Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024
ΕλλάδαΗ μοναδική έρημος της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα. Ποια διάσημη ταινία έκανε...

Η μοναδική έρημος της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα. Ποια διάσημη ταινία έκανε γυρίσματα εκεί;

«Εξορία», «σεληνιακό τοπίο». Αυτές είναι οι δύο απαντήσεις που δίνουν όσοι δεν ξέρουν και προφανώς δεν έχουν επισκεφθεί τη Λήμνο, στο άκουσμα του ονόματος του νησιού.
Η μοναδική έρημος της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα. Ποια πασίγνωστη ταινία έκανε γυρίσματα εκεί; Κι όμως η Λήμνος είναι ένας τόπος μαγικός ένα μικρό νησί του βορείου Αιγαίου όπου συναντώνται τρεις ήπειροι: Η Ευρώπη, η Ασία, η Αφρική. Το γεγονός ότι στο νησί βρίσκεται η μοναδική -κατά ορισμένους- έρημος της Ευρώπης, το αποδεικνύει….

20130610182724amothines9

7b1f74f0c9db4a6eddb01aaa1838fc81

Η μοναδική έρημος της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα. Ποια πασίγνωστη ταινία έκανε γυρίσματα εκεί; Βόρεια της Λήμνου, στην περιοχή Γομάτι, στις πλαγιές του χωριού Κατάλακκο, το θέαμα είναι πέρα για πέρα αναπάντεχο: Μια μικρή… έρημος.

c1db7f3dd6eaba9e94fbf1d5c08d99b8

Η μοναδική έρημος της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα. Ποια πασίγνωστη ταινία έκανε γυρίσματα εκεί;

 Μια ατελείωτη επιφάνεια, 70 στρεμμάτων, μακριά από τη θάλασσα γεμάτη άμμο, με αμμόλοφους που αλλάζουν διαρκώς σχήμα, όπως ακριβώς και στη Σαχάρα, ανάλογα με το πώς τους… συνθέτει ο βοριάς.
Η μοναδική έρημος της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα. Ποια πασίγνωστη ταινία έκανε γυρίσματα εκεί; Οι Παχιές Αμμουδιές είναι αμμοθίνες, λόφοι δηλαδή από λεπτή άμμο και λίγα σκόρπια φρύγανα που μεταφέρουν τη γοητεία της ερήμου, στο βόρειο Αιγαίο.

Η μοναδική έρημος της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα. Ποια πασίγνωστη ταινία έκανε γυρίσματα εκεί; Ενα τοπίο πέρα για πέρα εντυπωσιακό και συνάμα μοναδικό για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

0208st7limnos11-thumb-largeΗ μοναδική έρημος της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα. Ποια πασίγνωστη ταινία έκανε γυρίσματα εκεί; Ενα τοπίο καθαρά αφρικανικό, μια μικρογραφία της Σαχάρα της οποίας της δημιουργία οι επιστήμονες αδυνατούν ακόμη να ερμηνεύσουν.
Η μοναδική έρημος της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα. Ποια πασίγνωστη ταινία έκανε γυρίσματα εκεί; Η ελάχιστη βλάστηση που συνθέτει τη χλωρίδα των Αμμοθινών, είναι κυρίως τα πανέμορφα λευκά κρινάκια της Λήμνου (pancratium maritimum), ενώ περιμετρικά των ολόχρυσων αμμοθινών, υπάρχουν αμμόφιλη βλάστηση (Ammophila arenaria), λυγαριές (Vitex agnus castus), αγριοαχλαδιές (Pyrus spinosa), αστυφίδες (Sarcopoterium spinosum), θυμάρι (Thymus vulgaris), πικροδάφνες (Nerium oleander) και αγριελιές (Olea europea var. Oleaster).
Η μοναδική έρημος της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα. Ποια πασίγνωστη ταινία έκανε γυρίσματα εκεί; Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το τοπίο είναι τόσο ιδιαίτερο που συχνά αποτελεί τόπο γυρισμάτων για πολλά διαφημιστικά σποτ, ενώ εκεί έχουν γυριστεί και οι σκηνές στην… έρημο για την ταινία  «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» με την Ρένα Βλαχοπούλου!

dsc_4715

Η μοναδική έρημος της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα. Ποια πασίγνωστη ταινία έκανε γυρίσματα εκεί;

Δείτε το βίντεοΤα πιο σημαντικά