Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024
διάφοραΗ μετάνοια είναι δώρο του Θεού στον άνθρωπο

Η μετάνοια είναι δώρο του Θεού στον άνθρωπο

Μετάνοια: Μετανοείτε, αλλάξτε νου, γραμμή, πορεία επιθυμιών, ενεργειών, τρόπο ζωής, διότι πλησίασε η Βασιλεία των Ουρανών.

Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε πριν από 2000 χρόνια περίπου τη δημόσια διδασκαλία του ο Ιησούς, ο υιός της Παρθένου Μαρίας.

Κάλεσε τότε, αλλά και ως σήμερα συνεχίζει να καλεί τον άνθρωπο της κάθε εποχής να μετανοήσει, να αλλάξει πορεία ζωής, να αλλάξει νου. Όποιος δεν προ-νοεί, αυτός μετα-νοεί. Και δυστυχώς ο άνθρωπος δεν προνόησε, γι’ αυτό τώρα και καλείται από τον Ιησού να μετανοήσει. Να μετανοήσει και να ακολουθήσει τον Ιησού.

Γιατί όμως να ακολουθήσει τον Ιησού και όχι άλλους διδασκάλους που δείχνουν άλλους τρόπους ζωής, σκέψεως και επιθυμίας; Διότι ο Ιησούς είναι ο μόνος που είπε ότι Εγώ είμαι η Οδός, Εγώ είμαι η Αλήθεια, Εγώ είμαι η Ζωή, Εγώ είμαι η Θύρα, Εγώ είμαι το Φως. Ποιος άλλος από τους διδασκάλους της ανθρωπότητας τόλμησε να δώσει τέτοιους χαρακτηρισμούς για τον εαυτό του; Κανείς και ποτέ δεν το τόλμησε, αλλά ούτε και το διανοήθηκε, καθώς γνώριζαν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ένα τεράστιο ψέμα.

Ο Ιησούς το τόλμησε και το απέδειξε με τη ζωή Του, με την πορεία Του, με τα θαύματά Του. Τελευταία τρανή απόδειξη ότι έλεγε την αλήθεια και ότι ο ίδιος είναι η Αλήθεια και όλοι οι άλλοι που παρουσιάζονται σαν σωτήρες είναι ψεύτες και απατεώνες, είναι η Ανάστασή Του. Σκοτώστε το σώμα μου κι εγώ την τρίτη ημέρα θα το αναστήσω. Το είπε και το έκανε, αποδεικνύοντας ότι αυτός είναι η Ζωή, η Ανάσταση, η Οδός, το Φως, η Θύρα και όλοι οι άλλοι ψευδοσωτήρες που εξαπατούν την ανθρωπότητα.

Γι’ αυτό και ως Ζωοδότης και νικητής του θανάτου μας καλεί όλους σε μετάνοια, αλλαγή τρόπου ζωής, σκέψεων, επιθυμιών και ενεργειών. Γι’ αυτό μας καλεί όλους να ακολουθήσουμε Αυτόν: «Όποιος θέλει, ας με ακολουθήσει», διότι εγώ είμαι η αληθινή Οδός που θα σας οδηγήσει ξανά στην Βασιλεία των Ουρανών, στον χαμένο Παράδεισο.

Εγώ, ο Ιησούς, είμαι ο Μεσσίας που προφήτευσαν οι προφήτες. Εγώ είμαι ο αναμενόμενος των εθνών. Εγώ είμαι η σωτηρία σας. Το όνομά μου το αποκαλύπτει: Ιησούς, στα εβραϊκά Γεσουά, που σημαίνει ο Θεός σώζει. Αυτός που θα σώσει την ανθρωπότητα και θα την οδηγήσει ξανά στον χαμένο Παράδεισο, αυτός θα είναι και ο Μεσσίας σύμφωνα με τους προφήτες.

Η λέξη Μεσσίας είναι εβραϊκή και στα ελληνικά σημαίνει ότι αυτός είναι ο Χριστός, ο εκλεκτός του Θεού. Ναι, ο Ιησούς ο υιός της Παρθένου, είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας. Είναι ο αληθινός Χριστός. Όποιος άλλος έλθει και πει ότι είναι ο Μεσσίας, ο Χριστός, θα πει ψέματα. Αυτός δεν θα είναι ο Χριστός, αλλά θα είναι αντί του Χριστού. Θα είναι αντίθετος με τον Χριστό, ψεύτης και απατεώνας. Διότι ο Ιησούς, ο υιός της Παρθένου, απέδειξε με την Ανάστασή Του ότι αυτός είναι η μόνη Αλήθεια, η Οδός και η Ζωή.

