«Η γραμμή»: H Σαουδική Αραβία θα κατασκευάσει ουρανοξύστη που θα στεγαστούν 5 εκατομμύρια άνθρωποι

30 Ιουλίου, 2022 4:58 ΜΜ
More videos

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να κατασκευάσει τη Mirror Line – δύο παράλληλους ουρανοξύστες που θα εκτείνονται σε μία έκταση 75 μιλίων – με κόστος έως και 1 τρισ. ευρώ δηλ. ολόκληρο το ΑΕΠ της Ινδονησίας.

Η Wall Street Journal ανέφερε λεπτομέρειες σχετικά με το έργο το Σάββατο, αφού έλαβε εμπιστευτικά έγγραφα σχεδιασμού.

Οι ουρανοξύστες, των οποίων οι γύρω επιφάνειες θα είναι καλυμμένες με καθρέφτη, θα καλύπτουν μεγάλο μέρος βραχώδους και ερημικής έκτασης της Σαουδικής Αραβίας και θα εκτείνονται μέχρι την ακτή, ενώ ένα μέρος τους θα βρίσκεται και μέσα στο νερό.

Προορίζεται να στεγάσει 5 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ παράλληλα θα διαθέτει τρένο υψηλής ταχύτητας που θα λειτουργεί κάτω από τα κτίρια, σύστημα κάθετης γεωργίας και ένα αθλητικό στάδιο και μια μαρίνα γιοτ, σύμφωνα με το The Journal.

Το Mirror Line είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου το οποίο είχε προαναγγείλει ο Σαουδάραβας διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (που πρόσφατα επισκευάστηκε την Ελλάδα), ο οποίος έδωσε εντολή στους αξιωματούχους να δημιουργήσουν κάτι στην κλίμακα των πυραμίδων της Αιγύπτου.

Το σχέδιο αυτό αφορά τη δημιουργία μίας φουτουριστικής μεγαλόπολης που θα ονομάζεται Νeom και θα έχει το μέγεθος της Μασαχουσέτης και θα βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα και το οποίο βρίσκεται στα σκαριά εδώ και χρόνια.

Τα σχέδια που περιήλθαν στην κατοχή της WSJ αποκαλύπτουν ότι στο πλάνο περιλαμβάνονται η δημιουργία συνθηκών για τεχνητή βροχή, τεχνητό φεγγάρι, οικιακοί βοηθοί ρομπότ και καθηγητές σε μορφή ολογράμματος.

Η Σαουδική Αραβία φιλοδοξεί να αντλήσει ξένα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της κατασκευής, όμως το βασίλειο έχει δεχθεί μποϋκοτάζ από τη Δύση μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ωστόσο, το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας ως κράτους παρία έπαψε να ισχύει στις αρχές του μηνός, μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.