Η Κύπρος «έριξε» την τιμή της βενζίνης στο 1,35 ευρώ μειώνοντας τον ΕΦΚ – Εμείς τι κάνουμε;

13 Μαρτίου, 2022 12:03 ΠΜ
More videos

Η έκρηξη στην τιμή του αργού πετρελαίου, έφερε μια άνευ προηγουμένου αύξηση στις τιμές των καυσίμων παγκοσμίως.

Η Ελλάδα αυτή την στιγμή «αναστενάζει», καθώς η βενζίνη έχει ήδη ξεπεράσει τα 2 ευρώ ανά λίτρο και η τρελή της κούρσα δείχνει ότι δεν θα σταματήσει, αν δεν γίνει κάποια παρέμβαση…

Την ίδια ώρα, η Κύπρος προβαίνει σε κατεπείγουσες μειώσεις των φόρων στα καύσιμα, ρίχνοντας τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα χαμηλότερα επίπεδα που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή ένωση.

Τα αποτελέσματα, όπως θα διαβάσετε και παρακάτω, ήταν άμεσα.

Με ομόφωνη απόφαση της βουλής της Κύπρου, κατοχυρώθηκε η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμου, κατά 7 λεπτά ανά λίτρο, ενώ συμπεριλαμβάνοντας και τον ΦΠΑ, η μείωση φτάνει τα 8,3 λεπτά ανά λίτρο, όπως αναφέρει το mototriti.gr.

Στην Κύπρο, η αύξηση των τιμών στα καύσιμα ήταν ραγδαία, καθώς σημειώθηκε ανατίμηση έως και 30 λεπτά το λίτρο σε χρονικό διάστημα δύο μηνών.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, ότι τα μέτρα μείωσης των φόρων καυσίμων στην Κύπρο ισχύουν από 8 Μαρτίου και θα ισχύσουν μέχρι και την 1η Ιουνίου.

Από τους υψηλότερους ΕΦΚ και ΦΠΑ στα καύσιμα στην Ελλάδα

Το κόστος για την τσέπη του τελικού καταναλωτή, όσον αφορά τα καύσιμα, είναι δυσβάσταχτο στην Ελλάδα: Η χώρα μας έχει έναν από τους υψηλότερους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στην Ευρώπη, που ανέρχεται στα 0,70 λεπτά το λίτρο, ενώ το ΦΠΑ είναι στο υψηλό 24%.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ο ΦΠΑ «πέφτει» και πάνω στον ΕΦΚ (δηλαδή φόρος επί του φόρου) ανεβάζοντας ότι τελικά τον ΕΦΚ στα 0,868 λεπτά ανά λίτρο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ελάχιστος ειδικός φόρος κατανάλωσης που πρέπει να επιβληθεί ανά λίτρο βενζίνης, είναι τα 0,36 λεπτά ανά λίτρο, άρα στην Ελλάδα έχουμε σχεδόν… διπλάσιο ΕΦΚ από τον ελάχιστο.

Σε ένα απλό παράδειγμα, αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επέμενε εμμονικά να μην μειώνει τον ΕΦΚ στα καύσιμα και το αποφάσιζε και ψήφιζε την μείωση του ΕΦΚ καυσίμων στο ελάχιστο επίπεδο, τότε η τιμή της βενζίνης θα μειωνόταν αμέσως κατά 0,42 λεπτά στο επίπεδο περίπου 1,70 ευρώ ανά λίτρο, και αυτό χωρίς να αλλάξει ο ΦΠΑ.