόλο στη μετάδοση του ιού.

«Σίγουρα υπάρχει κόπωση, όμως ο καιρός αυτός, οι 10- 20 βαθμοί Κελσίου, είναι ιδεώδης για τη διάδοση του ιού. Η ανθοφορία και η γύρη είναι επιπρόσθετοι παράγοντες σε ό,τι αφορά τη μεταδοτικότητα» ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» του Open και εξήγησε: «Σε 35 χώρες που έγινε έρευνα και συγκέντρωση δεδομένων -ανάμεσά τους και η Ελλάδα-, όταν υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση γύρης, υπήρχε αύξηση κρουσμάτων».

50% προσεκτικότεροι

Ο καθηγητής δεν έμεινε εκεί, προσθέτοντας ότι έρευνα του τελευταίου 48ώρου αλλάζει άρδην όσα γνωρίζαμε για τις μεταλλάξεις. «Γνωρίζαμε ότι το βρετανικό στέλεχος που επικρατεί στην Ευρώπη έχει τουλάχιστον 50% μεταδοτικότητα από τα προηγούμενα στελέχη. Θα πρέπει, λοιπόν, να είμαστε 50% προσεκτικότεροι. Γνωρίζουμε, επίσης, ποια από τις οκτώ μεταλλάξεις του βρετανικού είναι πιο μεταδοτική, άρα όποιος μολύνεται με αυτή διαδίδει για περισσότερες ημέρες τον ιό» δήλωσε και έριξε τη «βόμβα»:

«Η παραλλαγή αυτή έχει 30% μεγαλύτερη θνησιμότητα! Εργασία που δημοσιεύτηκε προχθές σε ιατρικό περιοδικό βρετανικό αποκαλύπτει ότι η θνησιμότητα είναι πλέον στο 60%».

Αν η εξέλιξη αυτή επιβεβαιωθεί, μας φέρνει αντιμέτωπους με έναν πολύ πιο επικίνδυνο ιό από αυτόν που ξέραμε, και μάλιστα την ώρα που ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 7.700 συμπολίτες μας και τα νοσοκομεία της χώρας έχουν γονατίσει υπό το βάρος του τρίτου κύματος.

Τέλος, ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε σε όσους κρατούν ανεύθυνη στάση απέναντι στον φονικό ιό, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Αν είναι δυνατόν πρωτεύοντα ρόλο να παίζει η πολιτική άποψη ή η πεποίθηση ενός ανθρώπου. Δεύτερος παράγοντας που παίζει ρόλο είναι ο αλτρουισμός. Αν υπάρχουν αυτά τα δεδομένα, η κατάσταση δεν μπορεί να ιαθεί. Με προβληματίζει όταν χθες κάποιοι έκαναν διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη ενώ υπάρχει βιολογικός πόλεμος. Λυπάμαι που το λέω, αλλά μου θυμίζει το Τσερνόμπιλ. Βλέπω παρέες παιδιών χωρίς μάσκες. Βλέπω κόσμο να μην τηρεί τα μέτρα…» είπε εμφανώς απογοητευμένος.

Ακολουθήστε μας στο facebook: