Η καρδιά του ναυάρχου Κωνσταντίνου Κανάρη επέστρεψε ξανά μετά από 194 χρόνια στα Ψαρά

Ιούνιος 6, 2018 5:30 ΜΜ
More videos

Ρίγη συγκίνησης κατά την υποδοχή του Ψαριανού ήρωα του 1821 Κωνσταντίνου Κανάρη στη γενέτειρα του. Η λήκυθος που περιέχει την καρδιά του ηρωικού πυρπολητή 194 χρόνια μετά επιστρέφει στο νησί που τον γέννησε. Η καρδιά του ένδοξου ναυάρχου θα παραμείνει για λίγες ώρες, μέχρι το βράδυ για να αναχωρήσει και πάλι με τη Φρεγάτα «ΨΑΡΑ» του Πολεμικού Ναυτικού για το Εθνικό και ιστορικό Μουσείο.

Όταν πέθανε ο Κανάρης ο γιατρός Ιωάννης Ζωχιός αφαίρεσε την καρδιά του και την ταρίχευσε ώστε να φυλαχτεί με σεβασμό για να θυμίζει τις μεγάλες στιγμές του έθνους μας, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες.

Η λίκηθος

καρδιά Κανάρη

Ο γλύπτης Θωμάς Θωμόπουλος φιλοτέχνησε τη λήκυθο και τη μαρμάρινη λάρνακα στην οποία τοποθετήθηκε –με κάθε επισημότητα τον Νοέμβριο 1929– στο Υπουργείο Ναυτικών. Η καρδιά του «ναυάρχου», όπως αποκαλούσε ο λαός τον Κανάρη, τοποθετημένη στην ασημένια λήκυθο της έγινε σύμβολο των αγώνων της πατρίδος για ελευθερία και ανεξαρτησία. Γι’ αυτό αποφασίστηκε η μεταφορά της, το 1933, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, ώστε να μετατραπεί σε προσκύνημα των νεότερων γενεών.

Στις πλευρές της λάρνακας είναι χαραγμένα με χρυσά γράμματα τα ονόματα της Χίου και των Ψαρών, του Τσεσμέ και της Αλεξάνδρειας. Τόποι στους οποίους μεγαλούργησε ο ένδοξος θαλασσομάχος. Στο επάνω μέρος στημένος ο ζωοποιός Σταυρός και στη λήκυθο χαραγμένη η φράση «Χαίρε καρδία ναυάρχου Κανάρη».

 

Ακολουθήστε μας στο facebook: