Η τέλεια άσκηση που θα σας κάνει να αισθανθείτε καλά με τον εαυτό σας.

18 Ιανουαρίου, 2016 5:00 ΜΜ
More videos

Πολλοί από εμάς κατά καιρούς παρασυρόμαστε σε αρνητικές σκέψεις, που στην πραγματικότητα το μόνο που κάνουν είναι να μας βάζουν παραπάνω εμπόδια. Η ψυχολόγος Jennice Vilhauer προτείνει μια πολύ αποτελεσματική μέθοδο, που μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις αρνητικές μας σκέψεις και δούμε την θετική πλευρά της ζωής.

Τι ακριβώς είναι αυτή η άσκηση λοιπόν;

  1. Κρατήστε ένα κομμάτι χαρτί δίπλα στο κρεβάτι σας και κάθε βράδυ πριν πάτε για ύπνο, σημειώστε τρία πράγματα που άρεσε για τον εαυτό σας εκείνη την ημέρα.
  2. Το πρωί διαβάστε την λίστα πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι.
  3. Επαναλάβετε το ίδιο για 30 μέρες.

Αυτά τα πράγματα δεν χρειάζεται να είναι μεγάλα. Μπορούν να είναι μικρά και απλά πράγματα, όπως, το να κρατήσετε την πόρτα για να περάσει ένας συνάδελφός σας ή να μην χάσετε την ψυχραιμία σας σε έναν δρόμο με κίνηση ή να μπείτε στον κόπο να δοκιμάσετε μια άσκηση ακόμα και αν δεν είστε σίγουροι, ότι θα λειτουργήσει.

Για κάποιον που έχει κατάθλιψη, η δραστηριότητα αυτή φαίνεται σαν μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Ο λόγος; Έρευνες έχουν δείξει, ότι τα άτομα με κατάθλιψη αυτό που αναφέρεται ως προκατάληψη για αρνητική αυτο-εκτίμηση. Επίσης, μπορεί να έχουν μειωμένο έλεγχο προσοχής, που σημαίνει, ότι μόλις ενεργοποιηθεί ένα αρνητικό σχήμα, έχουν την τάση να επικεντρώνονται σε αυτό και να μην μπορούν να μετατοπίσουν την προσοχή τους αλλού. Ως αποτέλεσμα συσσωρεύουν αρνητική ενέργεια και σκέψεις.

Ουσιαστικά, οι άνθρωποι με κατάθλιψη σπαταλούν πολύ χρόνο σκεπτόμενοι τα πράγματα που δεν τους αρέσουν στον εαυτό τους και δυσκολεύονται πολύ να σταματήσουν να το κάνουν.

Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύουμε σκεπτόμενοι κάτι, τόσο πιο ζωντανό και προσβάσιμο γίνεται μέσα μας. Επίσης, όσο περισσότερο σκεφτόμαστε κάτι τόσο περισσότερο το ταυτίζουμε με άλλα, παρόμοια πράγματα του περιβάλλοντος μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούμε ένα φίλτρο, που μας προκαλεί να υπεραναλύουμε τις καταστάσεις και να διαστρεβλώνουμε τις πληροφορίες, έτσι ώστε να ταιριάζουν με τις κυρίαρχες σκέψεις μας.

Ένας άνθρωπος με κατάθλιψη μπορεί να πάει σε ένα πάρτι, να του κάνουν 10 κομπλιμέντα και να βρεθείς ένας που θα του πει κάτι αρνητικό για την μπλούζα τους και να κολλήσει η σκέψη του μόνο σε αυτό το 1 αρνητικό σχόλιο.

Η ροή της σκέψης του θα πάει ως εξής: Αναρωτιέμαι τι κακό είχε το μπλουζάκι μου, μάλλον δεν μου πήγαινε καθόλου, σίγουρα όλοι θα με έβλεπαν σαν ηλίθιο. Μα τι συμβαίνει με μένα; Γιατί δεν μπορώ να τα κάνω όλα με τον σωστό τρόπο; Είναι τόσο εξευτελιστικό. Και ξαφνικά τα υπόλοιπα 10 κομπλιμέντα είναι σαν να μην ειπώθηκαν ποτέ.

Πως ακριβώς θα σας βοηθήσει αυτή η άσκηση;

Οι έρευνες έχουν δείξει, ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να ξεφορτωθούμε μια αρνητική σκέψη από μια ουδέτερη. Στην ουσία αυτή η άσκηση μας βοηθάει να βρούμε την δύναμη, για να απαγκιστρωθούμε από τις αρνητικές σκέψεις. Μετατοπίζει την προσοχή στα θετικά χαρακτηριστικά του εαυτού μας.

Ακολουθήστε μας στο facebook: