Ηταν λίγο πριν από τις 4 μ.μ. της 30ής Νοεμβρίου 2017, όταν νεαρή εκπαιδευτικός που ζει μόνιμα στο Μαρούσι, επιστρέφοντας από τη δουλειά της βρήκε την πόρτα του διαμερίσματός της παραβιασμένη και τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού άνω-κάτω. Μόλις ξεπέρασε το αρχικό σοκ, έλεγξε ένα προς ένα τα δωμάτια και διαπίστωσε ότι στο διάστημα που έλειπε, άγνωστοι είχαν παραβιάσει χωρίς να αφήσουν ίχνη την πόρτα του σπιτιού και αφαιρέσει από το υπνοδωμάτιό της αντικείμενα αξίας. Το βράδυ της ίδιας μέρας κατήγγειλε τη διάρρηξη στους αστυνομικούς του τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου. «Από 7.45 π.μ. που έφυγα μέχρι 3.45 μ.μ. που επέστρεψα, διαρρήκτες μπήκαν στο διαμέρισμά από την κεντρική είσοδο και αφού ερεύνησαν και αναστάτωσαν το υπνοδωμάτιο πήραν τα κοσμήματά μου», είπε στους αστυνομικούς.
Η καταγγελία της 32χρονης αποτέλεσε αφετηρία μιας μυστικής έρευνας της Ασφάλειας Αμαρουσίου για την εξάρθρωση σπείρας σκληρών Γεωργιανών κακοποιών, που πραγματοποιούσαν «μπούκες» (διαρρήξεις στην αστυνομική διάλεκτο) σε σπίτια στην Αττική και στην περιφέρεια. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς που μετείχαν στην επιχείρηση, οι συλληφθέντες διέπρατταν τουλάχιστον μία διάρρηξη την ημέρα, ενώ μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή τους σε 26 περιστατικά.
Μετά την καταγγελία νεαρής εκπαιδευτικού που έπεσε θύμα διάρρηξης, αστυνομικοί του τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου ξεκίνησαν έρευνα, παρακολουθώντας τόσο τις κινήσεις των Γεωργιανών κακοποιών όσο και τις συνομιλίες τους.
Με βαρύ «βιογραφικό»
Από το ηλεκτρονικό αρχείο της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για κλοπές και διαρρήξεις και είτε δεν φυλακίστηκαν είτε αποφυλακίστηκαν στη διάρκεια των τελευταίων ετών και επέστρεψαν στη δράση. Ο ένας από τους διαρρήκτες, ενδεικτικά, κατηγορήθηκε τον Νοέμβριο του 2015 από άνδρες του τμήματος Ασφαλείας Κορυδαλλού για διακεκριμένες κλοπές και έναν χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2016, νέα δικογραφία για κλοπή σχημάτισε εις βάρος του το τμήμα του Ζωγράφου. Σεσημασμένος για κλοπές ήταν και ο φερόμενος ως αρχηγός της σπείρας, 54 ετών. Κατηύθυνε τα μέλη της ομάδας και τα εμψύχωνε κάθε φορά που αντιμετώπιζαν πρόβλημα και δυσκολία επί το έργον. «Ας σε βοηθάει ο θεός να κλέβεις πολύ», είχε ευχηθεί σε συνεργό του, κατά το διάστημα της έρευνας.
Την επομένη της καταγγελίας της νεαρής εκπαιδευτικού, αστυνομικοί του Τ.Α. Αμαρουσίου πήγαν στο διαμέρισμα και διαπίστωσαν ότι ακριβώς απέναντι από την πολυκατοικία υπήρχε μάντρα με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, που διέθετε κάμερα ασφαλείας. Πήραν και μελέτησαν τις εικόνες που είχε καταγράψει και μέσω αλλεπάλληλων ευρημάτων οδηγήθηκαν τελικά στην ταυτότητα των δραστών. Στη συνέχεια, προχώρησαν σε άρση απορρήτου στα κινητά τους τηλέφωνα και συγκέντρωσαν πληροφορίες για τη μεθοδολογία δράσης τους. «Για να διακριβώσουν εάν οι ένοικοι ήταν μέσα στα διαμερίσματα, χτυπούσαν το κουδούνι και εάν έπαιρναν απάντηση αποχωρούσαν προσωρινά επικαλούμενοι κάποια δικαιολογία για να επιστρέψουν αργότερα», αναφέρεται στα επίσημα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. Από τις συνομιλίες μεταξύ των υπόπτων προκύπτει ακόμα ότι απέφευγαν τα σπίτια που είχαν συναγερμό και έδειχναν προτίμηση σε εκείνα που διέθεταν πόρτες ασφαλείας, καθώς θεωρούσαν ότι οι ιδιοκτήτες τους είχαν μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια και κρατούσαν περισσότερα χρήματα στα σπίτια τους. Στη μία το μεσημέρι της 14ης Μαρτίου, η αστυνομία κατέγραψε τον εξής διάλογο μεταξύ δύο μελών της συμμορίας:
– Eχει σιδερένια πόρτα αυτό.
