Περίπου 70 φορές πιο γρήγορα μολύνει η παραλλαγή Όμικρον από ό,τι η μετάλλαξη Δέλτα και το αρχικό στέλεχος Covid-19, αν και η σοβαρότητα της μόλυνσης είναι πιθανό να είναι πολύ χαμηλότερη, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Όμικρον βρέθηκε 24 ώρες μετά τη μόλυνση στον ανθρώπινο βρόγχο, σύμφωνα με δήλωση που έγινε από το Πανεπιστήμιο την Τετάρτη.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η πιο πρόσφατη παραλλαγή αναπαράγεται σε πολύ χαμηλότερο βαθμό στον πνευμονικό ιστό, πάνω από 10 φορές λιγότερο από το αρχικό στέλεχος, γεγονός που μπορεί να σηματοδοτεί «χαμηλότερη σοβαρότητα της νόσου».
Η μελέτη υποδηλώνει ότι η Όμικρον περνάει από τον έναν άνθρωπο στον άλλον πιο γρήγορα, αλλά δεν προκαλεί τόση ζημιά στους πνεύμονες όσο τα προηγούμενα στελέχη.
Another analysis by @BalazsLab also supports these findings. In this lab study w/ pseudoviruses, Omicron showed greater ability to infect cells than other variants, which was ~ 4 times more infectious than the original strain, also more than Delta. https://t.co/Zvql8tNJKT pic.twitter.com/0fKoAE2LfX
— Muge Cevik (@mugecevik) December 15, 2021
Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι πρώτες παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζονται οξυγόνο ή εντατική θεραπεία για την ασθένεια, αλλά πολλοί ειδικοί και φορείς δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχουν ζητήσει προσοχή.
«Μολύνοντας πολύ περισσότερους ανθρώπους, ένας πολύ μολυσματικός ιός μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσο και θάνατο, παρ’ όλο που ο ίδιος ο ιός μπορεί να είναι λιγότερο παθογόνος», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Ακόμη κι αν η Όμικρον αποδειχθεί οριστικά ότι είναι λιγότερο σοβαρή, η εξάπλωσή της μπορεί να ασκήσει προκλήσεις στα συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο.