Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024
ΕλλάδαΗ Ελληνική Αστυνομία σαρώνει τα social media για να βρει αρνητές της...

Η Ελληνική Αστυνομία σαρώνει τα social media για να βρει αρνητές της μάσκας

Αρνητές μάσκας: Μπορεί τα κρούσματα να αυξάνονται δραματικά μα κάποιοι επιμένουν να υποστηρίζουν από τα social media ότι όλα είναι μια καλοστημένη συνωμοσία.

Με σαρωτικές «περιπολίες» στο Διαδίκτυο για τους αρνητές της μάσκας, η Ελληνική Αστυνομία προσπαθεί να εντοπίσει όλους εκείνους που τάσσονται υπέρ των συνωμοσιών σχετικά με την ύπαρξη του κορωνοϊού.

Γιατί μπορεί τα κρούσματα να αυξάνονται δραματικά μα κάποιοι επιμένουν να υποστηρίζουν από τα social media ότι όλα είναι μια καλοστημένη συνωμοσία. Έτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega και της εκπομπής «Live News», η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αναλάβει δράση και… σαρώνει το Διαδίκτυο αναζητώντας με λέξεις – κλειδιά τους αρνητές της μάσκας οι οποίοι ακάθεκτοι διοργανώνουν μέσω των social media συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια. Το ίδιο ισχύει και για γονείς που απευθύνουν εκκλήσεις για μη χρήση μάσκας των παιδιών στα σχολεία.

Δυστυχώς φαίνεται ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την χώρα δεν τους πτοεί αφού εξακολουθούν και μιλούν για «φίμωτρα τα οποία κλείνουν το στόμα των μαθητών» την ώρα που χιλιάδες είναι οι αναρτήσεις στο Διαδίκτυο από ανθρώπους που επιμένουν να ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός και ότι όλα είναι μια καλοστημένη συνωμοσία. Όπως αναφέρει το Mega,το γκρουπ «Διαμαρτυρία Γονέων Για την Χρήση Μάσκας και τεστ στα σχολεία», αριθμεί 64 χιλιάδες μέλη και προτρέπει τους γονείς να μην φορέσουν μάσκα στα παιδιά τους.

Μάλιστα, οι διαχειριστές έχουν δημιουργήσει ένα δεύτερο γκρουπ με 16.000 μέλη σε περίπτωση που επέμβει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και κατεβάσει τη σελίδα η οποία με ειδικό λογαριασμό αναζητά με λέξεις – κλειδιά τους αρνητές της μάσκας οι οποίοι παρακινούν και άλλους διαδίδοντας fake news. Και να αναφέρουμε πως μέχρι στιγμής 44 δικογραφίες σχετικές με εκκλήσεις ανυπακοής, σενάρια συνωμοσίας στο Διαδίκτυο και γενικά παραβάσεων περί διέγερσης σε ανυπακοή για την χρήση της μάσκας, έχουν σχηματίσει τον τελευταίο μήνα τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Όλες έχουν διαβιβαστεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος μετά την ποινική τους αξιολόγηση αναμένεται να δώσει παραγγελία για τη λήψη καταθέσεων από τους εμπλεκόμενους δημιουργούς κλειστών ομάδων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικών ιστολογίων ή για μεμονωμένους χρήστες που προέτρεπαν σε ανυπακοή. Ενδεικτικό της έκρυθμης κατάστασης είναι η δημιουργία ομάδων, στην αρχή της σχολικής χρονιάς, στα social media, που αριθμούσαν περισσότερους από 15.000 ακόλουθους η κάθε μία. Ωστόσο, κάποια τέτοια διαδικτυακά προφίλ ή σελίδες εξαφανίστηκαν ξαφνικά μετά την προαναγγελία αστυνομικών ερευνών και επικείμενων διώξεων.Τα πιο σημαντικά