Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΗ ελληνική ΕΜΑΚ απεγκλωβίζει 2 μικρά κoρίτσια – 7 μέτρα κάτω από...

Η ελληνική ΕΜΑΚ απεγκλωβίζει 2 μικρά κoρίτσια – 7 μέτρα κάτω από τη γη

Σε δύο σημεία οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από την ελληνική αποστολή στις σεισμόπληκτες περιοχές

Το κλιμάκιο της ελληνικής ΕΜΑΚ που ήδη από χθες ταξίδεψε στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας επιχειρεί να απεγκλωβίσουν δύο μικρά κορίτσια κάτω από κατεστραμμένα κτίρια. Η ελληνική ΕΜΑΚ σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, Γιώργο Σιδέρη, επιχειρεί σε δύο σημεία. Αρχικά, η αποστολή επιχείρησε να απεγκλωβίσει την 7χρονη Φατμά. Το παιδί έχει πολλαπλά κατάγματα στο χέρι του και βρίσκεται θαμμένο 7 μέτρα κάτω από τα συντρίμμια.

Λίγη ώρα αργότερα όμως, το κλιμάκιο της ελληνικής ΕΜΑκ ειδοποιήθηκε για μία οικογένεια που βρίσκεται εγκλωβισμένη σε γειτονικό κτίριο. Ο πατέρας της οικογένειας είναι ζωντανός, όπως επίσης και ένα μικρό κορίτσι, ενώ υπάρχει και ένας νεκρός. Σύμφωνα με τον γιατρό, η δεύτερη επιχείρηση απεγκλωβισμού, θα είναι πιο δύσκολη.

patera tourkia.jpg

Οι κάτοικοι ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια

«Ακούγονται ήχοι αλλά κανένας δεν βγαίνει έξω», λέει ο Ντενίζ κρατώντας με τα χέρια του το κεφάλι του και διαμαρτύρεται για την έλλειψη προσπαθειών διάσωσης τυχόν εγκλωβισμένων στα χαλάσματα κτιρίων που κατέρρευσαν μετά τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία, με χιλιάδες νεκρούς.

Φωνές που καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια ακούγονται μέσα από τα συντρίμμια κτιρίων στην παράκτια επαρχία της Μεσογείου, την Χατάι, εκεί όπου σεισμόπληκτοι προσπαθούν να ζεσταθούν στο ύπαιθρο ανάβοντας φωτιές υπό βροχή και πολικό ψύχος.

pateras apegklovismos.jpg







Στους 872 οι νεκροί στην επαρχία Χατάι

Η Χατάι, η οποία συνορεύει στα βορειοδυτικά με την Συρία, είναι η περισσότερο πληγείσα επαρχία της Τουρκίας με τουλάχιστον 872 νεκρούς.

Οι κάτοικοί της εκφράζουν παράπονα για την ανεπαρκή ανταπόκριση των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, ενώ οι ίδιοι οι διασώστες υποστηρίζουν ότι δυσκολεύτηκαν πολύ να εξασφαλίσουν εξοπλισμό.

Ο Ντενίζ ξεσπάει σε κλάματα δείχνοντας ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει μέσα στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί οι γονείς του περιμένοντας τα σωστικά συνεργεία.

«Καταστραφήκαμε, καταστραφήκαμε. Θεέ μου! Φωνάζουν για βοήθεια. Λένε ‘Σώστε μας’, αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε. Πώς μπορούμε να τους σώσουμε; Δεν έχει έρθει κανένας από το πρωί», λέει ο Ντενίζ.

Οι διασώστες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το μέγεθος της καταστροφής στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ξεπερνάει τους 5.000 σήμερα το πρωί.

Η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, έχει ανακοινώσει ότι στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό έχουν αναπτυχθεί 13.740 διασώστες, αλλά το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο καθώς στη νότια Τουρκία έχουν καταρρεύσει σχεδόν 6.000 κτίρια.

Πάνω από 1.200 κτίρια έχουν καταστραφεί

Μόνο στην Χατάι, περισσότερα από 1.200 κτίρια έχουν καταστραφεί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαρετίν Κότσα.

Οι ομάδες διάσωσης στην επαρχία διαμαρτύρονται για την έλλειψη εξοπλισμού, ενώ σεισμόπληκτοι σταματάνε αυτοκίνητα στον δρόμο και ζητούν εργαλεία για να απομακρύνουν οι ίδιοι τα χαλάσματα.

Η κυβέρνηση κήρυξε «συναγερμό επιπέδου 4» μετά τον σεισμό ζητώντας διεθνή βοήθεια, αλλά δεν κήρυξε την μεγαλύτερη κατάσταση συναγερμού που θα οδηγούσε σε μαζική κινητοποίηση του στρατού.

Στην πρωτεύουσα της Χατάι, την Αντάκια, όπου δεκαώροφα κτίρια κατέρρευσαν ολοκληρωτικά, δημοσιογράφοι του Reuters είδαν προσπάθειες διάσωσης να βρίσκονται σε εξέλιξη σε έναν από τους δεκάδες σωρούς από συντρίμμια.

«Δεν υπάρχουν διασώστες ή στρατιώτες»

«Δεν υπάρχουν διασώστες ή στρατιώτες. Κανένας. Είναι παραμελημένη περιοχή», λέει ένας άνδρας ο οποίος ταξίδεψε στην Χατάι από την Άγκυρα και κατάφερε να ανασύρει μόνος του μια γυναίκα από τα συντρίμμια ενός κτιρίου.

«Πρόκειται για μια ανθρώπινη ζωή. Τι μπορείς να κάνεις όταν ακούς ήχους ζωής;», διερωτάται ο ίδιος άνδρας που αρνείται να κατονομαστεί την ώρα που η γυναίκα που έσωσε βρίσκεται μέσα σε ένα αυτοκίνητο και δέχεται τις πρώτες βοήθειες.

Στην επαρχία Χατάι κατοικούν περισσότεροι από 400.000 Σύροι, κυρίως πρόσφυγες από τον εμφύλιο στη χώρα τους που διαρκεί περί τα 12 χρόνια, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.

Τα πιο σημαντικά