Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
διεθνήΗ Ελλάδα θέλει να τη μιμηθεί: H χώρα που υποβίβασε τον covid...

Η Ελλάδα θέλει να τη μιμηθεί: H χώρα που υποβίβασε τον covid σε εποχική γρίπη με 2 απλές κινήσεις

Στην πρώτη συνάντηση του Σωτήρη Τσιόδρα με τον νέο υπουργό Υγείας, ο καθηγητής αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Δανίας, η οποία εν πολλοίς άφησε πίσω της τον εφιάλτη του κορωνοϊού. Ναι, λοιμώξεις υπάρχουν ακόμα στη σκανδιναβική χώρα και θα υπάρξουν και άλλες στο μέλλον, όμως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και δεν εμπνέει την παραμικρή ανησυχία.

Η Δανία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που υποβίβασε τον κορωνοϊό σε μια νόσο εποχική: «Από τις 10 Σεπτεμβρίου ο κορωνοϊός δε θα είναι μια κοινωνικά κρίσιμη ασθένεια» έγραψε σε tweet ο υπουργός Υγείας, Μάγκνους Χεουνίκε, πριν από λίγες μέρες.

Αυτό σημαίνει πως δεν θεωρείται πια νόσος ικανή για να κλείνει τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας. Θα ελέγχεται, θα αντιμετωπίζεται, όχι με φόβο και εσωστρέφεια πια. Σε 4 μέρες από σήμερα η Δανία αλλάζει σελίδα και μπαίνει και επίσημα στην μετά-covid εποχή καθώς δεν θα υπάρχει κανένα περιοριστικό μέτρο στη χώρα. Όχι μόνο για τους εμβολιασμένους, αλλά και για τους ανεμβολίαστους. Άλλωστε, είναι πια τόσο λίγοι και μικροί σε ηλικία, που το ρίσκο μοιάζει εύκολο να παρθεί.

Πώς πέτυχε το συγκεκριμένο θαύμα η Δανία κι έγινε η πρώτη χώρα που τελειώνει επί της ουσίας με τον κορωνοϊό; Με δυο κινήσεις. Η πρώτη είχε να κάνει με την εμπιστοσύνη του κόσμου στους θεσμούς και τους επιστήμονες της χώρας. Οι πολίτες δεν παρασύρθηκαν από τις λίγες ψεκασμένες φωνές και προσήλθαν μαζικά για να εμβολιαστούν. Οι επιστήμονες της κατόρθωσαν να πείσουν τους πολίτες για την αξία του εμβολιασμού εξηγώντας απλά και κατανοητά γιατί τα πλεονεκτήματα υπερισχύουν των ελάχιστων παρενεργειών.

Η Δανία βρισκόταν από την αρχή των εμβολιασμών σταθερά στην τριάδα των χωρών της Ευρώπης με τη Μάλτα και την Πορτογαλία να είναι πιο πάνω της. Τις πέρασε κι αυτές. Η Δανία βρίσκεται στο 81% του εμβολιασμού του πληθυσμού της από 12 έτη και πάνω, ενώ τουλάχιστον το 85% των Δανών έχει λάβει μία δόση.

Πλέον ανοίγει τα πάντα έχοντας τη σιγουριά ότι αυτό δεν θα της στοιχίσει. Ούτως ή άλλως, από το περίπου 1 εκατομμύριο που είναι ανεμβολίαστο ακόμα, ως τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 1/3, που έχει ήδη κάνει τη μία δόση, ενώ ως τέλη Οκτωβρίου η χώρα θα βρίσκεται πάνω από το 95%.

Η δεύτερη κίνηση- ματ που έκανε η Δανία είναι να συνάψει συμφωνίες με τις χώρες που είχαν περίσσευμα εμβολίων γιατί οι πολίτες τους δίσταζαν να εμβολιαστούν και να πάρει μεγάλες ποσότητες προκειμένου να καλύψει τον πληθυσμό της. Αυτό έκανε με τη Ρουμανία από την οποία αγόρασε 1,17 εκατ. Δόσεις του εμβολίου της Pfizer:

«Μπορούμε να κάνουμε αυτή τη συμφωνία επειδή η Ρουμανία αντιμετωπίζει χαμηλή υποστήριξη στους εμβολιασμούς και κατά συνέπεια θέλει να πουλήσει τα επιπλέον εμβόλια που δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει», ανέφερε ο Δανός υπουργός Υγείας.

Η Ρουμανία δεν πέτυχε τον στόχο της, να εμβολιάσει 5 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι τα τέλη Μαΐου. Μόνο το ένα πέμπτο του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί μέχρι τώρα καθώς οι επιφυλάξεις απέναντι στον εμβολιασμό αυξάνονται, αφενός λόγω της δυσπιστίας απέναντι στους κρατικούς θεσμούς και αφετέρου λόγω της παραπληροφόρησης.

Η Δανία η οποία διαθέτει ένα από τα αρτιότερα συστήματα υγείας στην Ευρώπη κατόρθωσε να πείσει τους πολίτες της να εμβολιαστούν μαζικά. Κι όταν το κατόρθωσε φρόντισε να τους βρει τις απαραίτητες ποσότητες δόσεων, ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα στη διαδικασία. Κι έτσι απλά και αθόρυβα κατόρθωσε να επιστρέψει στην κανονικότητα και να γίνει παράδειγμα για όλους. Και για τη χώρα μας η οποία πολύ θα ήθελε να γίνει η Δανία του Νότου. Δυστυχώς όμως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα θυμίζει περισσότερο το Ισραήλ παρά τη σκανδιναβική χώρα…

Τα πιο σημαντικά