Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024
διάφοραΗ μετάλλαξη «Όμικρον» αλλάζει όλα τα δεδομένα – Στον αέρα οι γιορτές...

Η μετάλλαξη «Όμικρον» αλλάζει όλα τα δεδομένα – Στον αέρα οι γιορτές των Χριστουγέννων

Η σκιά της μετάλλαξης «Όμικρον» πέφτει βαριά πάνω από την Ευρώπη και μοιραία και πάνω από την χώρα μας. Γιατί μπορεί έως και χθες το βράδυ, να μην είχε διαγνωστεί κάποιο κρούσμα με την νέα μετάλλαξη, είναι μαθηματικά βέβαιο ωστόσο ότι το νέο σκέλος του κορωνοϊού θα χτυπήσει και τη χώρας μας.

Από Πηνελόπη Νάσσουpontiki.gr

Η κυβέρνηση για την ώρα εμφανίζεται να παρακολουθεί το τι συμβαίνει στις άλλες χώρες, κλείνοντας μόνο τα σύνορα από και προς την Αφρική. Έχει θέσει αυστηρούς περιορισμούς για την είσοδο σε ελληνικό έδαφος ταξιδιωτών από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα αναγκαστεί ν’ αλλάξει τον οποίο προγραμματισμό έχει, κάτω από το βάρος των εξελίξεων.

Στην σημερινή, σύσκεψη της Δευτέρας αναμένεται να αναλυθούν τα νέα δεδομένα με βάση και την νέα μετάλλαξη, ενώ το περιβόητο Plan B’ της κυβέρνησης θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Όπως επισημαίνουν πάντως επιστημονικοί παράγοντες, η επαναφορά της μάσκας παντού, θεωρείται το πρώτο μέτρο που θα ισχύει, καθώς σ’ όλη την Ευρώπη οι μάσκες επανήλθαν ως βασικό μέτρο αντιμετώπισης της «Όμικρον».

Από την προηγούμενη εβδομάδα ωστόσο, πριν δηλαδή εμφανιστεί η νέα μετάλλαξη, οι ειδικοί είχαν εισηγηθεί για την αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων, περισσότερα rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στην εργασία τους, καθώς και αποκλεισμός όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης, αλλά και η επέκταση της τηλεργασίας, ώστε να υπάρξει μικρότερη κινητικότητα στα Mέσα Mαζικής Mεταφοράς.

Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο, ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο υπήρξε έντονος προβληματισμός για το κατά πόσον ήταν ενδεδειγμένο να επιστρέψει ο δακτύλιος την συγκεκριμένη στιγμή, καθώς εάν έρθει και στην Ελλάδα η νέα μετάλλαξη –η οποία είναι πολύ μεταδοτική– η κατάσταση στα ΜΜΜ θα επιδεινωθεί με αποτέλεσμα να υπάρξουν ακόμα περισσότερα κρούσματα.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε φυσικά κατάρρευση του ΕΣΥ, καθώς τα νοσοκομεία το τελευταίο διάσημα βρίσκονται στα όρια τους.

Η κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι δεν πρόκειται να ξανά επιβληθεί lockdown, κανείς ωστόσο δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τι είδους Χριστούγεννα θα είναι τα φετινά…

Τα πιο σημαντικά