Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΗ Ελλάδα μετατρέπει ένα εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο σε μια έξυπνη πόλη 8 δισεκατομμυρίων...

Η Ελλάδα μετατρέπει ένα εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο σε μια έξυπνη πόλη 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Σημάδι αναγέννησης για τη χώρα η επένδυση στο Ελληνικό, αναφέρει το δημοσίευμα – Θα προσθέσει 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ και θα δημιουργήσει έως και 80.000 νέες θέσεις εργασίας

Το έργο του Ελληνικού από την Lamda Development εξυμνεί με δημοσίευμά του το Businessinsider, κάνοντας λόγο για την μεγαλύτερη έξυπνη πόλη της Ευρώπης.

Η Ελλάδα κατασκευάζει τη μεγαλύτερη και πιο πράσινη έξυπνη πόλη της Ευρώπης σε ένα έργο ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκεται σε εξέλιξη για πάνω από μια δεκαετία.

Βρίσκεται στον χώρο ενός πρώην αεροδρομίου της Αθήνας, και αναμένεται να διαθέτει τον πρώτο ουρανοξύστη της Ελλάδας, ένα πολυτελές εμπορικό κέντρο και ένα αθλητικό πάρκο.

Οι υπεύθυνοι του έργου δήλωσαν στο Business Insider ότι προσπαθούν να κατασκευάσουν έναν “επίγειο παράδεισο” που να συνδυάζει γραφική θέα στην ακτογραμμή με τεχνολογικά προηγμένες και φιλικές προς το περιβάλλον υποδομές. Υπολογίζουν ότι η πρώτη φάση του έργου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2026, θα προσελκύσει ένα εκατομμύριο νέους τουρίστες και θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία κατά 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,6 δισεκατομμύρια δολάρια).

Το Ελληνικό είναι μια από τις πολλές νέες υψηλής τεχνολογίας πόλεις που κατασκευάζονται σε όλο τον κόσμο — αν και συνήθως βρίσκονται στην Κίνα ή τη Μέση Ανατολή παρά στην Ευρώπη.

Στη νότια ακτογραμμή της ελληνικής πρωτεύουσας, ένα πολυαναμενόμενο σχέδιο για τη μετατροπή του πρώην αεροδρομίου της πόλης στη μεγαλύτερη έξυπνη πόλη της Ευρώπης αποκτά επιτέλους δυναμική, αναφέρει το δημοσίευμα.

Μετά από μια δεκαετία καθυστερήσεων, αναδύεται το όραμα του Ελληνικού. Ο πύργος της Μαρίνας, που σύντομα θα είναι ο πρώτος ουρανοξύστης της Ελλάδας, αρχίζει να υψώνεται. Οι σιδερένιοι σκελετοί των πολυκατοικιών παίρνουν μορφή. Στεκόμενος στη μαρίνα, με θέα τον Σαρωνικό κόλπο από τη μία πλευρά και τον πύργο από την άλλη, είναι δυνατόν να φανταστεί κανείς τη μελλοντική πόλη, η οποία θα διαθέτει ελεύθερους χώρους, βιώσιμες πηγές ενέργειας και άφθονο πράσινο που σήμερα λείπουν από την Αθήνα.

«Υπήρχε δικαιολογημένη δυσπιστία» στις πρώτες ημέρες του έργου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Οδυσσέας Αθανασίου σε συνέντευξή του.

img 66766db5abe30

Απλωμένο σε 6.200 στρέμματα, 20 λεπτά με το αυτοκίνητο έξω από την Αθήνα, το Ελληνικό θα μεταμορφώσει τόσο την ακτογραμμή όσο και τη χώρα. Είναι το είδος του έργου που συνήθως βλέπουμε στην Κίνα ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και ένα σημάδι της αναγέννησης της Ελλάδας μετά την κρίση. Οι προγραμματιστές προβλέπουν ότι θα προσθέσει 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της Ελλάδας, θα δημιουργήσει έως και 80.000 νέες θέσεις εργασίας και θα αποφέρει φορολογικά έσοδα άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ μετά την ολοκλήρωσή του το 2037. Αναμένεται επίσης να προσελκύσει ένα επιπλέον εκατομμύριο τουρίστες ετησίως, οι οποίοι θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ ενός ξενοδοχείου Mandarin Oriental και ενός ολοκληρωμένου καζίνο-θέρετρου για τη διαμονή τους.
To mega project του Ελληνικού

Ο τουριστικός τομέας της Ελλάδας έχει ανακάμψει μετά την εποχή του Covid, με 32 εκατομμύρια επισκέπτες πέρυσι και το 2024 αναμένεται να σημειωθεί ρεκόρ αφίξεων.