Ναι, ο Ιησούς είναι ο Χριστός, ο Μεσσίας. Αλλά ο Ιησούς απέδειξε ότι είναι ο ίδιος ο Θεός και ο Κύριος του παντός. Με τη διδασκαλία Του, τα θαύματά Του, τη ζωή Του, τα έργα Του και κυρίως με την τριήμερο ανάστασή Του απέδειξε ότι είναι ο Κύριος της ζωής και του θανάτου. Κυριάρχησε επί της φύσεως, ποδοπάτησε το θάνατο. Είναι ο μόνος κυρίαρχος και δίκαια ο Απόστολος Θωμάς του απευθύνει την προσφώνηση «εσύ είσαι ο Κύριός μου και ο Θεός μου». Και χριστιανοί ονομάστηκαν όσοι δέχθηκαν αυτή την αλήθεια και ακολούθησαν τον Χριστό, τον Μεσσία και Σωτήρα της ανθρωπότητας.

Την ημέρα που αναστήθηκε ο Ιησούς οι χριστιανοί την απεκάλεσαν έκτοτε Κυριακή, που σημαίνει ότι είναι η ημέρα του Κυρίου μας. Και αφού ο Ιησούς είναι ο Χριστός και ο Κύριος του παντός, σωστά οι πιστοί ζητούν το έλεός Του λέγοντας «Κύριε ημών Ιησού Χριστέ ελέησόν με τον αμαρτωλό».

Εάν λοιπόν επιθυμούμε την κάθαρση της ψυχής μας, όσοι ποθούμε την θέωση και αγιότητα, μετά την αυτογνωσία πρέπει να προχωρήσουμε στο δεύτερο βήμα, που είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής, της σκέψης, των επιθυμιών και των ενεργειών μας. Αυτό με μια λέξη ονομάζεται αλλαγή νοός, μετάνοια!

Αυτή η αλλαγή είναι σωτηριώδης για τον άνθρωπο διότι ξεκινά μια νέα πορεία με αιώνια προοπτική, μια νέα ζωή, την κατά Χριστόν ζωή. Ενεργεί, σκέπτεται, κινείται, επιθυμεί εντελώς διαφορετικά πράγματα απ’ ότι πριν ακολουθήσει το Χριστό.

Τώρα βρήκε την οδό, τον πραγματικό δρόμο που θα γεμίσει με χαρά την ψυχή του. Αλλά η οδός αυτή θα τον οδηγήσει και στον Παράδεισο, στην Βασιλεία των Ουρανών, ενώ όλοι οι άλλοι δρόμοι οδηγούν στη δυστυχία και στο χάος!

Αν σήμερα ο άνθρωπος οδηγείται στην καταστροφή, είναι επειδή σταμάτησε ή άλλαξε την πορεία που του δίδαξε ο Ιησούς Χριστός και ακολούθησε άλλους στόχους, δρόμους και διδασκαλίες, που έφεραν δυστυχώς στην ορθόδοξη Ελλάδα μας και σε άλλες ορθόδοξες χώρες οι λεγόμενοι «διαφωτιστές», οι σκοταδιστές της Δύσης.

Οι δήθεν διδάσκαλοι οι σπουδάσαντες στη Δύση, στην Εσπερία, δίδαξαν οδούς και διδασκαλίες ψευδής εξαπατώντας τον άνθρωπο και τον έπεισαν να ακολουθήσει ιδέες διεστραμμένες. Και ιδού σήμερα βλέπουμε και βιώνουμε τα αποτελέσματα. Καταστροφή και μόνο καταστροφή. Θλίψη και πόνο και αδιέξοδα προβλήματα που οδηγούν τους λαούς της γης στην κατάθλιψη και τους ψυχιάτρους. Και όλα αυτά διότι ο άνθρωπος αρνήθηκε τον Χριστό, άλλαξε γιατρό, αποδέχτηκε απατηλές θεωρίες. Ξέχασε ότι ο Χριστός είναι η Οδός, η Χαρά, η Αλήθεια και η Ζωή, ο μόνος Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων.

Κάθαρση ψυχής χωρίς μετάνοια είναι αδύνατη. Δεύτερο στάδιο μετά την αυτογνωσία της ψυχής μας, για να πραγματοποιηθεί η κάθαρσή της, είναι η μετάνοια. Αλλά η μετάνοια είναι δώρο του Θεού, όπως και κάθε τι άλλο που αποκτά ο άνθρωπος. Μετάνοια δεν μπορεί μόνος του ο άνθρωπος να αποκτήσει, εάν δεν του την προσφέρει ο Θεός ως δώρο.

Ο άνθρωπος πρέπει να την επιθυμεί και να την ζητά από τον Κύριό του, τον Ιησού Χριστό. Εκείνος βλέπει αν πράγματι την ποθούμε, αν την αναζητάμε και τότε μας την προσφέρει. «Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας Ζωοδότα…». Εσύ μόνο Χριστέ μου που μας οδηγείς στην πραγματική, την αληθινή ζωή, μπορείς να μου ανοίξεις την πύλη της μετανοίας για να εισέλθω κι εγώ ο ανάξιος και να σωθώ. Μόνο εσύ Κύριέ μου μπορείς να το κάνεις.

