Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024
ΠάσχαΗ σκηνή που κόπηκε από την ταινία «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Η σκηνή που κόπηκε από την ταινία «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

H σκηνή που προβλημάτισε τον Φράνκο Τζεφιρέλι και αποφάσισε να την αφαιρέσει

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» είναι η κορυφαία ταινία του Φράνκο Τζεφιρέλι, που συνδέθηκε με την ελληνική τηλεόραση προβάλλεται αδιαλείπτως την Εβδομάδα των Παθών. Η ατμόσφαιρα, οι ηθοποιοί και τα σκηνικά προκαλούν ρίγη συγκίνησης στον θεατή που επιλέγει να δει το αριστουργηματικό έργο του Τζεφιρέλι, ξανά και ξανά, κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Θεωρείται ως η μεγαλύτερη θρησκευτική παραγωγή στην ιστορία της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, ενώ η ερμηνεία του Ρόμπερτ Πάουελ έμεινε στην ιστορία.

«Κάποια στιγμή κοιτάζοντας στον καθρέφτη, αναγνώρισα στο είδωλό μου τον Ιησού. Μου φάνηκε ότι είδα την εικόνα που έχει ο καθένας από εμάς γι΄ Αυτόν, όταν προσπαθούμε να τον φανταστούμε. Την εικόνα που έχω συγκρατήσει από παιδί» είχε δηλώσει ο ηθοποιός.

Από το σπουδαίο έργο ωστόσο, ο βραβευμένος σκηνοθέτης αποφάσισε να αφαιρέσει μια την σκηνή της Ανάστασης, παρόλο που είχε γυριστεί. Ο Τζεφιρέλι εξήγησε ότι ήταν αδύνατο από κινηματογραφικής άποψης να αποτυπωθεί η συγκεκριμένη σκηνή, χωρίς να χάσει το μυστήριό της, με αποτέλεσμα να αποφασίσει να την αφήσει εκτός, προκειμένου το κοινό να την φανταστεί όπως ήθελε:

«Προσπάθησα να γυρίσω τη σκηνή της Ανάστασης και υπήρχαν αυτά τα προβλήματα, που δεν γνωρίζεις πώς να τα λύσεις. Είναι ένα μυστήριο. Η δουλειά μας μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη όταν πας να γυρίσεις τέτοιες σκηνές. Σε μια φωτογραφία είναι αλλιώς, αλλά στον κινηματογράφο, ο οποίος σου δείχνει γεγονότα, δεν μπορείς να δημιουργήσεις αυτό το μυστήριο. Το προσπάθησα αρκετές φορές» εξήγησε ο σκηνοθέτης και πρόσθεσε:

«Γυρίσαμε δύο διαφορετικές σκηνές για την Ανάσταση, αλλά στο τέλος αποφασίσαμε να αφήσουμε το κοινό να το φανταστεί όπως εκείνο ήθελε. Με την πίστη και τα πιο βαθιά του συναισθήματα γι’ αυτό το μυστήριο. Από κινηματογραφικής άποψης, φοβήθηκα ότι θα χάναμε αυτό το μυστήριο. Τι θα φορούσε ο Ιησούς; Θα έπρεπε να πέφτουν οι επίδεσμοι από το σώμα του; Ποιος θα ήταν ο σωστός τρόπος να γίνει; Όλα αυτά τα ερωτήματα γεννήθηκαν στο μυαλό μου. Σε κάποια άλλη ταινία ίσως να δούλευε αυτή η σκηνή, στη δική μας όχι».

Τα πιο σημαντικά