Η Βρετανία προειδοποιεί για 100 χιλ. κρούσματα την ημέρα… αλλά καταργεί τους περιορισμούς από 19/7

6 Ιουλίου, 20217:54 ΜΜ
More videos

Ο υπουργός Υγείας Sajid Javid εκτίμησε σήμερα ότι τα κρούσματα είναι πιθανό να εκτοξευθούν στις 100.000 την ημέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Μπορεί τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Boris Johnson να προανήγγειλε την πλήρη άρση των περιορισμών από τις 19 Ιουλίου, ωστόσο αυτό κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι η Βρετανία ξεμπέρδεψε με την πανδημία, με τη μετάλλαξη Δέλτα να σαρώνει τη χώρα.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας Sajid Javid εκτίμησε σήμερα ότι τα κρούσματα είναι πιθανό να εκτοξευθούν στις 100.000 την ημέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προειδοποιώντας ότι η χώρα εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά.

«Μέχρι να φτάσουμε στις 19 Ιουλίου, αναμένουμε ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων θα είναι τουλάχιστον διπλάσιοι από ό,τι είναι τώρα, οπότε θα φτάσουμε περίπου στις 50.000 την ημέρα.

Καθώς χαλαρώνουμε και προχωράει το καλοκαίρι, αναμένουμε σημαντική αύξηση, που θα μπορούσε να φτάσει και στις 100.000 κρούσματα ημερησίως», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Boris Johnson είχε δηλώσει ότι τα ημερήσια κρούσματα θα αυξηθούν στις 50.000 στις 19 Ιουλίου, την ημερομηνία κατά την οποία ελπίζει να άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς, αλλά ο Javid αναμένει εκτόξευση των κρουσμάτων μετά την άρση του lockdown.

Για ποιους καταργείται η καραντίνα μετά από επαφή με κρούσμα

Από τις 16 Αυγούστου, οι άνθρωποι που έχουν πλήρως εμβολιαστεί και τα παιδιά δεν θα χρειάζεται πλέον να αυτοαπομονώνονται έπειτα από στενή επαφή με κάποιον που βρίσκεται θετικός στην Covid-19, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.

Ο Javid δήλωσε πως η επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού σημαίνει πως είναι δυνατό να γίνουν περισσότερα βήματα για τη χαλάρωση των κανόνων αυτοαπομόνωσης γι’ αυτούς που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου.

«Από την 16η Αυγούστου … οποιοσδήποτε είχε στενή επαφή με ένα κρούσμα δεν θα πρέπει πλέον να αυτοαπομονώνεται, εφόσον έχει εμβολιαστεί πλήρως», δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Όπως και με τους ενήλικες, οποιοσδήποτε κάτω των 18 ετών είχε στενή επαφή με κρούσμα δεν θα πρέπει πλέον να αυτοαπομονώνεται».

Μόνον επαφές που διαγιγνώσκονται οι ίδιες θετικές θα πρέπει να αυτοαπομονώνονται, δήλωσε.

Το μεγάλο στοίχημα της 19ης Ιουλίου

Το μεγάλο στοίχημα για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον η 19η Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία θα αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson.

Επιβεβαιώνοντας τις φήμες, ο κ.Johnson ανέφερε ότι όλες οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ανοίξουν και πάλι, συμπεριλαμβανομένων και των νυχτερινών κέντρων.

Η 19η Ιουλίου θα σημάνει το τέλος μιας σειράς περιορισμών.

Ειδικότερα, καταργούνται οι περιορισμοί για συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπως και η τήρηση του κανόνα του ενός μέτρου στις κοινωνικές αποστάσεις.

Τέλος μπαίνει και στη χρήση μάσκας, ωστόσο θα υπάρχει σύσταση για τις περιπτώσεις που ενδείκνυται.
Επίσης, δεν είναι υποχρεωτική η τηλεργασία.
Ο κ. Johnson είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με την ταξιδιωτική βιομηχανία για να μπορούν οι πλήρως εμβολιασμοί να επιστρέφουν από χώρες στην πορτοκαλί ταξιδιωτική λίστα δίχως υποχρέωση απομόνωσης.
Δεν προσδιόρισε το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, αλλά προανήγγειλε ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας.
Τα πιστοποιητικά Covid δεν είναι υποχρεωτικά για την κυβέρνηση, προκειμένου κάποιος να μπει σε κάποιον χώρο.
Ωστόσο οι επιχειρηματίες έχουν το δικαίωμα να τα χρησιμοποιήσουν.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκστρατεία εμβολιασμού.
Στόχος είναι να επιταχυνθούν τα εμβόλια για τους κάτω των σαράντα ετών, ενώ μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης θα μεσολαβούν 8 και όχι 12 εβδομάδες.
Παράλληλα, οι αρχές θα συνεχίσουν τα τεστ και την ιχνηλάτηση, ωστόσο η κυβέρνηση θέλει να αντικαταστήσει την αυτοαπομόνωση με καθημερινές εξετάσεις.
Παρουσιάζοντας το βήμα 4 του προγράμματος άρσης των μέτρων, ο Βρετανός πρωθυπουργός εξήγησε ότι για να ενεργοποιηθεί θα υπάρξει νέα εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων στις 12 Ιουλίου.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News