Η ιστορία πίσω από την 77χρονη υποψήφια στις Πανελλαδικές.

19 Μαΐου, 2016 11:46 ΜΜ
More videos

Αποφάσισε μετά από 60 χρόνια να καθίσει ξανά στα μαθητικά θρανία και να μυρίσει το άρωμα των σχολικών βιβλίων. Η 77χρονη Ευθυμία Στεργίου Παρσέλια, που με θάρρος και τόλμη διαγωνίστηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις, είναι αναμφισβήτητα η πιο πολυσυζητημένη υποψηφιότητα των τελευταίων ωρών. Η συμμετοχή της στις εξετάσεις έχει κάνει το γύρο του Διαδικτύου προκαλώντας πλήθος σχολίων και στέλνοντας μήνυμα επιμονής και υπομονής.

Παρόλο που έχουν «παρελάσει» πολυάριθμα συστήματα από τον εκπαιδευτικό χώρο, από την εποχή που η κ. Στεργίου ήταν έφηβη, εκείνη κατάφερε να προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα ως μαθήτρια της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.

phot2-696x371
Όπως αναφέρει ο 52χρονος γιος της, Σάββας Στεργίου, η μητέρα του αποτύπωσε με άνεση τις σκέψεις της στο χαρτί χωρίς να κοντοσταθεί μπροστά στο θέμα που αφορούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η σχέση της κ. Στεργίου με τη μελέτη μοιάζει με τη σχέση φίλων που έχουν χαθεί για πολλά χρόνια. Η νοσταλγία είναι κυρίαρχη, όταν όμως φτάνει η ώρα της συνάντησης τίποτα δεν φαντάζει ξένο.

Η 77χρονη μαθήτρια, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Σαμοθράκη, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο όταν έχασε τον πατέρα της στην Κατοχή. Η οικογένειά της αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, η μητέρα της δεν μπορούσε να αναθρέψει τα δύο μικρότερα αδέρφια της και έτσι τα προβλήματα δεν επέτρεψαν στην κ. Στεργίου να περάσει την πόρτα της τελευταίας τάξης του Λυκείου.

Κατάφερε να αποφοιτήσει από την Πέμπτη Γυμνασίου (στα χρόνια του εξατάξιου Γυμνασίου), ένα σημαντικό κενό όμως την ταλάνιζε. Αισθανόταν πως απογαλακτίστηκε βίαια από τη σχολική ζωή.

anelladikes_exetaseis_2016

Υπήρξε πολύ καλή μαθήτρια, παραστάτρια, όπως αναφέρει ο γιος της, ο οποίος θυμάται την μητέρα του, συχνά, με θλίψη να λέει: «Δεν τελείωσα το σχολείο».

Παντρεύτηκε σε πολύ νεαρή ηλικία, όμως ο σύζυγός της, μουσικός στο επάγγελμα, έφυγε από τη ζωή το 2013 και το τραγικό εκείνο περιστατικό διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην ψυχολογία της κ. Στεργίου.

77xroni-panellinies-neo d

Με την πίεση του γιου της, πήρε τη μεγάλη απόφαση και ασχολήθηκε ξανά με το σχολικό διάβασμα. Στόχος είναι να πάρει το απολυτήριο Λυκείου κι όχι να κατακτήσει μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση παρόλο που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα Παιδαγωγικά.

Εάν, όπως επισημαίνει ο γιος της, περάσει στη σχολή που επιθυμεί, ίσως παρακολουθήσει ορισμένα μαθήματα, ο στόχος όμως είναι άλλος.

Η 77χρονη διαβάζει από το πρωί μέχρι το βράδυ και καταφέρνει να υπερπηδά τα εμπόδια.

Η αγωνία της μεγάλη, η επιμονή της όμως ακόμη μεγαλύτερη. Η κ. Στεργίου, αρχικά δίσταζε να γυρίσει στο σχολείο, μαθητές και καθηγητές όμως την αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Προσφέρονταν μάλιστα να τη γυρίσουν στο σπίτι της μετά τα μαθήματα. Τόσο στους συμμαθητές της όσο και στα εγγόνια της δίνει δύναμη με την επιμονή της.

ImageHandler

Η κ. Στεργίου φοίτησε για δύο χρονιές στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο Αλεξανδρούπολης , και την ημέρα των Πανελλαδικών η ικανοποίηση ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της. «Δεν την είχα ξαναδεί έτσι», αναφέρει ο γιος της.

Ποτέ δεν άφησε τη βιβλιοθήκη της να πιάσει σκόνη η 77χρονη που σε όλη της τη ζωή διάβαζε λογοτεχνικά βιβλία.

Screen Shot 2016-05-20 at 00.37.36

«Σκοπός είναι να καταλάβει κανείς ότι ποτέ δεν είναι αργά να εκπληρώσει τα όνειρά του. Η μητέρα μου αρνήθηκε να δώσει συνεντεύξεις γιατί διαβάζει», λέει ο κ. Σάββας που δηλώνει περήφανος για τη μητέρα του.

Πηγές: in.gr, protothemaΣάββας Στεργίου

Ακολουθήστε μας στο facebook: