Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024
ΕλλάδαΗ Θεσσαλονίκη στο «γκρι»: Μετακίνηση με SMS στο 13033 – Οι 6...

Η Θεσσαλονίκη στο «γκρι»: Μετακίνηση με SMS στο 13033 – Οι 6 κωδικοί εξόδου

Επίσημα lockdown για 14 ημέρες στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες

 

Επίσημα ανακοινώθηκε το ολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, σύμφωνα με τον οποίο από αύριο το πρωί Τρίτης (3/11) η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες επιστρέφουν σε lockdown τύπου Μαρτίου με μοναδική διαφορά τα ανοιχτά σχολεία. Το lockdown θα έχει διάρκεια 14 ημερών και επί της ουσίας κλείνουν όλες οι δραστηριότητες όπως και τον Μάρτιο, με μοναδική διαφορά τα ανοιχτά σχολεία.

Έτσι, επιστρέφει και η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις των πολιτών. Ειδικότερα, όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας: «Όπως και στο διάστημα του «γενικού lockdown», επανέρχεται και στην περίπτωση του «τοπικού lockdown» η ανάγκη αποστολής SMS για όλες τις μετακινήσεις. Ειδικά για το διάστημα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επομένης ημέρας, επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας».

Δείτε αναλυτικά τι ίσχυε κατά το lockdown του Μαρτίου σχετικά με την αποστολή SMS για τις μετακινήσεις και τους έξι λόγους που επιτρέπονταν η έξοδος από το σπίτι.

Ο πολίτης πρέπει να δηλώνει:

  • το ονοματεπώνυμο του,
  • τη Διεύθυνση κατοικίας του
  • και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις αιτιολογίες:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών αναγκών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους

3. Μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη

5. Μετάβαση σε τελετή υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ατομικά ή ανά δυο άτομα.

Μετά την επιτυχή αποστολή ενός SMS στο 13033 ακολουθεί η απάντηση: “Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας”.

Σε περίπτωση ελέγχου στο δρόμο από τις κρατικές Αρχές επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Όπως τονίζεται από τον σχετικό οδηγό της Πολιτικής Προστασίας “σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου”.

Το SMS στο 13033 είναι δωρεάν και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν κρατούν δεδομένα των πολιτών.Τα πιο σημαντικά