Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΗ λαμπρή λιτάνευση της Αγίας Εικόνος και «τα φαναράκια» στην Ιερά νήσο...

Η λαμπρή λιτάνευση της Αγίας Εικόνος και «τα φαναράκια» στην Ιερά νήσο Τήνο

Μετά την επάνοδο της αγίας Εικόνος τελέσθηκε Τρισάγιο

Ώρα 2 το μεσημέρι, ώρα κατά την οποία ευρέθη αγία Εικόνα πραγματοποιήθηκε λαμπρή λιτάνευση με τη συμμετοχή των Αρχιερέων, των τα πρώτα φερόντων, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Εργασίας κ. Ι.Βρούτσης, οι βουλευτές των Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Αικ. Μονογυιού και Φιλ. Φόρτωμας, ο Δήμαρχος Τήνου, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ. Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Δήμαρχος Μυκόνου, ο Διοικητής της 6ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ., ο Λιμενάρχης Τήνου, ο Διοικητής του ΑΤ Τήνου, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Τήνου, ο Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως του Δήμου Τήνου, η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Τήνου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής, μέλη της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων, των σχολείων όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των εκπαιδευτικών, της Φιλαρμονικής του ΠΙΙΕΤ και πλήθος λαού που συνέρρευσε στο ιερό νησί της Παναγίας επί διήμερον, και από τα γειτονικά νησιά και απ’ όλη την Ελλάδα και όχι μόνον για να τιμήσουν την εορτή και να προσκυνήσουν την αγία Εικόνα.

Στην μαρμάρινη εξέδρα της πλατείας «Παντανάσσης», κατά την άφιξη της αγίας Εικόνος, μετά την αναπεμφθείσα δέηση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου κ. Δωρόθεος Β’ απευθύνθηκε προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων, τους συνεχάρη για τη φιλομάθεια και τον πολιτισμό τους όπως και τους εκπαιδευτικούς, τους παρεκάλεσε να γίνουν συνεχιστές αυτών των ωραίων παραδόσεων και παρεκάλεσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ να απευθύνει λόγους αγάπης προς τα παιδιά, πράγμα το οποίο εκθύμως ο Μητροπολίτης έπραξε.

Περατουμένης της λιτανεύσεως απέδωσε τιμές στο λιμάνι της Τήνου το ΕΓ/ΟΓ BLUE STAR PAROS το οποίο έκανε έναν θεαματικό κατάπλου στον χώρο όπου βρίσκεται η εξέδρα.

Μετά την επάνοδο της αγίας Εικόνος τελέσθηκε Τρισάγιο και ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος εκ μέρους της Διοικούσης Επιτροπής κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των Κτιτόρων ομιλήσας καταλλήλως.

Μετά το πέρας της τελετής, οι Μητροπολίτες, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, ο Αρχιεπίσκοπος Ρ/Καθολικών κ. Ιωσήφ και ο Αρχιερατικός Επίτροπος μετέβησαν στο Λιμεναρχείο Τήνου όπου ο κ. Λιμενάρχης είχε προευπρεπίσει την πίτα του Αγίου Βασιλείου την οποίαν και ευλόγησαν. Ευχήθηκαν στον ίδιο και στους Αξιωματικούς και Λιμενοφύλακες, υγεία, ευημερία και καλή επιτυχία στο έργο τους, αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα και ο κ. Αρχηγός ομίλησε προς τους υπηρετούντας στο Λιμεναρχείο λόγους πατρικής αγάπης και νουθεσιών.

Μετά ταύτα άρχισε η λαμπαδηφορία «ΤΑ ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ» και με τη συμμετοχή όλων των παιδιών και εκατοντάδων λαού, ο οποίος μετά από δύο χρόνια στέρησης του εθίμου, σαν ένας φωτεινός χείμαρρος, ξεχύθηκε και πλημμύρισε τους δρόμους της Τήνου και τον προβλήτα, όπου ομίλησε ο κ. Δήμαρχος αναφερθείς στη διαχρονική πορεία και προσφορά του Ιερού Ιδρύματος και εν συνεχεία μετά τη ρίψη πυροτεχνημάτων η πομπή, κατά το έθος, απελύθη προ των πυλών του Ναού των Τριών Ιεραρχών όπου ο Σεβασμιώτατος Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ απηύθυνε ευχές προς τις μαθήτριες και τους μαθητές της Ιεράς νήσου, ευχόμενος να ομοιάσουν στους τρεις προστάτες της παιδείας και να έχουν την ταπείνωση την οποία επιδείκνυαν σε όλη τους τη ζωή παρόλη την τεράστια μόρφωσή τους και να μιμηθούν τον βίο τους και όπως βαστούν απόψε στα χέρια τους τους φανούς με το φως, έτσι να λάμπουν πάντοτε στη ζωή τους.

Πηγή: romfea.gr

Τα πιο σημαντικά