Τρίτη, 23 Απριλίου 2024
υγείαΗ βıταμίνη που είναι απαραίτητη για τον εγκέφαλο, ενıσχύει το ανοσοποıητικό, αποτpέπει...

Η βıταμίνη που είναι απαραίτητη για τον εγκέφαλο, ενıσχύει το ανοσοποıητικό, αποτpέπει φλεγμονń, προστατεúει τους πνεúμονες

Πρόκειται για γνωστή βιταμίνη που ωστόσο τα οφέλη της δεν είναι σε όλους γνωστά. Δείτε ποια είναι και πως μπορεί να σας βοηθήσει.

Η συγκεκριμένη βιταμίνη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, όπως φυτικά έλαια (σόγιας, ηλιόσπορου, σίτου), αποξηραμένα φρούτα, αμύγδαλα, φυστίκια και πράσινα  λαχανικά. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αυτή τη βιταμίνη μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού.

vitamin e

Τι είναι η βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε ανήκει στην ομάδα των λιποδιαλυτών βιταμινών και αποτελεί μια οικογένεια οκτώ φυτικών ενώσεων, από τις οποίες η πιο δραστική είναι η α-τοκοφερόλη. Η βιταμίνη Ε διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη, καθώς λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό.

Τα οφέλη

  1. Μπορεί να ωφελήσει την υγεία του δέρματος
  2. Μπορεί να ωφελήσει τη γνωστική υγεία
  3. Μπορεί να ωφελήσει τους ηλικιωμένους
  4. Βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων
  5. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

vitamini e trofes

1. Μπορεί να ωφελήσει την υγεία του δέρματος

Τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε μπορεί να είναι χρήσιμα για άτομα με ορισμένες δερματικές διαταραχές, όπως το έκζεμα. Ωστόσο, η έρευνα είναι επί του παρόντος περιορισμένη και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με αυτό το πιθανό όφελος (10Αξιόπιστη πηγή).

2. Μπορεί να ωφελήσει τη γνωστική υγεία

Η διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης Ε και η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές από τις μελέτες εάν τα συμπληρώματα ωφελούν άτομα με γνωστικές παθήσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Πάντως, κάποιες μελέτες έδειξαν, ότι η λήψη βιταμίνης Ε ημερησίως, ίσως καθυστερεί τη διανοητική παρακμή σε ασθενείς της νόσου του Αλτσχάιμερ.

3. Μπορεί να ωφελήσει τους ηλικιωμένους

Επειδή η βιταμίνη Ε παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία, όπως η μείωση της φλεγμονής και η βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, τα συμπληρώματα μπορεί να ωφελήσουν άτομα που έχουν αυξημένες ανάγκες ή δεν παίρνουν αρκετά στη διατροφή τους, όπως μερικοί ηλικιωμένοι σύμφωνα με κάποιες μελέτες.

vitamin e sources 1200x800 1

4. Βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη λειτουργία των πνευμόνων και ορισμένα συμπτώματα άσθματος σε παιδιά και ενήλικες.

5. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Η βιταμίνη Ε ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και παίζει σημαντικό ρόλο στην αποφυγή λοιμώξεων. Επίσης βοηθά τους διαβητικούς που κινδυνεύουν από καρδιοπάθειες δύο με τέσσερις φορές περισσότερο από το φυσιολογικό.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται σημαντικά με τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε, συμπεριλαμβανομένων αυξημένων επιπέδων ιντερφερόνης και ιντερλευκίνη

Τα πιο σημαντικά