Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΗ Τουρκία παρουσίασε το πρώτο τουρκικό ιπτάμενο αυτοκίνητο της

Η Τουρκία παρουσίασε το πρώτο τουρκικό ιπτάμενο αυτοκίνητο της

Η Τουρκία παρουσίασε το πρώτο τουρκικό ιπτάμενο αυτοκίνητο με την επωνυμία «Cezeri», από το όνομα ενός περίφημου μουσουλμάνου εφευρέτη του 12ου αιώνα.

Σύμφωνα με την εταιρεία «Baykar», το βάρος 230 κιλών ιπτάμενο όχημα πραγματοποίησε με επιτυχία την παρθενική του πτήση, διανύοντας πτήση 10 μέτρων, κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Το 1ο εξολοκλήρου τουρκικό ιπτάμενο αυτοκίνητο ονομάστηκε «Cezeri», από το όνομα ενός μουσουλμάνου εφευρέτη από την Ανατολία.

Ο Ισμαήλ αλ Τζαζαρί γεννήθηκε το 1136 στο Ντιγιάρμπακιρ της σημερινής Τουρκίας και έγινε γνωστός για τις περίφημες εφευρέσεις του.

Όσον αφορά στο τουρκικό ιπτάμενο όχημα «Cezeri», προς το παρόν μπορεί να μεταφέρει μόνο ένα άτομο, αλλά η επόμενη βερσιόν θα έχει χώρο για περισσότερους, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρείας.

Σύμφωνα με την Baykar, το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν δοκιμές κι άλλων πρωτοτύπων, ενώ σύντομα θα πραγματοποιηθούν δοκιμές και με επιβάτες εντός του οχήματος, μιας και προς το παρόν το Cezeri πετάει χωρίς οδηγό, με τη βοήθεια αυτόνομου συστήματος πτήσης.

Κι ενώ το ιπτάμενο αυτοκίνητο ίσως χρειαστεί ακόμη 10 με 15 χρόνια για να κυκλοφορήσει στους δρόμους ή πιο σωστά στους ουρανούς, «θα μπορούσαμε να δούμε ψυχαγωγικές χρήσεις για το όχημα εκτός πόλεων εντός 3-4 χρόνων» ανέφερε ο επικεφαλής τεχνολογικός υπεύθυνος της εταιρείας, Σελτζούκ Μπαϊρακτέρ, σύμφωνα με την τουρκική «Daily Sabah».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κατασκευάστρια εταιρεία, Baykar, ιδρύθηκε το 1984 και εξειδικεύεται στην κατασκευή ιπτάμενων drone οπλισμένων και μη, συστημάτων ελέγχου καθώς και εξομοιωτών και αεροηλεκτρονικών συστημάτων.

Τα πιο σημαντικά