Άνω του 1 δισ. ευρώ και 8.400 θέσεις εργασίας η συνολική συμβολή του εκθεσιακού κλάδου στην ελληνική οικονομία το 2022, σύμφωνα με την Oxford Economics.
Σε πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα και 8.400 θέσεις απασχόλησης αποτυπώθηκε η συνολική συμβολή του εκθεσιακού κλάδου στην ελληνική οικονομία το 2022, με τις προβλέψεις για το 2024 να παραπέμπουν σε αύξηση του τζίρου κατά 50% σε σχέση με το 2019 και την Ελλάδα να φιγουράρει στην πρώτη θέση ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά εκθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης της Oxford Economics που παρουσίασε ο Σύνδεσμος Οργανωτών Κατασκευαστών Εκθέσεων Ελλάδος (ΣΟΚΕΕ), η άμεση συμβολή του εκθεσιακού κλάδου στην ελληνική οικονομία το 2022 -που επί της ουσίας αποτελεί χρονιά ανάκαμψης του τομέα από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού- μεταφράζεται σε έσοδα σχεδόν 500 εκατ. ευρώ από επισκέπτες, εκθέτες και πρόσθετες δαπάνες που σχετίζονται με εκθέσεις, και σε πάνω από 4.000 θέσεις εργασίας. Η άμεση συνεισφορά, δε, του κλάδου ανέρχεται σε 246 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ελλάδας.
Η συνολική συμβολή του εκθεσιακού τομέα στην ελληνική οικονομία το 2022 ανήλθε σε 1,062 δισ. ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει άμεσα, έμμεσα και προκαλούμενα έσοδα, ενώ η συνολική συνεισφορά στο ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε 499 εκατ. ευρώ. Ως προς την απασχόληση, ο κλάδος υποστήριξε 8.400 θέσεις εργασίας.
Όπως επεσήμανε, δε, στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της μελέτης, ο Nick Dugdale-Moore, διευθυντής της UFI (Παγκόσμιας Ένωσης Εκθέσεων) για την Ευρώπη, η Ελλάδα είναι η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά εκθέσεων στον κόσμο μετά την Ινδία, και με διαφορά η πρώτη στην Ευρώπη.
Το 2022 οι εκθέσεις στην Ελλάδα «κάλυψαν» περίπου 480.000 τετραγωνικά μέτρα χώρου, ενώ με βάση τη συνολική οικονομική συνεισφορά των 1,062 δισ. ευρώ και τη συνολική εκθεσιακή χωρητικότητα 147.500 τ.μ. της Ελλάδας, τα συνολικά έσοδα ανά τετραγωνικό μέτρο χωρητικότητας ανήλθαν σε περίπου 7.200 ευρώ.
O Αλέξης Λαγουδάκης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΟΚΕΕ και διευθύνων σύμβουλος της ΡΟΤΑ Α.Ε., τόνισε: «Ένα σημαντικό πόρισμα της μελέτης της Oxford Economics αποτελεί ο πολλαπλασιαστής ΑΕΠ, ο οποίος ανέρχεται σε 2,1. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1 ευρώ ΑΕΠ που παράγει ο εκθεσιακός κλάδος, η ελληνική οικονομία απολαμβάνει επιπλέον 1,1 ευρώ από έμμεσες και προκαλούμενες δραστηριότητες. Παρομοίως, η κάθε θέση εργασίας στον κλάδο των εκθέσεων υποστηρίζει 1,1 επιπλέον θέσεις εργασίας στην υπόλοιπη οικονομία. Αν μάλιστα συμπεριλάβουμε τις επιπτώσεις των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ εκθετών και επισκεπτών, τότε οι πολλαπλασιαστές εκτοξεύονται και γίνονται μεγαλύτεροι του 6. Ελάχιστοι είναι οι κλάδοι της οικονομίας που παράγουν τέτοια πολλαπλασιαστικά οφέλη».
Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Βώκος, πρόεδρος του ΣΟΚΕΕ και διευθύνων σύμβουλος των Εκθέσεων Ποσειδώνια Α.Ε., επεσήμανε: «Έχοντας αφήσει πίσω μας την παρένθεση της πανδημίας, βλέπουμε τον κλάδο των εμπορικών εκθέσεων να συνεχίζει μια δυναμική πορεία βιώσιμης ανάπτυξης έχοντας αποκτήσει διεθνή προβολή, η οποία φέρνει και αυξημένες προσδοκίες, τόσο από το κοινό όσο και από όλους τους εμπλεκόμενους. Τα αποτελέσματα της μελέτης της Oxford Economics που παρουσιάσαμε σήμερα επιβεβαιώνουν τη θετική επίδραση του κλάδου στην κοινωνική, χρηματοοικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία».
Τη σημασία των επενδύσεων σε υποδομές και την απαίτηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εθνικής στρατηγικής για την προβολή του MICE (Meetings, Incentives, Conferences and Exhibitions) ανέδειξε από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Αλέξανδρος Θάνος.
«Ο εκθεσιακός τομέας προσφέρει πάνω από 1 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας και επιπλέον 20 δισ. ευρώ ο κλάδος του τουρισμού. Το MICE είναι από τους 5 κυριότερους τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν με βάση το στρατηγικό σχέδιο του ΣΕΤΕ και μπορεί να συμβάλει στην πολυσυζητημένη επιμήκυνση της σεζόν, αλλά και στη διάχυση σε περισσότερες περιφέρειες. Ο συνεδριακός/εκθεσιακός τουρισμός μπορεί να προσφέρει ευρεία διάχυση», είπε χαρακτηριστικά.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Στο πλαίσιο της ανέδειξης της μελέτης της Oxford Economics, παρουσιάστηκε και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΣΟΚΕΕ – ALBA από τον πρύτανη του ALBA Graduate School, Κώστα Αξαρλόγλου και τον δρα Κυριάκο Ποζρικίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ – HELEXPO Α.Ε. και αντιπρόεδρο του ΣΟΚΕΕ.
Πρόκειται για ένα Executive Programme in Exhibition and Events Management, που απευθύνεται σε νέα στελέχη και φοιτητές που θέλουν να στραφούν προς τον εκθεσιακό κλάδο. Όπως επισημάνθηκε, η απουσία πανεπιστημιακής σχολής για την εκθεσιακή βιομηχανία συνεπάγεται έλλειψη πληροφόρησης για τις ευκαιρίες καριέρας που παρουσιάζονται στον κλάδο αυτό, και αυτό το κενό έρχεται να καλύψει ο ΣΟΚΕΕ.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα καλύπτει όλες τις πτυχές του κλάδου, παρουσιάζοντας τον τρόπο λειτουργίας και τις ανάγκες των εταιρειών διοργάνωσης εκθέσεων, κατασκευής περιπτέρων αλλά και των εκθεσιακών κέντρων.