Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΗ Ελλάδα στις κορυφαίες χώρες παγκοσμίως στη διαχείριση της πανδημίας

Η Ελλάδα στις κορυφαίες χώρες παγκοσμίως στη διαχείριση της πανδημίας

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες χώρες για τη διαχείριση της πανδημίας, σύμφωνα με μελέτη του ιδρύματος Bertelsmann.

Συγκεκριμένα, στις πρώτες θέσεις της κατάταξης για τις πιο επιτυχημένες χώρες μεταξύ των 29 του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η Ελλάδα σε συγκριτική μελέτη για τη διαχείριση κρίσεων και την ανθεκτικότητα από το Ίδρυμα Bertelsmann.

Στη μελέτη αξιολογήθηκαν- μεταξύ άλλων- η ανθεκτικότητα της δημοκρατίας, η οργάνωση της διαχείρισης κρίσεων και η ανθεκτικότητα του κράτους πρόνοιας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Ελλάδα είναι ένα από τα εκπληκτικά επιτυχημένα κράτη

«Η Ελλάδα πέτυχε ανώτερες θέσεις στις κλίμακες αξιολόγησης και είναι ένα από τα εκπληκτικά επιτυχημένα κράτη στη διαχείριση της πανδημίας και ένα από τα καλά τοποθετημένα κράτη», υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι της έρευνας.

ellada stis korifaies xores pagkosmios diaxeirisi pandimias 1

Στην κατηγορία «Ανθεκτικότητα της διακυβέρνησης», η Ελλάδα κατατάσσεται ένατη ανάμεσα σε 29 κράτη. Οι υπεύθυνοι της έρευνας υπογραμμίζουν ότι στην Ελλάδα διαπιστώνεται ισχυρή βελτίωση στην διακυβέρνηση, σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο, ενώ στην κατηγορία της διαμόρφωσης αποτελεσματικής πολιτικής κατατάσσεται δεύτερη, χάρη στη «βασισμένη σε αποδείξεις και στις συμβουλές των ειδικών διαμόρφωση της πολιτικής της».

Επιπροσθέτως, τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης ανακοινώθηκαν αναλυτικά στο κοινό και συζητήθηκαν ανοιχτά στη Βουλή, ενώ οι προσπάθειες εθνικού συντονισμού αποδείχθηκαν ομαλές και με ευαισθησίες στις τοπικές ανησυχίες και η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε γρήγορα κάθε φορά που αυξάνονταν τα κρούσματα, ενώ οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ενημερώνονταν και συμπεριλαμβάνονταν στα μέτρα, διαπιστώνει η μελέτη.

ellada stis korifaies xores pagkosmios diaxeirisi pandimias 2

Στην κατηγορία «Ανθεκτικότητα της Δημοκρατίας», η Ελλάδα κατατάσσεται όγδοη μεταξύ των 29, με βαθμολογία 8,5 στα 10 και επισημαίνονται οι «ιδιαιτέρως αξιόπιστες δεσμεύσεις για άρση των περιορισμών των πολιτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων με την πρώτη ευκαιρία», αλλά και το γεγονός ότι «τα κόμματα, παρά την πόλωση, εμφανίστηκαν ενωμένα στην αρχή της πανδημίας», αν και είδε «το ενιαίο μέτωπο να διαλύεται στο δεύτερο κύμα» της πανδημίας.

Στην κατηγορία «Ανθεκτικότητα Κράτους Πρόνοιας», η Ελλάδα βρίσκεται στη δέκατη θέση, με βαθμολογία 6,38 στα 10, καθώς, όπως αναφέρεται, «το σύστημα Υγείας ήταν υποχρηματοδοτούμενο και απροετοίμαστο πριν από την κρίση, αλλά η κυβέρνηση πέτυχε να διπλασιάσει τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ».

Συμπέρασμα της μελέτης είναι ακόμη ότι σε χώρες όπου η ελευθερία του Τύπου και τα πολιτικά δικαιώματα, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και οι κεντρικές δημοκρατικές αξίες διαβρώνονταν ήδη πριν από την κρίση, οι ανησυχητικές εξελίξεις εμπεδώθηκαν περαιτέρω ως αποτέλεσμα των ενεργειών που έγιναν στο όνομα της μάχης για την κρίση του κορονοϊού.

Η αξιοπιστία της Ελλάδας στην αναλογικότητα των περιορισμών στις ελευθερίες

ellada stis korifaies xores pagkosmios diaxeirisi pandimias 3

Χώρες οι οποίες θεωρούνταν δημοκρατικά ανθεκτικές, προσθέτει, αποδείχθηκαν ικανές να επιδείξουν την ανθεκτικότητά τους και κατά την περίοδο της κρίσης.

Η Ελλάδα πάντως συμπεριλαμβάνεται στις οκτώ χώρες, οι οποίες «πέτυχαν να επιδείξουν υψηλό βαθμό αξιοπιστίας σε ό,τι αφορά την αναλογικότητα των περιορισμών στις ελευθερίες».

Τα πιο σημαντικά