Οι εκμυστηρεύσεις της Τζωρτζίνας, λόγια τα οποία δεν μπόρεσε ή δεν τόλμησε να πει εν ζωή, προ του βίαιου τέλους το οποίο -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- επήλθε την 31η Ιανουαρίου 2022 από υπερβολική δόση κεταμίνης, αποκαλύπτονται από τη δημοσιογραφική έρευνα της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ».
Των Πέτρου Κουσουλού – Νίκου Νικολετάκη
Η παρακαταθήκη του άτυχου εννιάχρονου κοριτσιού το οποίο κατέληξε νοσηλευόμενο στο Νοσοκομείο «Παίδων» είναι συγκλονιστική. Οι δικαστικές Αρχές, οι οποίες θεώρησαν ως ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο να «ξεκλειδώσουν» τους μύχιους φόβους που εξέφραζε το μικρό κορίτσι προτού καταστεί παραπληγικό, την 11η Απριλίου 2021, όρισαν ως ειδική πραγματογνώμονα μια διακεκριμένη παιδοψυχολόγο η οποία καλείται να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα τα οποία ανακύπτουν από τη «διαθήκη» που άφησε το άτυχο κορίτσι μετά τη δολοφονία του. Η έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στην οικία της οικογένειας Δασκαλάκη την 1η Απριλίου 2022 είχε ως αποτέλεσμα στις δικαστικές Αρχές να προσκομιστούν, μεταξύ άλλων, δύο ζωγραφιές αλλά και ένα μήνυμα-φωτιά, το οποίο είχε φροντίσει να αφήσει η Τζωρτζίνα στους ερευνητές της υπόθεσης.
Όπως προκύπτει από την ανακριτική διάταξη η οποία καλεί σε διάστημα δύο μηνών την ειδική πραγματογνώμονα να παραδώσει τη δική της έκθεση ερμηνεύοντας όλα όσα επιθύμησε να καταγράψει στο χαρτί η άτυχη Τζωρτζίνα, στα έγγραφα της δικογραφίας υπάρχει ένα συγκλονιστικό μήνυμα της 9χρονης. Πρόκειται για χειρόγραφη σημείωση-ζωγραφιά η οποία βρέθηκε και κατασχέθηκε επάνω στο γραφείο του παιδικού υπνοδωματίου στο οποίο «φιλοξενούνταν» το άτυχο κορίτσι έχουσα ως επιβλέπουσα την επόπτρια μητέρα της και νυν κατηγορουμένη. Σε ένα κομμάτι χαρτί η 9χρονη λοιπόν έγραψε «Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΒΓΑΛΕ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΥΡΛΙΑΧΤΟ», χωρίς, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη δικογραφία, να συνοδεύεται το κείμενο αυτό από κάποια άλλη ζωγραφιά. Στο συγκεκριμένο εύρημα εστιάζει και η δικαστική έρευνα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ» το συγκεκριμένο μήνυμα της Τζωρτζίνας καταγράφηκε λίγο πριν από τον θάνατο της Ίριδας (σ.σ. στις 21 Μαρτίου 2021), ενώ το μικρό κορίτσι παρακολουθούνταν ήδη από παιδοψυχολόγο στο σχολείο του. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, εκείνη την περίοδο, προ και λίγο μετά τον θάνατο της Ίριδας, το κοριτσάκι εμφανιζόταν τρομαγμένο και δεν μιλούσε καλά καλά στα οικεία του πρόσωπα! Σε αυτό το κείμενο λοιπόν αναμένεται να εστιάσει και η πραγματογνώμονας που ορίστηκε από τη 18η ανακρίτρια.
Η παιδοψυχολόγος-λογοπαθολόγος και υποψήφια διδάκτωρ του ΕΚΠΑ κυρία Χριστίνα Μπογιατζή έδωσε στην «Μ» τη δική της ερμηνεία για τα συναισθήματα που πιθανόν να είχε η άτυχη Τζωρτζίνα και το τι σημαίνει η φράση που έγραψε. Όπως μας είπε, το κείμενο της 9χρονης βγάζει φόβο, αλλά κυρίως δύναμη από την πλευρά του μικρού κοριτσιού.