pyrgos elliniko

Για όσους θέλουν να μείνουν μόνιμα, 243 μονάδες έχουν ήδη τεθεί προς πώληση και 140 έχουν δεσμευτεί. Τα διαμερίσματα του Marina Tower, οι παραθαλάσσιες βίλες και τα condos εξαντλήθηκαν πρώτα και η Lamda ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις ακινήτων ανήλθαν σε 641 εκατομμύρια ευρώ από τον περασμένο Μάρτιο. Η πλειονότητα των αγοραστών ήταν Έλληνες υπήκοοι και η πόλη αναμένεται να στεγάσει έως και 20.000 άτομα σε περίπου 10.000 κατοικίες μέσα στα επόμενα 13 χρόνια.
Με βάση την πολεοδομική ιδέα της πόλης των 15 λεπτών, οι κάτοικοι του Ελληνικού θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε σχολεία, πάρκα, γραφεία, καταστήματα, ακόμη και στην παραλία σε λιγότερο από ένα τέταρτο της ώρας. Σε όλο το συγκρότημα θα υπάρχει λογισμικό για την εποπτεία των υπηρεσιών αποβλήτων, ύδρευσης και ενέργειας. «Είναι μια έξυπνη πόλη από άκρη σε άκρη», δήλωσε ο Αθανασίου, προσθέτοντας: «Μας αρέσει να την αποκαλούμε “Zip Code Paradise”».

photo29

Η διαδικασία για την έναρξη λειτουργίας του Ελληνικού δεν ήταν ομαλή. Όταν η Lamda αγόρασε το οικόπεδο το 2014, τμήματα του ήταν γεμάτα με τα ερείπια του πρώην αεροδρομίου – συμπεριλαμβανομένων εγκαταλελειμμένων αεροσκαφών – ενώ σε άλλα τμήματα φιλοξενούνταν πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς χαρτιά. Το παραλιακό μέτωπο ήταν διάσπαρτο με εγκαταστάσεις νυχτερινής διασκέδασης και ξεχασμένες από καιρό αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι καθυστερήσεις στη διαδικασία αδειοδότησης παρέσυραν τα πράγματα ακόμη περισσότερο, και το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν ουσιαστικά χρεοκοπημένη όταν προτάθηκε το έργο έκανε ακόμη πιο απίθανο να ξεκινήσει ποτέ, γράφει το Bloomberg.
«Είχαμε έναν κατασκευαστικό τομέα στην Ελλάδα που βρισκόταν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δέκα ετών, λόγω της κρίσης», εξήγησε ο Αθανασίου. «Ο κόσμος είχε εγκαταλείψει τη χώρα και οι κατασκευαστικές εταιρείες δεν ήταν τόσο ισχυρές όσο παλιά. Το αυξημένο κόστος των κατασκευών λόγω της ενεργειακής κρίσης μετά το περιστατικό στην Ουκρανία προσέθεσε σε αυτή την κατάσταση».

Ενώ αυτές οι προκλήσεις έχουν υποχωρήσει, η Lamda εξακολουθούσε – και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει – την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Περίπου 7.000 εργαζόμενοι θα χρειαστούν όταν η κατασκευή θα ξεκινήσει το επόμενο έτος γύρω από την κατασκευή του εμπορικού κέντρου του Ελληνικού. Η Lamda διαθέτει περίπου 2.000 εργαζόμενους αυτή τη στιγμή και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με εργολάβους για την εισαγωγή εργατών οικοδομών από άλλες χώρες.

elliniko1

Παρόλα αυτά, ο Αθανασίου περιέγραψε τη μεγαλύτερη πρόκληση της εταιρείας ως την «έλλειψη αξιοπιστίας». Πριν από την έναρξη της κατασκευής, είπε ο διευθύνων σύμβουλος, «είχατε μια χρεοκοπημένη χώρα, ένα τεράστιο έργο ακόμη και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, πόσο μάλλον για την Ελλάδα, και μια εταιρεία που δεν είχε αναλάβει ποτέ στο παρελθόν ένα τέτοιο έργο».

Αυτά τα εμπόδια, ωστόσο, σταδιακά ξεθώριασαν καθώς η νέα πόλη έγινε πραγματικότητα.

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, επτά νέα κτίρια διαμερισμάτων θα είναι ορατά από την ακτή, παράλληλα με τον ουρανοξύστη που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι το τέλος του έτους, αυτός ο πολυώροφος θα έχει φτάσει τα 100 μέτρα (330 πόδια) και ο αριθμός των παραθαλάσσιων κτιρίων κατοικιών που βρίσκονται σε εξέλιξη θα έχει εκτοξευθεί σε 15. Μέχρι το τέλος του 2025, ένα αθλητικό κέντρο με γήπεδα ποδοσφαίρου, γήπεδα τένις και πισίνες θα ανοίξει για το κοινό.