– Δεν πειράζει, θα είναι πολύ καλό διαμέρισμα.
– Τέλειο είναι.
Μερικά λεπτά αργότερα και ενώ προσπαθούσαν να αποφασίσουν πιο διαμέρισμα θα «χτυπήσουν» ακούγονται να λένε:
– Αυτό δεν έχει συναγερμό και είναι ωραίο διαμέρισμα.
– Εντάξει, άνοιξε την είσοδο.
Ο αρχηγός της σπείρας εκτελούσε χρέη «τσιλιαδόρου». Στεκόταν στην είσοδο της πολυκατοικίας και ενημέρωνε τηλεφωνικά τα μέλη του εκτελεστικού βραχίονα της ομάδας για τις κινήσεις περιοίκων ή και της αστυνομίας. Σε περίπτωση που κινδύνευαν να γίνουν αντιληπτοί, διέκοπταν την προσπάθεια, αφού πρώτα σημάδευαν το διαμέρισμα, ούτως ώστε να επιστρέψουν και να ολοκληρώσουν το έργο τους. «Αν έχεις βάλει σημάδι βγες έξω και έλα στο αμάξι, στη διπλανή οδό έχει έρθει αστυνομία και πρέπει να περιμένουμε».
Κλέφτες εντός νόμου
Χρέη «τσιλιαδόρου» εκτελούσε ο αρχηγός της σπείρας, ο οποίος ενημέρωνε τηλεφωνικά τα υπόλοιπα μέλη για κινήσεις περιοίκων ή της αστυνομίας.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι συλληφθέντες είναι μέλη της ρωσόφωνης μαφίας και φέρουν τον τίτλο «Κλέφτες εντός Νόμου» ή στη γλώσσα τους «Vor V Zakone». Ο 54χρονος φερόμενος ως αρχηγός τους είχε συμμετάσχει σε συνάντηση των επικεφαλής των «Κλεφτών» ή «Vor», το 2014 στην Ελλάδα και μάλιστα, σε αναμνηστική φωτογραφία που βρίσκεται δημοσιευμένη στο Διαδίκτυο, εμφανίζεται δίπλα σε ένα από τα ηγετικά τους στελέχη, γνωστό με το προσωνύμιο «παππούς». Πρόκειται για 63χρονο Γεωργιανό, που διέμενε σε πολυτελή βίλα στην Ανάβυσσο και συνελήφθη το 2015 ως επικεφαλής ομάδας κακοποιών που είχε διαρρήξει και ληστέψει πάνω από 100 σπίτια στα βόρεια και στα νότια προάστια της Αττικής. Ο 63χρονος, που παραμένει στις φυλακές Κορυδαλλού, φέρεται να είχε διατελέσει αρχηγός της γεωργιανής μαφίας στη Ρωσία, με το προσωνύμιο Dato Kutsaisi και μάλιστα είχε αναλάβει να επιλύσει διαφορές μεταξύ των «Κλεφτών» σε διάφορες χώρες της Ε.Ε.
Χαρακτήρα συμφιλίωσης φέρεται να είχε μία ακόμα συνάντηση μεταξύ αντίπαλων ομάδων της γεωργιανής μαφίας, που κατά πληροφορίες έλαβε χώρα στην Ελλάδα το διάστημα που μεσολάβησε από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα. Σχετικό δημοσίευμα είχε φιλοξενήσει τον περασμένο Νοέμβριο η ιστοσελίδα «Crime Russia», ενώ τις σχετικές πληροφορίες επιβεβαίωσε στην «Κ» αρμόδια αστυνομική πηγή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τη συνάντηση είχε κανονίσει ένας 55χρονος Γεωργιανός που το 2012 συνελήφθη σε ξενοδοχείο στο Καβούρι κατόπιν εντάλματος των ισπανικών δικαστικών αρχών. Στο πρόσφατο παρελθόν, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει τον 55χρονο «νούμερο ένα κακοποιό στον κόσμο». Σήμερα, ζει μόνιμα στη Χαλκιδική.