«Είναι η πιστοποιημένη απόπειρα περιγραφής της συμπεριφοράς της μητέρας όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στα μάτια του παιδιού. Η λέξη ‘‘Σήμερα’’ δείχνει πως είναι ένα γεγονός με χρονικό προσδιορισμό και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Οι λέξεις ‘‘μαμά μου’’ δείχνουν πως το παιδί την αναγνωρίζει ακόμη ως μαμά ‘‘της’’ σε μια αρνητική εμπειρία (του ουρλιαχτού ενδεχομένως), επομένως δεν φοβάται πια να καταδείξει την οιαδήποτε συμπεριφορά της. Είναι σαν να απενοχοποιείται στην έκφραση συναισθημάτων. Η λέξη ‘‘Τεράστιο’’ είναι η υπερθεμάτιση της έντασης και η λέξη ‘‘ουρλιαχτό’’ είναι η ποιότητα της συμπεριφοράς».
Όπως αναφέρει η παιδοψυχολόγος, «το ουρλιαχτό είναι μια πιο αδόκιμη λέξη για παιδί σχολικής ηλικίας (έως και 9 ετών), καθώς τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες (4-9) προτιμούν απλό λεξιλόγιο όπως «φωνή».
Η Τζωρτζίνα, που εισακούστηκε μετά τον θάνατό της, προσπαθούσε από χρόνια να στείλει μηνύματα με τις ζωγραφιές της.
«Δεν θα μπορούσε να αποτυπώσει πιο καλά ένα παιδί την κραυγή βοήθειας για να δούμε τι συμβαίνει μέσα στο σπίτι της» ανέφερε η παιδοψυχολόγος.
Η ίδια είχε σχολιάσει πριν από περίπου έναν μήνα τις ζωγραφιές της 9χρονης: «Ήταν για μένα ένα μήνυμα από την Τζωρτζίνα, που αν δεν το ανέλυα ως επιστήμονας θα είχα διαπράξει κι εγώ έγκλημα» είχε πει η παιδοψυχολόγος.
Η 18η ανακρίτρια κυρία Χριστίνα Σαλάππα δίνει πολύ μεγάλη έμφαση σε συγκεκριμένες ζωγραφιές της μικρής Τζωρτζίνας και γι’ αυτό προχώρησε στη διάταξη διενέργειας πραγματογνωμοσύνης. Με εντολή της διόρισε πραγματογνώμονα γνωστή παιδοψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια παίδων και εφήβων με έδρα τα βόρεια προάστια της Αττικής, η οποία θα έχει περιθώριο δύο μηνών για να παραδώσει τη δική της εκτίμηση για τα όσα αποτυπώνουν οι παιδικές ζωγραφιές της 9χρονης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακρίτρια, η παιδοψυχολόγος θα πρέπει «να σκιαγραφήσει τον ψυχικό κόσμο του ανήλικης παθούσας και τα συναισθήματα που έτρεφε προς το συγγενικό της περιβάλλον, και δη τη μητέρα, τον πατέρα και τα αδέλφια της, παράλληλα, δε, να εκτιμήσει εάν η ανήλικη ήθελε να επικοινωνήσει στον εξωτερικό κόσμο οτιδήποτε δεν μπορούσε να εκφράσει, είτε από φόβο είτε λόγω της αδυναμίας της, συνεπεία της ανηλικότητάς της η οποία την καθιστούσε ευάλωτη στο στενό οικογενειακό περιβάλλον της και τον κοινωνικό περίγυρό της». Η ανακρίτρια εκτιμά ότι οι ζωγραφιές της Τζωρτζίνας είναι πολύ πιθανό να εισφέρουν σημαντικά στοιχεία για τη διερεύνηση της υπόθεσης και την εξακρίβωση της αλήθειας, «καθόσον, σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας, τα παιδιά εκφράζονται μέσω των ζωγραφιών τους και πολλές φορές περιγράφουν τα συναισθήματα ή τα βιώματά τους μέσω αυτών».
