Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024
διεθνήΗ.Π.Α.: Αστυνομικός χτύπησε 87χρονη με taser, επειδή μάζευε χόρτα με μαχαίρι

Η.Π.Α.: Αστυνομικός χτύπησε 87χρονη με taser, επειδή μάζευε χόρτα με μαχαίρι

Μια ηλικιωμένη γυναίκα που μάζευε χόρτα κοντά στο σπίτι της έπεσε θύμα αστυνομικής καταστολής και συνελήφθη στην Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ένας αξιωματικός την χτύπησε στο στήθος με taser και της πέρασε χειροπέδες ενώ ήταν πεσμένη στο έδαφος.

Ένας από τους τρεις αστυνομικούς, που συμμετείχαν στο βάρβαρο περιστατικό την περασμένη Παρασκευή, έφερε ως δικαιολογία το γεγονός ότι η Μάρθα Αλ-Μπισάρα, η οποία δεν μιλάει αγγλικά, δεν άφησε κάτω το μαχαίρι της κουζίνας.

«Δεν καταλάβαινε τι της λέγαμε, ή είχε κάποιο πρόβλημα (ψυχικής υγείας). Ακολουθήσαμε τα πρωτόκολλα που ισχύουν» υποστήριξε ο Τζος Έθεριτζ, επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας στην μικρή πόλη Τσάτσγουορθ.

«Έχετε ένα πρόσωπο που βαδίζει προς εσάς με ένα μαχαίρι, του δίνετε την εντολή να σταματήσει… χρησιμοποίησε το Taser και όχι θανατηφόρα βία» είπε ο Έθεριτζ, ο οποίος υπερασπίστηκε τον αστυνομικό, που βρέθηκε… αντιμέτωπος με τη χαμογελαστή γιαγιά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει βίντεο από την κάμερα του αστυνομικού, αλλά δεν δίνεται στη δημοσιότητα, διότι οι κατηγορίες εναντίον της Αλ-Μπισάρα εκκρεμούν.


Η 87χρονη θα δικαστεί στις 19 Σεπτεμβρίου για ποινικό αδίκημα, επειδή «αποτέλεσε κίνδυνο», και για παρεμπόδιση αστυνομικού, επειδή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με εντολές του.

Ωστόσο, ο άνδρας που ειδοποίησε την αστυνομία ανέφερε ότι η ηλικιωμένη δεν απειλούσε κανέναν. «Μου είπε ότι δεν μιλάει αγγλικά και ήρθε με το μαχαίρι προς μένα (…). Δεν προσπάθησε να επιτεθεί».

Παραδέχτηκε ότι φαινόταν πως περπατούσε με την τσάντα της «ψάχνοντας να κόψει χόρτα ή κάτι τέτοιο». «Είναι γριά και δεν φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά», είχε αναφέρει στην καταγεγραμένη κλήση.

Οι συγγενείς της 87χρονης κατήγγειλαν ότι οι αστυνομικοί δεν απέτρεψαν το περιστατικό χρησιμοποιώντας απλά την κοινή λογική, αλλά προχώρησαν στη χρήση βίας.

Η Μάρθα Ντάουνι, η εγγονή της ηλικιωμένης, δήλωσε στο NBC ότι «ποτέ δεν της έχουμε μιλήσει για πιστόλια που προκαλούν ηλεκτροσόκ, για taser, άρα δεν γνώριζε τι ήταν».

«Δεν έχουμε παρά αγάπη γι ‘αυτό το κράτος, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό που συνέβη είναι απολύτως γελοίο», δήλωσε στο ABC News, ο Τίμοθι, εγγονός της και 24χρονος φοιτητής ιατρικής.

«Μας είπε ότι χαμογελούσε για να τους δείξει ότι δεν αποτελούσε απειλή … και προσπάθησε να πάει πιο κοντά σε αυτούς για να επικοινωνήσουν» σημείωσε.

«Η γιαγιά μου είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο δεν είχαν υπομονή. Τι συνέβη με το Mayberry;» είπε ο ίδιος αναφερόμενος στη φανταστική κοινότητα της Βόρειας Καρολίνας από την σειρά της δεκαετία τους ’60 «The Andy Griffith Show».

«Θα βλέπατε ποτέ τον Andy Griffith να χρησιμοποιήσει taser σε μια 87χρονη γυναίκα; Πρόκειται για τη σηματοδότηση ενός μεγαλύτερου προβλήματος έλλειψης ανθρώπινης αλληλεπίδρασης».

Με πληροφορίες από NBC, CNN και ABCΤα πιο σημαντικά