Οι φωτεινές στήλες φωτός που εμφανίζονται τις παγωμένες νύχτες είναι ένα μοναδικό θέαμα!

1 Φεβρουαρίου, 2016 6:40 ΜΜ
More videos

Όταν κάνει κρύο και το σκοτάδι γίνεται βαθύ, οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να είναι μέσα κάπου ζεστά και φωτεινά. Αλλά αν κοιτάξεις ψηλά στον ουρανό ίσως και να δεις κάτι μαγικό. Αν μια κρύα νύχτα δεις κάτι σαν στήλες φωτός να απλώνονται στον ουρανό, θεώρησε τον εαυτό σου τυχερό και βγάλε μια φωτογραφία. Έχεις δει αυτό που λέγεται φωτεινή στήλη.

Φαίνεται υπερφυσικό, αλλά είναι πραγματικά ένα καταπληκτικό απλό ατμοσφαιρικό φαινόμενο που μοιάζει αληθινή μαγεία.

Η φύση είναι γεμάτη μυστήριο και ομορφιά που μας το θυμίζει σε κάθε ευκαιρία.

Οι φωτεινές στήλες είναι ορατές όταν οι θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στο μηδέν και σχηματίζονται κρύσταλλοι πάγου στην ατμόσφαιρα. Είναι ορατοί πάνω από φωτισμένες πόλεις, αν και το φαινόμενο μπορεί να γίνει και με το φως από τον ήλιο και το φεγγάρι.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις φωτεινές στήλες που εμφανίστηκαν σε διάφορα μέρη του κόσμου.

pillar-2-850x850

Εάν δεν το ξέρατε, ίσως να πιστεύατε ότι αυτό το φαινόμενο ήταν κάτι υπερφυσικό. Αλλά δεν είναι. Η εξήγηση είναι τόσο απλή που κάνει τις φωτεινές στήλες ακόμη πιο εκπληκτικές.

pillar-31-e1454010224279

Οι φωτεινές στήλες εμφανίζονται όταν σχηματίζονται στον αέρα εξαγωνικοί κρύσταλλοι πάγου. Όταν τους δούμε από την σωστή γωνία, αντανακλούν το φως, συνήθως από κάτω και δημιουργούν μια ψευδαίσθηση  σε σχήμα στήλης.

pillar-41-850x532

Τα φώτα του δρόμου και τα φώτα των αυτοκινήτων αντανακλώνται στέλνοντας αυτές τις στήλες ή το φως στον ουρανό. Αλλά δεν διαρκούν πολύ, καθώς οι κρύσταλλοι πάγου μετακινούνται και η αντανάκλαση αλλάζει.

pillar-6

Αντίθετα με το σέλας, που συμβαίνει μόνο στα δυο άκρα της γης, στον Βόρειο και Νότιο πόλο και σχετίζεται με τα φορτισμένα σωματίδια που επηρεάζονται από τους ηλιακούς ανέμους, οι φωτεινές στήλες μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε όταν η θερμοκρασία πέσει σε επίπεδο παγετού.  

pillar-8-850x563

Οι φωτεινές στήλες μπορούν να είναι ορατές σε όλα τα μέρη του κόσμου και  συχνά έχουν διαφορετικά χρώματα γιατί αυτό εξαρτάται από την αρχική πηγή φωτός.

4406055935_2dd21581f7_b-850x637

Εδώ βλέπετε ότι το φως στις στήλες προέρχεται από τα φώτα στον δρόμο – έχουν το ίδιο χρώμα.

pillar-51

Ανάλογα με το φως και τις τοπικές συνθήκες, μπορούν να είναι πολύ λαμπερές και εντυπωσιακές.  Αυτές οι πορτοκαλί και μπλε στήλες είναι απίστευτες. Όπως και με  ένα ουράνιο τόξο, είναι συναρπαστικό που λίγο νερό ψηλά στον αέρα μπορεί να προκαλέσει τέτοιο εκπληκτικό θέαμα.

pillar-1-850x637

Άλλες φορές, οι στήλες εμφανίζονται πιο απαλές ιδιαίτερα όταν υπάρχει πολύ περιβάλλον φως όπως σε αυτήν την γειτονιά στο Λάραμι στο Ουαϊόμινγκ.

pillar-7

Αλλά όπως και στο ουράνιο τόξο, δεν διαρκούν πολύ και βλέπονται μόνο από ορισμένη γωνία. ‘Όταν οι κρύσταλλοι κινούνται και διαχέονται, οι στήλες εξασθενoύν”.

pillar-10

Μερικές φορές μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σαν χάρτη όλων των πηγών φωτός στην περιοχή. Αυτή η εικόνα σας δείχνει από που έρχεται το φως στη Στοκχόλμη.

Εδώ μπορείτε να δείτε πως το φως από το έδαφος αντανακλάται στον ουρανό.
Εσείς έχετε δει ποτέ στήλες φωτός;

Ακολουθήστε μας στο facebook: