Η λάβα από το ηφαίστειο στην Χαβάη δημιούργησε καινούργια έκταση γης 2 χιλιομέτρων

10 Ιουνίου, 2018 12:33 ΠΜ
More videos

Οι έρευνες από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ έδειξαν ότι η ροή που έχει γεμίσει τον κόλπο Καπόχο είναι ακόμα ενεργή και ότι δεν υπάρχει τρόπος για να προβλέψουν πότε θα σταματήσει η έκρηξη ή αν θα ανοίξουν και άλλα ανοίγματα που θα βγάζουν λάβα.

Η ταχύτητα με την οποία κινείται η λάβα είναι τόσο μεγάλη που έφτασε στις παραθαλάσσιες περιοχής της Χαβάη μόλις σε 2 μέρες, καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια.

Οι εκρήξεις ξεκίνησαν νωρίτερα αυτόν τον περασμένο μήνα και πιστεύεται ότι είναι η πιο καταστροφική έκρηξη ηφαιστείου στην σύγχρονη ιστορία.

Δείτε το βίντεο

“H λάβα συνεχίζει να μπαίνει στον ωκεανό κατά μήκος ενός ευρύτερου μετώπου στον κόλπο Καπόχο και κατευθύνεται προς τα βόρεια”, ανέφερε η γεωλόγος Τζάνετ Μπαμπ.

Καθώς η λάβα ρέει κατά μήκος του κόλπου έχει εξατμίσει την μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού της Χαβάης.

Το καινούργιο έδαφος που δημιουργήθηκε ανήκει στο κράτος, αλλά η χερσόνησος δεν θα μοιάζει με τα υπόλοιπα εδάφη που υπάρχουν σε αυτή την περιοχή.

Ανάλογα με το κλίμα, τις βροχοπτώσεις και άλλες μεταβλητές σύντομα θα μπορούσε να αναπτυχθεί καινούργια βλάστηση, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να επανέλθει η εύφορη γη.

“Το πόσο σύντομα θα εμφανιστεί βλάστηση σε μια μάζα λάβας εξαρτάται από το είδος της λάβας και το πόση βροχόπτωση υπάρχει στην περιοχή”, πρόσθεσε η γεωλόγος.

“Υπάρχουν ροές στην πλευρά Κόνα του νησιού που είναι πολύ πιο παλιές από κάποιες άλλες στην ανατολική Χαβάη. Είναι πιο παλιές αλλά έχουν πολύ λιγότερη βλάστηση και αυτό είναι απλά μια αντανάκλαση της διαφοράς στις βροχοπτώσεις”, συνέχισε.

“Οι βροχοπτώσεις κάνουν πραγματικά την διαφορά. Πρώτα θα εμφανιστούν πολλές φτέρνες”, ανέφερε η Τζέσικα Φέρακεϊν, εκπρόσωπος του Hawaii Volcanoes National Park.

Ωστόσο, η γη είναι ακόμα πολύ απρόβλεπτη. Μόλις η λάβα κρυώσει και σκληρύνει θα αφήσει ένα καμένο τοπίο με αιχμηρά σημεία από τις ηφαιστειακές πέτρες.

Κάθε καινούργια μάζα γης που δημιουργήθηκε από λάβα θα γίνει ομοσπονδιακή έκταση.

Η λάβα καταστρέφει σπίτια στην περιοχή Καπόχο.

Ένα σπίτι παραδίνεται στις φλόγες.

Ο ατμός ανεβαίνει από την ακτή καθώς τα καυτά ρεύματα της λάβας συναντούν την θάλασσα και δημιουργούν καπνό.

Το σπίτι του δημάρχου της Χαβάη ήταν ένα από τα 160 σπίτια στην περιοχή Καπόχο που καταστράφηκαν από την λάβα.

Η λάβα περικυκλώνει ένα σπίτι στην περιοχή Παχόα.

Ευτυχώς, η περιοχή έχει ήδη εκκενωθεί και δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ροές λάβας έχουν ήδη καταστρέψει πάνω από 300 σπίτια.

H θερμοκρασία της λάβας στην Χαβάη μπορεί να φτάσει του 630 βαθμούς κελσίου.

Μια από τις εκρήξεις στις 5 Ιουνίου.

Παρόμοιες εκρήξεις αναμένεται να συνεχιστούν για μήνες.

Η λάβα μπαίνει στον κόλπο Καπόχο.

Ακολουθήστε μας στο facebook: