Η Μέρκελ κλείνει τα μάτια στην επιθετικότητα του Ερντογάν

16 Αυγούστου, 2020 9:54 ΜΜ
More videos

Το γερμανικό βέτο ήταν η αιτία που δεν υπήρξε κοινή δήλωση καταδίκης για την προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος, στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν, ο Γερμανόςυπουργός Εξωτερικών διαφώνησε με το αίτημα της χώρας μας να υιοθετήσουν οι Ευρωπαίοι σκληρή γραμμή απέναντι στην Τουρκία. Η στάση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει κοινή δήλωση καταδίκης κατά της τουρκικής επιθετικότητας.

Αυτό είχε φανεί από την αρχή, καθώς η εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ είχε τονίσει πως αν υπάρξει κοινή δήλωση των «27» θα είναι μόνο για την Λευκορωσία, πράγμα που τελικά έγινε.

Ουσιαστικά το Βερολίνο, για μία ακόμα φορά, κλείνει τα μάτια στην τουρκική επιθετικότητα έναντι δύο χωρών της Ε.Ε. της Ελλάδος και της Κύπρου.

Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μας, δεν έκρυψε την ενόχληση της Γερμανίας για την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου λίγες ημέρες πριν αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας.

Είναι προκλητικό το γεγονός ότι, την ώρα που η Γερμανία έκλεισε, ουσιαστικά, τα μάτια απέναντι στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά και τις συνεχείς προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας, θέτει ζήτημα για μια συμφωνία καθ΄ όλα νόμιμη που σέβεται το διεθνες δίκαιο.