Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει όλα τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης

20 Δεκεμβρίου, 2018 9:13 ΜΜ
More videos

Προσωρινή συμφωνία επετεύχθη ανάμεσα στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με το σχέδιο της Ε.Ε. για την απαγόρευση των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, όπως τα καλαμάκια και τα πλαστικά πιάτα.

Η Υπουργός Βιωσιμότητας και Τουρισμού της Αυστρίας, Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι «πρόκειται για ένα ορόσημο στις προσπάθειές μας να μειωθούν τα πλαστικά σκουπίδια». Η Αυστρία ασκεί την τρέχουσα περίοδο την εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε. Η προσωρινή αυτή συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επισήμως από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε δύο χρόνια.

Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την απαγόρευση μιας σειράς από πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης για τα οποία υπάρχουν ήδη διαθέσιμα εναλλακτικά προϊόντα που δεν είναι πλαστικά, παράλληλα με τη μείωση της χρήσης ειδών, όπως τα πλαστικά δοχεία φαγητού.

Περισσότερο από το 80% των απορριμμάτων που μολύνουν τις θάλασσες είναι πλαστικά, ήταν το επιχείρημα που διατύπωσε κατά την παρουσίαση της πρότασής της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.