«Μέχρι τα Χριστούγεννα του 2026», δήλωσε ο Αθανασίου, «θέλουμε οι κάτοικοι να ζουν στα σπίτια τους».

Ελληνικό: Έτσι θα είναι η «έξυπνη πόλη» που χτίζεται στο μητροπολιτικό πάρκο

Την υλοποίηση του έργου που αφορά στον σχεδιασμό της στρατηγικής για την ανάπτυξη της λεγόμενης «έξυπνης πόλης» (smart city) για το Ελληνικό και τη Lamda Development, ανέλαβε η Deloitte, σε συνεργασία με την AFRY και ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων.

Το έργο αφορά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Deloitte, στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αναφορικά με υπηρεσίες που θα βασίζονται σε τεχνολογίες αιχμής και καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα, τα οποία θα ενεργοποιηθούν από την τρέχουσα φάση σχεδιασμού των υποδομών και θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη, ψηφιακή και αειφόρο προοπτική ανάπτυξης για το Ελληνικό.

Η ομάδα συμβούλων που ανέλαβε το έργο αποτελείται από την γνωστή Deloitte, καθώς και από τη διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία συμβούλων μηχανικών AFRY.

Το έργο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία και με εταιρείες συμβούλων υψηλής εξειδίκευσης στους κλάδους της ενέργειας, της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών όπως η CIGA Energy, η CIMA Data Analytics και η ENOMIX.

Όπως αναφέρεται,στόχος της LAMDA Development είναι η δημιουργία μιας Έξυπνης Πόλης στην περιοχή του Ελληνικού προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Με το έργο αυτό η εταιρεία επιτυγχάνει την ανάδειξη ενός παγκόσμιου παραδείγματος μιας έξυπνης πόλης και πιο συγκεκριμένα «μιας έξυπνης τελευταίας τεχνολογίας αστικής περιοχής που πρωτοπορεί στο μέλλον της κατοικίας, της εργασίας και της ψυχαγωγίας μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας με γνώμονα τη δημιουργία συνθηκών βιωσιμότητας και την εξυπηρέτηση των αναγκών του αύριο».

img 66766db776cd5

Τι θα έχει η έξυπνη πόλη

Σύμφωνα με τον κ. Οδυσσέα Αθανασίου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της LAMDA Development «Όραμά μας είναι να αναδείξουμε το Ελληνικό σε έναν «φάρο» άμεσων ξένων επενδύσεων και στρατηγικών συνεργασιών. Το Ελληνικό θα είναι η πρώτη έξυπνη πόλη στην Ελλάδα με εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών και με καινοτομίες που ξεκινούν από τον σχεδιασμό. Θα είναι πλήρως εξοπλισμένο, σε όλη την έκτασή του, με αισθητήρες και συστήματα ελέγχου που θα αναλύουν δεδομένα και θα ελέγχουν την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Σημειώνεται ότι το έργο του Ελληνικού βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού (greenfield) και για το λόγο αυτό η LAMDA Development σκοπεύει να διερευνήσει από νωρίς το πώς οι λύσεις έξυπνης πόλης (έξυπνες υποδομές, δίκτυα, τεχνολογίες και λογισμικό) θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για τη δημιουργία της “Ellinikon Smart City”, καθώς και το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την υποστήριξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στους τομείς της ενέργειας και των ΤΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτήρη Μπατζιά, Director του Τμήματος Στρατηγικής της Deloitte στην Ελλάδα και συντονιστή του έργου, «ο αναπτυξιακός σχεδιασμός και το όραμα της LAMDA Development για το Ελληνικό είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη δυνατότητά της να δημιουργήσει μια βιώσιμη πόλη παρέχοντας έξυπνες υπηρεσίες, αλλά και να αυξήσει περαιτέρω την αξία της από το έργο της ανάπτυξης. Παράλληλα, η LAMDA Development, αξιοποιώντας τη θέση της στην ανάπτυξη του έργου στο Ελληνικό, έχει την ευκαιρία να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό της, εισερχόμενη σε νέους επιχειρηματικούς τομείς και διερευνώντας ευκαιρίες επενδύσεων και συνεργασίας. Για όλους εμάς στην Deloitte το έργο αυτό αποτελεί σημαντική πρόκληση και η συμμετοχή μας σε αυτό το κορυφαίο για τα ελληνικά – και όχι μόνο – δεδομένα project είναι το επιστέγασμα της ισχυρής τεχνογνωσίας και εμπειρίας μας».

Τα πιο σημαντικά