Η μετάνοια είναι δώρο Θεού. Ο καθένας από εμάς και ολόκληρη η ανθρωπότητα που δεν αλλάζει πραγματικά τρόπο ζωής, κινήσεις, σκέψεις και ενέργειες, δείχνουμε ότι στην πραγματικότητα ότι δεν επιθυμούμε αυτό το δώρο της καθαρής, τέλειας και αγίας ζωής. Γι’ αυτό και ο Κύριος δεν μας δίνει την μετάνοια.

Θέλουμε να είμαστε μέλη της Εκκλησίας του Χριστού, θέλουμε να λεγόμαστε χριστιανοί, αλλά δεν θέλουμε να αλλάξουμε τίποτα από την ζωή μας. Θέλουμε να έχουμε το όνομα του χριστιανού, αλλά δεν επιθυμούμε τη χριστιανική ζωή. Γι’ αυτό και ο Κύριός μας, ο Ιησούς Χριστός, δεν μας ανοίγει την πύλη της μετανοίας. Μένουμε καθημερινά αμετανόητοι, ακολουθώντας στις καθημερινές μας συνήθειες την αμαρτία του κόσμου, που οδηγεί στην καταστροφή και το χάος.

Πώς ο Κύριός μας θα χαρίσει μετάνοια στους ανθρώπους που δεν το θέλουν, που δεν το επιθυμούν;

Να πώς ερμηνεύεται τώρα η προσκόλλησή μας στην αμαρτία. Ακριβώς επειδή μας αρέσει και επιθυμούμε τον δυτικό τρόπο ζωής, που μας παρασύρει μακριά από την διδασκαλία του Χριστού. Μας αρέσει η αμαρτία, μας έπεισαν οι ιδεολόγοι της Δύσης ότι ο δρόμος του Θεού ήταν λάθος, αυτός ο δρόμος που επί αιώνες ακολουθήσαμε!

Οι «διαφωτιστές» της Δύσης έκαναν αυτό που έκανε και ο διάβολος στον άνθρωπο μέσα στον Παράδεισο. Δεν ξεχνώ ακόμη την φωνή του: «Γιατί δεν τρώτε από τον καρπό αυτού του δέντρου; Πιστέψατε όσα σας είπε ο Θεός; Μα δεν σας είπε αλήθεια, για να μην γίνετε και εσείς θεοί!».

Γνωστό το αποτέλεσμα. Η ανθρωπότητα στην πλειονότητά της ακολούθησε έκτοτε τον διάβολο και τους διδασκάλους του, που μέχρι σήμερα φωνάζουν διδάσκοντας να μην ακούει ο άνθρωπος τον Θεό, να μην δέχεται τον Ιησού. Εμάς να ακούτε λένε, διότι εμείς είμαστε οι εκλεκτοί, εμείς είμαστε οι χριστοί, εμείς είμαστε που θα σας σώσουμε…

Αλίμονο σε όλους αυτούς που τους ακολούθησαν, που τους ακολουθούν ή θα τους ακολουθήσουν στο μέλλον. Θα τους οδηγήσουν αλυσοδεμένους στα χέρια του διαβόλου και του μεγάλου απατεώνα που οι προφήτες μάς προανήγγειλαν ότι θα έλθει προσποιούμενος τον Κύριό μας τον Ιησού Χριστό, τον Μεσσία και Σωτήρα της ανθρωπότητας, ενώ στην πραγματικότητα θα είναι ο Αντί-Χριστος. Το τέλος αυτού και όσων τον ακολουθούν θα είναι η απώλεια.

Προσοχή αδέλφια μου. Ζούμε σε μέρες πονηρές. Πολλοί πλάνοι έχουν εμφανιστεί και στις δικές μας ημέρες και διδάσκουν ξένες διδασκαλίες, ξένα ήθη και έθιμα, ξένες παραδόσεις. Διδάσκουν κυρίως νέους τρόπους ζωής, νέους τρόπους σκέψης και ενεργειών, που η εφαρμογή τους αποδεικνύεται ολέθρια για την προσωπική μας εξέλιξη και την πορεία της κοινωνίας μας.

Εμείς ας μείνουμε πιστοί στον Κύριό μας, τον Ιησού Χριστό, που είναι ο Δημιουργός μας και η σωτηρία μας. Εμείς, όσοι ποθούμε τον χαμένο Παράδεισο, ας ακολουθούμε την διδασκαλία του Ευαγγελίου, που μας περνά μέσα από την πύλη της μετανοίας, με την οποία χαρίζει ο Κύριός μας σε όσους πράγματι ποθούν την κάθαρση της ψυχής τους, την αγιότητα και τη θέωση.

Εμείς μένουμε πιστοί στους Αγίους Αποστόλους και στους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας μας, που έζησαν οι ίδιοι και μας μετέφεραν τη διδασκαλία αυτή έως και σήμερα, την αληθινή οδό προς τον Ουρανό. Την οδό που καθαρίζει την ψυχή μας και την οδηγεί σαν άστρο λαμπερό στη Βασιλεία του Θεού. Αμήν.

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη

Πηγή: ekklisiaonline

Τα πιο σημαντικά