Η Γη πιο κοντά από ποτέ στην αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου της

25 Αυγούστου, 2018 3:32 ΜΜ
More videos

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν επιστήμονες του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι το μαγνητικό πεδίο της Γης μπορεί να αντιστραφεί πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστευόταν έως σήμερα. Η αντιστροφή του γήινου μαγνητικού πεδίου συνήθως συμβαίνει κάθε 200.000-300.000 χρόνια, όμως έχουν περάσει 780.000 από το τελευταίο συμβάν.

Η επιστημονική κοινότητα θεωρούσε πιθανό η αντιστροφή, κατά την οποία ο βόρειος μαγνητικός πόλος μετατρέπεται σε νότιο και αντίστροφα, να γίνει σε μερικές χιλιάδες χρόνια. Η έρευνα του αυστραλιανού πανεπιστημίου όμως, η οποία βασίστηκε στην ανάλυση κινεζικού σταλαγμίτη για τον υπολογισμό του μαγνητικού πεδίου της Γης πριν από 107.000-91.000 χρόνια, έδειξε ότι πιθανώς να απέχουμε λίγους μόνο αιώνες από μια ξαφνική αντιστροφή.

Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, το μαγνητικό πεδίο που περιβάλλει τη Γη προστατεύοντάς την από τις επικίνδυνες ακτινοβολίες του Ηλίου θα χάσει περίπου το 90% της δύναμής του.

Αυτό, σύμφωνα με την έρευνα, σημαίνει ότι θα προκληθούν παγκοσμίως ζημιές σε ηλεκτρικά δίκτυα και εγκαταστάσεις, ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ. Η επιφάνεια του πλανήτη, μάλιστα, θα είναι εκτεθειμένη σε βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία, η οποία θα δημιουργήσει πρόβλημα για την επιβίωση όσων ζουν πάνω του.