Η απίστευτη οφθαλμαπάτη που «κοκκαλώνει» τους Έλληνες οδηγούς

19 Νοεμβρίου, 2022 3:45 ΜΜ
More videos
Οι «τρισδιάστατες» διαβάσεις πεζών, οι οποίες επί της ουσίας αποτελούσαν μια οφθαλμαπάτη μόνο για τα μάτια των οδηγών.

Ξεκίνησε ως μέτρο για τη βελτίωση της ασφάλειας στους δρόμους της χώρας, όμως έμεινε στα χαρτιά. Ο λόγος για τις 3D διαβάσεις πεζών, η εφαρμογή των οποίων έχει παγώσει.

Η 3D διάβαση πεζών στο Χαλάνδρι: Στόχος να μειώσουν ταχύτητα

Η εν λόγω οθφαλμαπάτη κάνει τους οδηγούς να μειώνουν την ταχύτητά τους καθώς περνούν από το συγκεκριμένο κομμάτι του δρόμου καθώς, προς στιγμή τουλάχιστον, νομίζουν ότι στη μέση του δρόμου υπάρχει ένα πραγματικό αντικείμενο.

Στόχος των 3D διαβάσεων είναι η μείωση της ταχύτητας διεύλευσης των οχημάτων σε συγκεκριμένα σημεία των δρόμων χωρίς να χρησιμοποιούνται άλλα πιο παραδοσιακά μέσα, όπως για παράδειγμα είναι τα σαμαράκια, με απώτερο σκοπό την βελτίωση της ασφάλειας των πλέον ευάλωτων χρηστών των δρόμων, των πεζών.

Στη χώρα μας η αρχή με τις τρισδιάστατες διαβάσεις πεζών έγινε το 2018 στη Νάουσα. Έπειτα ακολούθησαν περιοχές εντός της Αττικής (Χαλάνδρι, Θρακομακεδόνες, Άγιοι Ανάργυροι), στη Στερεά Ελλάδα (Λιβαδειά), ενώ 3D διαβάσεις είδαμε στη Β. Ελλάδα (Ιωάννινα) στην Πελοπόννησο (Κυπαρισσία) αλλά και στην Τήνο. Πιο πρόσφατη είναι η ανακοίνωση του Δήμου της Κοζάνης τον περασμένο Σεπτέμβριο για τη δημιουργία 3D διαβάσεων σε διαφορετικά σημεία της πόλης.

Στο σύνολό τους οι ελληνικές τρισδιάστατες διαβάσεις έγιναν πραγματικότητα με πρωτοβουλία των δήμων και ιδιωτικών φορέων και εταιρειών που συνέβαλαν στην υλοποίησή τους. Τοποθετήθηκαν έξω από σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) με στόχο να αυξήσουν την προσοχή των οδηγών όταν περνούν από τις συγκεκριμένες «ευαίσθητες» περιοχές. Από ό,τι έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα η ευρεία εφαρμογή τους δεν βρίσκεται στην ατζέντα της οδικής ασφάλειας του ελληνικού κράτους.

Ο παραπάνω είναι μάλλον και ο λόγος που δεν έχουν εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα, τη στιγμή που δεν υπάρχει και σχετική νομοθεσία αναφορικά με τις προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν.

Επίσης το υψηλό κόστος συντήρησης που έχουν όμως οι συγκεκριμένες διαβάσεις είναι ένας ακόμη από τους λόγους που φαίνεται να βάζει φρένο στην ευρύτερη εφαρμογή τους, αφού τα χρώματά τους πρέπει να παραμένουν ως έχουν για να μπορούν να δημιουργούν την οφθαλμαπάτη που επιδιώκουν.