Οι ζωγραφιές
Στο σπίτι της οικογένειας Δασκαλάκη οι αστυνομικοί κατέσχεσαν ακόμα ζωγραφιές που είχαν τοποθετήσει στο πλαϊνό τοίχωμα του ψυγείου: Μία σε λευκό χαρτί, στην οποία αναγράφεται στο κάτω μέρος «στη μαμά που πετάει, χρόνια πολλά, σε ευχαριστώ για όλα και είσαι η καλύτερη μαμά του κόσμου», και στο πάνω μέρος της ίδιας ζωγραφιάς έχει αποτυπωθεί μια καρδιά στο εσωτερικό της οποίας είναι ζωγραφισμένες δύο φιγούρες παιδικές, η μία με τη μορφή του αγγέλου, ενώ στην άλλη όψη του ίδιου χαρτιού ζωγραφικής αποτυπώνονται στο κάτω μέρος τέσσερις ανθρώπινες φιγούρες και γρασίδι, και στο πάνω μέρος και αριστερά ένας ήλιος και στο κέντρο ιδιόχειρα: «Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ (Τζωρτζίνα)».
Αυτή είναι μία από τις επίμαχες ζωγραφιές που η 18η τακτική ανακρίτρια ζήτησε από την πραγματογνώμονα να αποκωδικοποιήσει.
Βρέθηκε ακόμα η πιο γνωστή ζωγραφιά της 9χρονης, η οποία απεικονίζει ένα παιδάκι να κάνει κούνια σε δέντρο (σαν κρεμάλα) και στο πάνω μέρος υπάρχουν το ουράνιο τόξο, ουρανός, ήλιος και σύννεφα με βροχή, ενώ αναγράφεται ιδιοχείρως. «Για εσάς».
Είναι το δέντρο που έβλεπε καθημερινά η μικρή Τζωρτζίνα στην τοιχογραφία του παιδικού σταθμού δίπλα από το σπίτι της. Εκείνη όμως επέλεξε να το αποτυπώσει σε:
«Σχήμα κρεμάλας και γράφει ‘‘για εσάς’’. Το ‘‘για εσάς’’ είναι από τον γραφικό χαρακτήρα της Τζωρτζίνας και θέλει να μας επιστήσει την προσοχή σε αυτό που συμβαίνει μέσα στο σπίτι της» είπε η κ. Μπογιατζή.
Η ίδια είχε δεχτεί «επίθεση» από τη Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία σε έντονο ύφος της είχε πει να κατεβάσει μια ανάρτηση που είχε κάνει για τις ζωγραφιές της κόρης της, καθώς δεν θεωρούσε ότι μπορούσε να κρίνει τα ιχνογραφήματα χωρίς να έχει γνωρίσει την Τζωρτζίνα.
«Μου έκαναν μεγάλο πόλεμο ακόμα και συνάδελφοι μετά τις αναρτήσεις που έκανα, μέχρι και ότι ‘‘ρίχνω τα χαρτιά’’ μου είπαν» ανέφερε. «Αναγκάστηκα να αποχωρήσω από το Twitter μετά τις φραστικές επιθέσεις» τόνισε.
