Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΗ μαγνητική έδειξε τη σοβαρότατη κατάσταση της υγείας για το παράλυτο τιγράκι

Η μαγνητική έδειξε τη σοβαρότατη κατάσταση της υγείας για το παράλυτο τιγράκι

Το ζώο υποφέρει από τον πόνο ακόμα και όταν τρώει ή αναπνέει

Την εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση της υγείας για το παράλυτο τιγράκι που βρέθηκε παρατημένο στα σκουπίδια έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα στις 28 Φεβρουαρίου έδειξε η μαγνητική τομογραφία η οποία έγινε στο ζώο. Ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε αυτό που έδειξαν αρχικά οι ακτινογραφίες.

Το ζώο και από τις εκ γενετής δυσμορφίες και εξαιτίας της κακομεταχείρισης που υπέστη υποφέρει από τα «προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη, τα πλευρά, καθώς και σε πολλά οστά που περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό και κάνουν επώδυνη την κινητικότητά του. Παράλληλα, λόγω του παραμορφωμένου σκελετού, συμπιέζονται κάποια όργανα, δυσχεραίνοντας έτσι ακόμα και τη λήψη τροφής ή την αναπνοή του.» όπως επισημαίνει με ανακοίνωση του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Η μαγνητική έδειξε την κατάσταση του ζώου και τα προβλήματα στο μυοσκελετικό του σύστημα…

Όλα αυτά τα δεδομένα κατ’ εμάς κάνουν απίθανο το να μη γίνει στο ζώο ευθανασία, αν και αναμένονται και οι γνώμες άλλων κτηνιάτρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα δουν τις εξετάσεις.

Όλοι εκείνοι που χωρίς να έχουν καμιά γνώση διαχείρισης άγριων ζώων – πόσω μάλλον παράλυτων – θα πρέπει να αφήσουν τους κτηνιάτρους να μιλήσουν. Άλλωστε τις τελευταίες μέρες έχουμε δει αστείες «ανακοινώσεις», καλέσματα συγκέντρωσης υπογραφών και άλλες τέτοιες ενέργειες στα σόσιαλ που δεν έχουν κανένα νόημα και κανένα αποτέλεσμα πλην της διαδικτυακής εκτόνωσης. Μάλιστα διαβάσαμε στις 10/3 σε… ρεπορτάζ ότι το παράλυτο άγριο ζώο ήδη υιοθετήθηκε κάτι που αποδεικνύει την ολοκληρωτική άγνοια της δημοσιογράφου για το θέμα.

tigrakiparalytoattikospata15 3 2023 0 tigrakiparalytoattikospata15 3 2023 2 tigrakiparalytoattikospata15 3 2023 1

Άλλωστε και μόνο με βάση την κοινή λογική μπορούμε να καταλάβουμε ότι ένα παράλυτο ζώο που σέρνεται γεμίζει πληγές. Το τιγράκι μεγαλώνοντας θα γίνει τίγρης και στην ενηλικίωση θα φτάσει τα 200 κιλά. Που θα ζήσει για να μη σέρνεται και να μην γεμίσει πληγές από την τριβή, τα ούρα και τα κόπρανα ένα τέτοιο ζώο; Έγκλειστο μια ζωή σε έναν χώρο με πλακάκια; Ποιος θα το καθαρίζει και θα το πλένει;

Το παράλυτο σοβαρά άρρωστο ζώο μαθαίνουμε ότι υιοθετήθηκε…

Όσοι μιλούν για αμαξίδιο αντιλαμβάνονται τι λένε; Ποιος θα βάζει και θα βγάζει σε ένα άγριο ζώο τις ρόδες; Γίνεται κάθε φορά το ζώο να ναρκώνεται ώστε να το διαχειριστούν; Φυσικά και όχι, όπως επίσης δεν γίνεται ένα ενήλικο αιλουροειδές, όπως η τίγρης, να φοράει πάνα. Εδώ δεν μπορεί να κάνει κάποιος καλά μια ενήλικη μη εξημερωμένη γάτα, θα διαχειριστεί μια τίγρη με τέτοια μυϊκή δύναμη, τέτοια δόντια και τέτοια νύχια που βιώνει απίστευτο πόνο εξαιτίας του μυοσκελετικού προβλήματος;

Συγκέντρωση υπογραφών για διαδικτυακή εκτόνωση…

tigrakiypografes18 3 2023 1 tigrakiypografes13 3 2023 1

Συνεπώς το να βρεθεί λύση για τη φροντίδα αυτού του πλάσματος και να ζήσει σε καταφύγιο χωρίς πόνο μοιάζει το πλέον απίθανο σενάριο που ευχόμαστε να συμβεί.

Η ανακοίνωση για την υγεία του ζώου από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Το Σάββατο 19 Μαρτίου το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο επισήμανε τα εξής:

«Σας ευχαριστούμε για το συνεχές ενδιαφέρον σας αναφορικά με το μικρό λευκό τιγράκι, το οποίο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο έξω από τον χώρο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Το νεαρό ζώο, καθώς δεν μπορεί να τραφεί μόνο του, τρέφεται με την βοήθεια των φροντιστών μας και έχει πάρει 1 κιλό. Βρίσκεται σε κατάλληλο χώρο περίθαλψης στον οποίο η πρόσβαση στο κοινό απαγορεύεται.

Ωστόσο, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας του, την Τετάρτη 15/3, υποβλήθηκε σε περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις, μαγνητική και αξονική τομογραφία, σε εξειδικευμένο κέντρο. Τα αποτελέσματα, επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις για την σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του, καθώς διαπιστώθηκαν τόσο γενετικές δυσμορφίες, όσο και επίκτητες από το λανθασμένο τρόπο διαχείρισης του. Το νεαρό ζώο αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη, τα πλευρά, καθώς και σε πολλά οστά που περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό και κάνουν επώδυνη την κινητικότητά του. Παράλληλα, λόγω του παραμορφωμένου σκελετού, συμπιέζονται κάποια όργανα, δυσχεραίνοντας έτσι ακόμα και τη λήψη τροφής ή την αναπνοή του.

Τα αναλυτικά ιατρικά αποτελέσματα έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες εθνικές αρχές, στην ειδική επιστημονική επιτροπή της ΕΑΖΑ (Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων), της οποίας είμαστε μέλος, καθώς και σε εξειδικευμένους κτηνιάτρους στο εξωτερικό, οι οποίοι μας έχουν προταθεί από οργανισμούς όπως το Born Free και το Wild Cat Sanctuary στις Η.Π.Α. Παράλληλα σε συνεργασία και μετά από αίτημά μας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, συστήνεται επιτροπή με την συμμετοχή εξειδικευμένων κτηνιάτρων, τόσο του Πάρκου μας, όσο και από άλλους φορείς, καθώς και καθηγητών πανεπιστημίου με σκοπό την ασφαλέστερη λήψη αποφάσεων για την μετέπειτα διαχείριση και υποστήριξη της υγείας του.

Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε σε επαφή με εξειδικευμένο rescue center στην Ευρώπη, το οποίο φιλοξενεί τίγρεις και προτίθεται να το αναλάβει, αν το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του.».

Τα πιο σημαντικά