Η Βουλγαρία απαγόρευσε τη μουσουλμανική μαντίλα

17 Ιουνίου, 2016 8:51 ΜΜ
More videos

H Βουλγαρία είναι η πιο πρόσφατη χώρα που απαγόρευσε την μουσουλμανική μαντήλα, ακολουθώντας τα βήματα της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

Οι Βουλευτές ψήφισαν 108 υπέρ της απαγόρευσης και 8 κατάΗ Βουλγαρία ακολούθησε παρόμοιες κινήσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο νόμος εφαρμόζεται σε δημόσια κτίρια, σχολεία και δημόσιους χώρους αναψυχής.

Οι πολιτικοί της Βουλγαρίας έχουν εγκρίνει ένα νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τη χρήση των ειδών ένδυσης που κρύβει το πρόσωπο, πλήρως ή εν μέρει, σε δημόσιους χώρους.

Συνολικά 108 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της νομοθεσίας – οκτώ καταψήφισαν – σε πρώτη ανάγνωση, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η οποία προτάθηκε από το Εθνικιστικό Πατριωτικό Μέτωπο (PF) και θα απαγορεύει τη νικάμπ και τη μπούργκα.

Ο νόμος θα εφαρμόζεται σε όλα τα επίσημα ιδρύματα και τόπους που παρέχουν διοικητικές, εκπαιδευτικές ή κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και χώρους δημόσιας αναψυχής.

303D8D9100000578-0-image-m-16_1466066589818

Το τέλος της μπούρκα και νικάμπ στη Βουλγαρία: 108 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης – μόνο οκτώ ήταν κατά

Το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών ( DPS ), πρότεινε την απόσυρση του νόμου και την ένταξή του στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, αλλά η ιδέα απορρίφτηκε.

Βουλευτές από το DPS και το DOST,  με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του DPS Lyutvi Mestan, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο υποστηρίζοντας ‘ότι στην πραγματικότητα δεν επιλύσει κανένα από τα σοβαρά προβλήματα’  και ότι ήταν το αποτέλεσμα μιας ‘πολιτικής συμφωνίας’.

Το νομοσχέδιο είχε ήδη εγκριθεί από διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές, ενώ οι πόλεις Παζαρτζίκ, Στάρα Ζαγόρα, Σλίβεν και Burgashave έχουν ήδη εγκρίνει παρόμοιες απαγορεύσεις σε τοπική κλίμακα.

01373F8200001005-0-image-a-17_1466066609258

Η μουσουλμανική μαντήλα είναι ήδη εκτός νόμου σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και το Βέλγιο.

Η Λετονία σχεδιάζει μια παρόμοια απαγόρευση για τις μαντήλες που κρύβουν όλο το πρόσωπο δημόσια, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν λιγότερο από μια χούφτα ανθρώπων στη χώρα που την φοράνε.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποκαλέσει τις προτάσεις για τις νικάμπ και τη μπούργκα σαν ένα  ‘προληπτικό μέτρο’ για την προστασία του πολιτισμού της Λετονίας, εξασφαλίζοντας ότι οι νεοαφιχθέντες μουσουλμάνους θα τηρούν τις παραδόσεις της χώρας. Νωρίτερα φέτος, ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Manuel Valls ζήτησε την απαγόρευση της μουσουλμανικής μαντήλας στα πανεπιστήμια, προκαλώντας την αντιπολίτευση.

Σε συνέντευξή του στην καθημερινή εφημερίδα, Liberation, ο πρωθυπουργός Manuel Valls είπε ότι η Γαλλία πρέπει να προστατεύσει τους Γάλλους μουσουλμάνους από την εξτρεμιστική ιδεολογία.

Η χώρα έχει ήδη απαγορεύσει το κάλυμμα του προσώπου με μαντήλα και απαγορεύει τη μαντίλα και τα άλλα θρησκευτικά σύμβολα στα σχολεία και δημόσια κτίρια.

Τον Μάιο, η ολλανδική κυβέρνηση εφάρμοσε μια μερική απαγόρευση της μαντήλας  σε σχολεία, νοσοκομεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με πρόστιμα ύψους μέχρι £ 300 για όποιον πιαστεί να αψηφά τον νόμο.

Ένας νόμος που απαγορεύει την μαντήλα στο γειτονικό Βέλγιο τέθηκε σε ισχύ το 2011.

Παρά το γεγονός ότι η Ισπανία δεν έχει καμία εθνική απαγόρευση, το 2010,η  Βαρκελώνη έθεσε εκτός νόμου την μπούργκα και τις νικάμπ σε δημοτικά κτίρια της πόλης.

Ακολουθήστε μας στο facebook: