Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024
διεθνήΗ Disney αγόρασε την Fox για 52 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Disney αγόρασε την Fox για 52 δισεκατομμύρια δολάρια

Η εξαγορά των 52,4 δισ. δολ. σηματοδοτεί ουσιαστικά την είσοδο σε μία νέα εποχή τόσο για το Χόλιγουντ, όσο και για τον κόσμο των κολοσσών της Σίλικον Βάλεϊ. Τι αλλάζει και ποια είναι τα νέα δεδομενα για κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές.

Kοσμογονική αλλαγή στο χώρο του θεάματος αποτελεί το «ντιλ του αιώνα» που ανακοινώθηκε την Πέμπτη με την εξαγορά της 21st Century Fox του μεγιστάνα των media Ρούπερτ Μέρντοχ από την Walt Disney Company, έναντι 52,4 δισ. δολ.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας, οι μέτοχοι της 21st Century Fox θα λάβουν 0,2745 μετοχές της Disney για κάθε μία της Century που διαθέτουν, ενώ η Disney θα αναλάβει και χρέος της 21st Century ύψους 13,7 δισ. δολαρίων.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Disney θα εκδώσει επίσης 515 εκατ. νέες μετοχές για να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία, που αναμένεται να αποφέρει τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια σε εξοικονόμηση κόστους.

98e3616d0131c933f4821ea04dc8e6d8

H μετοχή της Walt Disney όπως ήταν αναμενόμενο κινήθηκε έντονα ανοδικά πριν το άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης / REUTERS/Lucas Jackson

Αν και η συμφωνία πρέπει να λάβει πρώτα την έγκριση των αρμόδιων αντιμονοπωλιακών αρχών στις ΗΠΑ, η συμφωνία (που κάποτε δεν ήταν ούτε καν στη σφαίρα της φαντασίας όπως οι ταινίες της Disney) αναμένεται να αναμορφώσει εκ θεμελίων τόσο το Χόλιγουντ όσο και τον κόσμο της Σίλικον Βάλεϊ. Και αυτό γιατί πρόκειται για την μεγαλύτερη αντεπίθεση από μία εταιρεία – κολοσσό στον χώρο των παραδοσιακών media εναντίον των γιγάντων της τεχνολογίας που έχουν μπει δυναμικά στον χώρο του θεάματος.

Με τη συγκεκριμένη εξαγορά η Disney έχει πλέον τη δυναμη να τα βάλει στα ίσια με ανταγωνιστές όπως η Netflix,η Apple, η Amazon, η Google και το Facebook στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο «στίβο» του online video.

2e6d80ad9fb2467ed225e2159b5f6e8b

Τα στούντιο των μεγάλων επιτυχίων όπως το Avatar θα επιεκντρωθούν πλέον σε άλλου τύπου παραγωγές / 20th Century Fox

Ταυτόχρονα η συμφωνία σημαίνει ότι τα περίφημα στούντιο της 20th Century Fox (με μεγάλες εμπορικές επιτυχίες στον ενεργητικό τους όπως πχ το «Avatar» το 2009) κατά κάποιο τρόπο θα «υποβαθμιστούν» ή τουλάχιστον θα μικρύνουν σε ρόλο και δυναμική, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις θα αντικατασταθούν από εκείνα της Walt Disney και σε κάποιες άλλες θα επικεντρωθούν σε ταινίες που θα προορίζονται μόνο για online διανομή.

Στη συμφωνία εξαγογάς ΔΕΝ περιλαμβάνονται τα Fox News, Fox broadcast network και το καλωδιακό κανάλι αθλητικων FS1. Ο Ρούπερτ Μέρντοχ θα προχωρήσει σε αναδιάταξη των συγκεκριμένων καναλιών μαζί με άλλα καλωδιακά δίκτυα υπό τη μορφή μίας νέας εταιρείας.

Πλέον η Disney, που έχει ήδη στην ιδιοκτησία της ABC και ESPN, προδοκά ότι η εξαγορά της 21st Century θα δώσει νέα και επαρκή ώθηση στα σχέδιά της να εγκαινιάσει δύο, τύπου Netflix, υπηρεσίες streaming. Την ανοιξη αναμένεται η πρώτη προσπάθεια στον τομέα με το ESPN Plus.

Στην ιδιοκτησία της Disney περνούν επίσης τα τηλεοπτικά στούντιο της Fox, με παραγωγές όπως «The Simpsons,” “Homeland”, “This Is Us” και “Modern Family. Η απόκτηση των τηλεοπτικών στούντιο της Fox αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς πρόσφατα, τα στούντιο ΑΒC της Disney μετρούσαν σημαντικές απώλειες με μεγαλύτερη την αποχώρηση τον περασμένο Αύγουστο της παραγωγού της κολοσσιαίας επιτυχίας “Grey’s Anatomy”, Σόντα Ράιμς που «μετακόμισε» στο Netflix.

Στο πλαίσιο του ντιλ συμφωνήθηκε τέλος, να ανανεωθεί για τέταρτη φορά η θητεία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Ρόμπερτ Άιγκερ, καθυστερώντας την «αποστρατεία» του γι άλλα δύο χρόνια, από τον Ιούλιο του 2019 όπως ήταν προγραμματισμένο, στα τέλη του 2021. Μάλιστα σύμφωνα με τους Νew York Times, ο ίδιος ο Μέρντοχ ζήτησε απο τον Άιγκερ να μείνει στο πόστο του, ως όρο της συμφωνίας, το συνολικό ύψος.

[protagon] [bloomberg]Τα πιο σημαντικά