Η παιδοψυχολόγος σχολίασε για την «ΜΠΑΜ» μερικές από τις ζωγραφιές της Τζωρτζίνας:
– Δέντρο με αδρό κορμό/κρεμάλα και λέξεις «για εσάς»
– Καρδούλα με πτηνό/άγγελο και φιγούρα με μαυρισμένο κεφάλι
– Σπίτι χωρίς πόρτα και με σκουρόχρωμα, πολυάριθμα παράθυρα
– Μίνι Μάους (τρεις συμμετρικοί, ολόμαυροι κύκλοι)
– Μίνι Μάους πάνω από τρία συμμετρικά βουναλάκια/μύτες
– Τέσσερις φιγούρες και η 2η από αριστερά μαυρισμένη
– Δύο φιγούρες και η δεύτερη από αριστερά κοιτάζει δεξιά σε μια καρδούλα που λέει σε συγγενικό πρόσωπο «σε αγαπώ πολύ»,
Όπως μας λέει η κ. Μπογιατζή, οι ζωγραφιές συνδέονται κυρίως με κάποια συγκεκριμένα κοινά στοιχεία:
«Φυσικά/υπαρκτά αντικείμενα (δέντρο, πτηνό, σπίτι, Μίνι Μάους) μεταμορφώνονται σε μεταφυσικά αντικείμενα (κρεμάλα, άγγελος, αίσθηση αδιεξόδου σε σπίτι που μοιάζει με φυλακή, Μίνι Μάους από μακριά απρόσιτη στο πρόσωπο). Αυτό δείχνει πως το παιδί λειτουργεί κυρίως με τη διαισθητική σκέψη στην έκφραση συναισθημάτων μέσω της εικαστικής δεξιότητάς του.
Το σχηματικό στάδιο των ιχνογραφημάτων (7 ετών και άνω) έχει συνήθως φιγούρες με λεπτομερή σχήματα που σημαίνουν κάτι, που έχουν έναν ρεαλισμό. Σε όλα τα ιχνογραφήματα απεικονίζεται η δεξιότητα αυτού του σταδίου (χρησιμοποιεί λεπτομέρειες όπως μύτη, μάτια κόκκινα, μαυρισμένο κεφάλι, χέρια που εκτείνονται μακριά).
Οι λέξεις που χρησιμοποιούνται ‘‘για εσάς’’ και ‘‘σε αγαπώ πολύ’’ έχουν συναισθηματικό φορτίο, είναι πολύ στοχευμένες, δεν είναι κοινότοπες και δεν έχουν το όνομα του ίδιου του παιδιού (συνήθως τα παιδιά βάζουν το όνομά τους). Είναι τηλεγραφική και περιεκτική επικοινωνία. Είναι επικοινωνία συναισθηματικού τύπου, δηλαδή δεν έχει περιαυτολογία.
Σε όλα τα ιχνογραφήματα η γυναικεία φιγούρα έχει μαύρο. Το σπίτι είναι με σκούρα χρώματα και οι τρεις κύκλοι είναι κατάμαυροι. Δείχνει μεγάλη κυριαρχία της μάνας. Με το μαύρο όμως δεν είναι απλώς κυριαρχία, είναι και κίνδυνος».
Όπως αναφέρει η παιδοψυχολόγος, σε όλες τις ζωγραφιές υπάρχει είτε απουσία της Τζωρτζίνας είτε το κορίτσι βρίσκεται μακριά ή αριστερά ή πίσω. «Δεν έχει ποτέ κυρίαρχη θέση στο κέντρο, που σημαίνει αίσθημα ανασφάλειας και εποπτική σκέψη/ θέση παρατηρητή».
«Το πιο κοινό εύρημα στις ζωγραφιές είναι η κυριαρχία της μητέρας» επισημαίνει η παιδοψυχολόγος.
Χαμένη ζωγραφιά
Ακόμη μία ζωγραφιά που «χάθηκε ξαφνικά» είναι αυτή με τα τρία αγγελάκια.
«Είχα μια ζωγραφιά που κάποιος μου την πήρε και είχε ζωγραφίσει η Τζωρτζίνα τρία αγγελάκια κι έγραφε από κάτω ΄΄η μαμά μου κάνει ένα μεγάλο ‘Α’ και πέφτει κάτω”» είχε πει η Ρούλα Πισπιρίγκου.
«Δεν είναι τυχαίο που χάθηκε αυτή η ζωγραφιά» επισημαίνει η παιδοψυχολόγος.
«Ανατρίχιασα όταν είδα αυτή τη ζωγραφιά, αλλά ξαφνικά την έχασα. Της λέω τι είναι το τρίτο αγγελάκι; Δεν απάντησε» είχε πει ο Μάνος Δασκαλάκης.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ”