Η δύναμη της θέλησης: Το πρωί δουλειά, το απόγευμα στα θρανία – Τι λένε ενήλικες που φοιτούν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

23 Ιουνίου, 2022 9:39 ΜΜ
More videos

Δεύτερη ευκαιρία στην μάθηση, δίνουν αρκετοί ενήλικες οι οποίοι δεν φοίτησαν καθόλου στο Γυμνάσιο ή το εγκατέλειψαν πριν το τελειώσουν. Παρά την ενηλικίωσή τους, παρά τις δυσκολίες και την πίεση που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους λόγω υποχρεώσεων, είτε επαγγελματικών είτε οικογενειακών, πολίτες από 18, 30, 50, ακόμα και άνω των 70 ευρώ δεν το έβαλαν κάτω και συνεχίζουν να εμπλουτίζονται με γνώσεις, μετά την εγγραφή τους στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, στα Χανιά.

Πώς τα καταφέρνουν;

Ο 36χρονος Νίκος Νιοτάκης, πήρε πέρσι την απόφαση να φοιτήσει στο ΣΔΕ καθώς σε νεαρή ηλικία άφησε το σχολείο για δικούς τους λόγους. Το πώς συνδυάζει δουλειά, οικογένεια και σχολείο το χαρακτήρισε «μεγάλο κατόρθωμα». Όπως είπε «την πρώτη μέρα σκέφτηκα μήπως να μην πάω; Όμως μετά λέω όχι, αφού πήρα την απόφαση θα πάω»

«Αγκάθι» χαρακτήρισε το γεγονός πως δεν τελείωσε το σχολείο η 56χρονη Κατερίνα Μανταδάκη. Μόλις έμαθε πως υπάρχει το ΣΔΕ πήρε την απόφαση να γραφτεί. Υπήρχαν βέβαια κάποιες αμφιβολίες όμως η θέλησή της, την έκανε να ζήσει μία από τις καλύτερες εμπειρίες…

«Πήγα και γράφτηκα αλλά έκανα ένα βήμα μπρος και ένα πίσω. Σκεφτόμουν και έλεγα, εδώ δεν πάω από την κουζίνα στο σαλόνι και δεν θυμάμαι τι ήθελα να πάρω, θα πάω στο σχολείο; Ε, τελικά το έκανα» είπε η ίδια. «Το κλίμα ήταν και εξακολουθεί να είναι υπέροχο… Είναι μία από τις καλύτερες εμπειρίες ζωής» σημείωσε.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας άρχισε να λειτουργεί το 2006.

Ωστόσο, 16χρόνια μετά την λειτουργία του στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων, συζητιέται η μεταστέγαση του σε άλλο χώρο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου, Σωτήρη Σύρο «θα ξεκαθαριστεί στο μέλλον. Είναι ζήτημα που συζητάμε και με τους υπεύθυνους του 1ου Γυμνασίου κι με την Δημοτική Αρχή. Όπου υπάρχει συγκατοίκηση, υπάρχει και θέμα… Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι δεν ενοχλούμε ωστόσο δεν μπορούμε να επιβάλλουμε στους άλλους την γνώμη μας».

Πάντως, το κλίμα που επικρατεί στο σχολείο είναι άριστο, όπως τόνισε η υποδιευθύντρια του σχολείου, Ειρήνη Αντωνίου.

«Ακολουθούμε ένα πρόγραμμα ανοιχτό και ευέλικτο. Βασίζεται στις ανάγκες στις εμπειρίες και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εκπαιδευόμενων. Δεν υπάρχουν βιβλία αλλά υλικό που δημιουργείται από τους εκπαιδευτές σε αυτές τις ανάγκες».

Όλα τα παραπάνω τονίστηκαν στην Ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για τη λειτουργία τους, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

zarpanews.gr