Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2024
διεθνήΗ Λεπέν θέλει να βγάλει τη Γαλλία από το ΝΑΤΟ και να...

Η Λεπέν θέλει να βγάλει τη Γαλλία από το ΝΑΤΟ και να συμμαχήσει με τη Ρωσία

Υπέρ μιας στρατηγικής προσέγγισης του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας μόλις τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και υπάρξει ειρηνευτική συνθήκη, τάχθηκε η Μαρίν Λεπέν λίγες ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

«Αυτό είναι το συμφέρον της Γαλλίας και της Ευρώπης, αλλά πιστεύω και των Ηνωμένων Πολιτειών που δεν έχουν κανένα συμφέρον να δουν να αναδύεται μια στενή σινο-ρωσική σχέση» είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μάλιστα, επανέλαβε ότι αν εκλεγεί θα βγάλει τη Γαλλία από το ΝΑΤΟ, όμως δεν θα αποκηρύξει το άρθρο 5 για τη συλλογική ασφάλεια. «Δεν θέλω ούτε υποταγή στη Μόσχα, ούτε ευθυγράμμιση με τις θέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν», τόνισε.

Στο πρόγραμμά της άλλωστε περιλαμβάνεται μια συμμαχία με τη Ρωσία, «για να συμπεριληφθεί στην αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας που δεν μπορεί να συγχέεται με τη μόνη του ΝΑΤΟ, ο οποίος θεωρείται ένας πολεμοχαρής οργανισμός».

Η ηγέτης της ακροδεξιάς, η οποία είχε γίνει δεκτή από τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές του 2017, κατηγορείται συχνά από τους αντιπάλους της για διασυνδέσεις με τη ρωσική ηγεσία.

Το 2014 ο Εθνικός Συναγερμός έλαβε ρωσικό δάνειο 9 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο συνεχίζει να αποπληρώνεται. Ακολούθησε το 2020 μια «αναδιάρθρωση του χρέους» από τους πιστωτές, τη ρωσική εταιρεία Aviazapchast που διευθύνεται από πρώην στρατιωτικούς.

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν ρίχνει την ευθύνη στις γαλλικές τράπεζες που αρνήθηκαν να χορηγήσουν δάνεια.

Η υποψήφια πρόεδρος αν και έκανε λόγο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων αμάχων στην περιφέρεια του Κιέβου, παραμένει αντίθετη στις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, στο όνομα της προστασίας της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων.

Αν και έχει εκφράσει το θαυμασμό της για τον Ρώσο πρόεδρο –όπως και για τον Ντόναλντ Τραμπ–, άλλαξε στάση όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δηλώνοντας «ανεξάρτητη από οποιαδήποτε χώρα».

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μαρίν Λεπέν τάχθηκε υπέρ μιας πιο χαλαρής εκδοχής της, αποσύροντας αντιδημοφιλείς προτάσεις όπως την έξοδο από το ευρώ ή και την ίδια την Ένωση. «Κανείς δεν είναι κατά της Ευρώπης. Δεν θα σταματήσω να πληρώνω τη συνδρομή της Γαλλίας στην ΕΕ. Θέλω να την μειώσω», δήλωσε.

Τα πιο σημαντικά