Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024
διάφοραΗ καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια φέρνει στο προσκήνιο σχέδια για αιολικά πάρκα...

Η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια φέρνει στο προσκήνιο σχέδια για αιολικά πάρκα κατά παράβαση του Ελληνικού Συντάγματος

Δυστυχώς αυτό που συνέβη απέδειξε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι ανεπαρκής, απροετοίμαστος και οι ηγεσίες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών ακατάλληλοι και ανίκανοι.

Η εθνική καταστροφή, γιατί μόνο ως εθνική καταστροφή μπορεί να θεωρηθεί, τα όσα συνέβησαν στην Βόρεια Εύβοια.

Απαράμιλλης ομορφιάς και πυκνότητας δάση, έγιναν στάχτη απόρροια της πλήρους ανοργανωσιάς του κρατικού μηχανισμού που για πολλοστή φορά δεν λειτούργησε προκαλώντας την οργή των πολιτών.
Είναι πρώτη φορά που ξεσπάει τόσο μεγάλης κλίμακας οργή, οι πολίτες με το που έβλεπαν δημοσιογράφο ξεσπούσαν… και πώς να μην ξεσπάσουν όταν η πυροσβεστική με τις ελάχιστες δυνάμεις που διαθέτει δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο έργο της.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας, μετά την Βόρεια Αττική, απέτυχε και στην Βόρεια Εύβοια.Η κυβέρνηση υποστηρίζει την πράσινη ανάπτυξη… αλλά υπό ένα όρο… να υπάρχει πράσινο

Η κυβέρνηση υποστηρίζει την πράσινη ανάπτυξη, αλλά όπως αναφέρουν πολλοί εύγλωττα, για να υπάρξει πράσινη ανάπτυξη, απαιτείται να πληρείται ένα προαπαιτούμενο… να υπάρχει πράσινο.
Όπως έχει αναλύσει σε άλλο δημοσίευμα το bankingnews σε 3,5 ημέρες αρχές Αυγούστου του 2021 καταστράφηκαν 1,8 φορές περισσότερα δάση από ότι είχαν καταστραφεί μεταξύ 2008 και 2020.

Πράσινη ανάπτυξη στα καμένα είναι πρόκληση…

Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τόνισε ότι όλες οι καμένες εκτάσεις θα αναδασωθούν.
Η αναφορά αυτή έρχεται σε πλήρη αρμονία με το άρθρο 117 παράγραφος 3 του Ελληνικού Συντάγματος

«Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό»

Ορθώς ο Πρωθυπουργός μίλησε για αναδάσωση, αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα και η λογική.
Όμως στο άρθρο 117 του Συντάγματος παράγραφος 3 αναφέρεται επίσης ότι… αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό.
Η αναφορά αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί συνήθως μετά από καταστροφικές πυρκαγιές προκύπτουν άλλα… δεδομένα.
Ολόκληρες περιοχές αποχαρακτηρίζονται και το ερώτημα είναι… θα συμβεί το ίδιο στην Βόρεια Αττική και στην Βόρεια Εύβοια;

Η παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Μαντούδι και Αγία Άννα και οι αντιδράσεις των δήμων της περιοχής

Η ΡΑΕ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με γνωμοδότηση της είχε προτείνει η ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μάλιστα υπήρχαν προτάσεις για την περιοχή μεταξύ Μαντουδίου και Αγίας Άννας.
Οι δήμοι αντέδρασαν και μάλιστα σχεδόν 20 ημέρες τα δημοτικά συμβούλια με ψηφίσματα και αποφάσεις είχαν απορρίψει τα σχέδια αυτά.
Παραδόξως, προφανώς από σύμπτωση, οι περιοχές που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές είναι η ευρύτερη αυτή περιοχή, αλλά προφανώς αυτό είναι σύμπτωση.
Εγείρεται ένα ερώτημα, η κυβέρνηση θα σεβαστεί το άρθρο 117 παράγραφο 3 που ρητά αναφέρει ότι δάσος που καταστρέφεται υποχρεωτικά κηρύσσεται αναδασωτέο… ή ξαφνικά θα φυτρώσουν ανεμογεννήτριες;
Το bankingnews πολύ έγκαιρα, όπως και στην Μάνη είχε ταχθεί κατά των ανεμογεννητριών οπουδήποτε.
Μπορούν να μεταφερθούν σε άγονα νησιά και να τοποθετηθούν εκεί αλλά όχι σε δασικές εκτάσεις και ειδικά περιοχές που έχουν ανακηρυχθεί μέρος της Natura.

H κυβέρνηση για να πείσει την καχύποπτη και ακραία αγανακτισμένη και εξοργισμένη κοινωνία, θα πρέπει να τηρήσει με θρησκευτική ευλάβεια, το άρθρο 117 παράγραφο 3 του Ελληνικού Συντάγματος.
Να αναδασωθούν όλα τα καμένα δάση, όπως στο διάγγελμα του ανέφερε ο Μητσοτάκης ο έλληνας πρωθυπουργός.
Οτιδήποτε άλλο συμβεί θα προκαλέσει την ήδη εξοργισμένη κοινωνία.

Σοβαρή υποσημείωση

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουν αξία όταν πραγματοποιούνται σε περιοχές που δεν πλήττουν το περιβάλλον, σέβονται τις τοπικές κοινωνίες και σέβονται τους μονίμους κατοίκους.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες που γίνονται μόνο για εξυπηρέτηση συμφερόντων αποτελούν έγκλημα κατά της Ελλάδος και της ελληνικής φύσης.
Οι πολίτες είναι πολύ καχύποπτοι και η καχυποψία τους είναι εύλογη μετά μάλιστα από τέτοιας κλίμακας καταστροφικές πυρκαγιές που δεν έχουν κανένα προηγούμενο.
Ακόμη και εάν αποδειχθεί ότι ήταν σχέδιο εμπρηστών, κάθε σοβαρό κράτος πρέπει να έχει τους προληπτικούς μηχανισμούς ώστε να αποτρέπει τα χειρότερα.
Δυστυχώς αυτό που συνέβη απέδειξε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι ανεπαρκής, απροετοίμαστος και οι ηγεσίες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών ακατάλληλοι και ανίκανοι.
Εξαιρούμε όσους έδωσαν άνιση μάχη με τις φλόγες πυροσβέστες και εθελοντές που επέδειξαν μεγάλη αυταπάρνηση.Τα πιο σημαντικά