Η γυναίκα που καθιέρωσε την Ημέρα της Μητέρας

9 Μαΐου, 2021 5:52 ΜΜ
More videos

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη καθιερώθηκε να είναι Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, όταν η Αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Anna Maria Jarvis είχε πρώτη την ιδέα και έβαλε σκοπό στην ζωή της να την κάνει πραγματικότητα.

Η Anna Maria Jarvis έχοντας παθολογική αδυναμία στην μητέρα της, όταν εκείνη πέθανε το έκανε σκοπό της ζωής της. Πάλεψε με νύχια και δόντια, με Θεούς και δαίμονες, με την γραφειοκρατία και όλους τους αντιρρησίες και μετά από 9 χρόνια αγώνα, στις 9 Μάιου του 1914 οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν. Ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η “Ημέρα της Μητέρας” καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαϊου.

Αυτή καθιέρωσε την ημέρα της μητέρας, Anna Maria Jarvis, Mother's Day, Άννα Μαρία Τζάρβις, nikosonline.gr

Δυο λόγια για την Anna Maria Jarvis

Γεννήθηκε την 1η Μαϊου 1864, στο Webster της Κομητείας Taylor, στη Δυτική Βιρτζίνια, και ήταν το 9ο από τα έντεκα παιδιά της οικογένειας. Επτά από τα αδέλφια της πέθαναν σε βρεφική ή πρώιμη παιδική ηλικία.

Με την ενθάρρυνση της μητέρας της, η Άννα φοίτησε στο κολέγιο και ύστερα στο πανεπιστήμιο, όπου αρίστευσε σε όλα της τα μαθήματα. Μετακινούμενη συνέχεια για να βρει την εργασία που της ταιριάζει, τελικά κατέληξε στη Φιλαδέλφεια, της Πενσυλβανία, κοντά στον αδελφό της. Από τον πρώτο καιρό πέτυχε αρκετά πράγματα στην δουλειά της ενώ διατηρούσε στενή αλληλογραφία με τη μητέρα της, η οποία ήταν υπερήφανη για τα επιτεύγματα της κόρης της. Η τακτικότατη αλληλογραφία τους χρησίμευσε για να κρατήσουν τη μητέρα και την κόρη στενά συνδεδεμένες. Την λάτρευε την μητέρα της – την είχε ως πρότυπο της. Μετά από το θάνατο του πατέρα της το 1902, προέτρεψε τη μητέρα της να μετακομίσει στη Φιλαδέλφεια για να μείνει μαζί της. Και η ίδια και ο αδελφός της ανησυχούσαν για την υγεία της μητέρας τους. Το 1904 και με επιβαρυμένη υγεία η μητέρα μετακόμισε, αλλά ένα χρόνο αργότερα πέθανε. Ήταν 9 Μαΐου 1905.

Όταν με τα πολλά κατάφερε και καθιέρωσε την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως “Παγκόσμια ημέρα της μητέρας” ήταν πολύ χαρούμενη, αλλά η χαρά δεν κράτησε για πολύ, όταν άρχισε να βλέπει το όνειρο της να γίνεται “εμπόριο” με κάποιους επιτήδειους να θησαυρίζουν.

Είδε όλη την συναισθηματική σημασία της ημέρας για να τιμήσει όλες τις μητέρες και τη μητρότητα, να οδεύει σταθερά σε μια άνευ προηγουμένου μπίζνα. Ήταν τέτοια η απογοήτευση της που θέλησε να ξανακάνει αγώνα για να ακυρώσει την απόφαση της παγκόσμιας ημέρας.

Το 1943, άρχισε να οργανώνει εκστρατεία για την ανάκληση της Ημέρας της Μητέρας, αλλά αρρώστησε και το θέμα ατόνησε. Έπρεπε να νοσηλευτεί σε πανάκριβο σανατόριο χωρίς να έχει τα χρήματα για να το κάνει. Όταν οι γύρω επιχειρηματίες με τις βιομηχανίες λουλουδιών γλυκών και ευχετήριων καρτών, έμαθαν τα καθέκαστα, και επειδή κάθε χρόνο θησαύριζαν εξ αιτίας της, αποφάσισαν και πλήρωσαν τους λογαριασμούς στο σανατόριο. Το τέλος επήλθε στις 24 Νοεμβρίου 1948

Αυτή καθιέρωσε την ημέρα της μητέρας, Anna Maria Jarvis, Mother's Day, Άννα Μαρία Τζάρβις, nikosonline.gr

Η μητέρα και δεξιά η κόρη

Αυτή καθιέρωσε την ημέρα της μητέρας, Anna Maria Jarvis, Mother's Day, Άννα Μαρία Τζάρβις, nikosonline.gr

Το σπίτι της Anna Jarvis, έχει καταχωρηθεί στο εθνικό μητρώο ιστορικών κτιρίων από το 1979 και λειτουργεί ως μικρό μουσείο.

Αυτή καθιέρωσε την ημέρα της μητέρας, Anna Maria Jarvis, Mother's Day, Άννα Μαρία Τζάρβις, nikosonline.gr