Η Αντζελίνα Τζολί αποκάλυψε ότι πάσχει από μία σπάνια νόσο

14 Αυγούστου, 201811:42 ΠΜ
More videos

Στην εκ βαθέων συνέντευξη που παραχώρησε η Αντζελίνα Τζολί στο Vanity Fair, εκτός από τις δύσκολες στιγμές που ακολούθησαν το διαζύγιό της με τον Μπραντ Πιτ, αποκάλυψε ότι «χτυπήθηκε» και από την «παράλυση του Bell».

Ποια είναι όμως αυτή η ασθένεια; Η παράλυση Bell είναι ένας τύπος παράλυσης του προσώπου που επιφέρει ανικανότητα ελέγχου των μυών του προσώπου στην προσβεβλημένη περιοχή. Η πάθηση περιγράφηκε για πρώτη φορά το 19ο αιώνα από το Σκωτσέζο χειρουργό Charles Bell, από τον οποίο πήρε το όνομα του.

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από ελαφρά έως σοβαρότερα. Ενδέχεται να περιλαμβάνουν μυϊκές συσπάσεις, αδυναμία ή ολική απώλεια της ικανότητας κίνησης της μίας ή σπανίως και των δύο πλευρών του προσώπου, αδυναμία ή παράλυση της μίας ή και των δύο μεριών του προσώπου, μούδιασμα στη μεριά που προσβλήθηκε, χαμήλωμα του βλεφάρου και της γωνίας του στόματος.

Το μάτι που επηρεάζεται δεν μπορεί να κλείνει πλήρως, διαφυγή σάλιου, ξηρότητα του ματιού ή του στόματος, αλλοιώσεις στη γεύση, υπερβολικό δάκρυσμα του ματιού, αημαντική αλλοίωση της όψης του προσώπου του ασθενούς.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι ενοχλήσεις ή πόνος στην περιοχή της σιαγόνας ή πίσω από το αυτί, βουητό στο ένα ή και στα δύο αυτιά, πονοκέφαλος, απώλεια γεύσης, υπερευαισθησία στους ήχους από τη μεριά που έχει προσβληθεί, δυσκολίες ομιλίας, ζαλάδες και δυσκολίες του ασθενούς όταν τρώει ή πίνει,

Τα σημεία και συμπτώματα αρχίζουν ξαφνικά και κορυφώνονται σε 48 ώρες, ενώ μπορει να είναι διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η ακριβής αιτιολογία της παράλυσης Bell είναι άγνωστη. Στους παράγοντες αυξημένου κινδύνου συγκαταλέγονται ο διαβήτης και η λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού και είναι αποτέλεσμα δυσλειτουργίας του 7ου κρανιακού νεύρου.

Μια από τις επικρατέστερες θεωρίες είναι ότι μια ιογενής μόλυνση (ιογενής μηνιγγίτιδα ή μόλυνση από τον ιό του απλού έρπητα Herpes Simplex Virus που ευθύνεται για τον επιχείλιο έρπητα), προσβάλλει το προσωπικό νεύρο.

Διάγνωση

Από τη στιγμή της εμφάνισής της η παράλυση Bell, πολλοί ασθενείς λανθασμένα νομίζουν ότι πρόκειται για σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου. Παρόλα αυτά υπάρχουν μικρές διαφορές. Ένα εγκεφαλικό συνήθως έχει λίγα επιπλέον συμπτώματα, όπως αδυναμία στα άνω και κάτω άκρα. Ανίθετα με την παράλυση Bell, στο εγκεφαλικό ο ασθενής έχει την αίσθηση του ελέγχου των κινήσεων του πάνω μέρους του προσώπου του.

Μία από τις ασθένειες που μπορεί να είναι δύσκολο να αποκλειστεί από την αιτιολογία είναι ο έρπης ζωστήρ. Η βασικότερες διαφορές στην κλινική κατάσταση του ατόμου είναι η παρουσία μικρών κυψελίδων στο εξωτερικό του αυτιού, καθώς και ένα βουητό. Όμως αυτά τα συμπτώματα πολλές φορές μπορεί και να απουσιάζουν από την κλινική εικόνα του έρπητα.

Η επανενεργοποιήση της ήδη υπάρχουσας μόλυνσης από έρπη ζωστήρ και που οδηγεί στην παράλυση Belly είναι μία παρόμοια ασθένεια που ονομάζεται Σύνδρομο Ramsay Hunt, τύπου 2. Επίσης παράλυση μπορεί να προκαλέσει και η νόσος Lyme.

Τρόποι θεραπείας

Στεροειδή: Η θεραπεία της ασθένειας στηριζεται περισσότερο στα στεροειδή, παρά στα αντιϊκά φάρμακα. Ειδικότερα, τα κορτικοστεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη με προοδευτικώς μειούμενες δόσεις μαζί με κάποιο φάρμακο κατά των ιών, όπως η ακυκλοβίρη, παρέχουν τα δραστικότερα αποτελέσματα. Επίσης, οι ασθενείς που έχουν προβλήματα στα μάτια, αυτά θα πρέπει να προστατευτούν από την ξηρότητα με τεχνητά δάκρυα ή μη φαρμακευτικές αλοιφές.

Φυσιοθεραπεία: Ωφέλιμη για την βελτίωση της κατάστασης των ασθενών με παράλυση Belly θεωρείται και η φυσιοθεραπεία, η οποία βοηθά στη διατήρηση του μυϊκού τόνου των προσβεβλημένων μυών του προσώπου και την τόνωση των νεύρων.

Χειρουργική επέμβαση: Το χειρουργείο μπορεί να βελτιώσει κάποια από τα νεύρα του προσώπου που δεν έχουν ανανήψει. Ένας αριθμός διαφορετικών τεχνικών υπάρχουν για αυτό, όπως η ανακατασκευή του χαμόγελου που επαναφέρει το χαμόγελο στους ανθρώπους που πάσχουν από παράλυση.

Εκτός από την Αντζελίνα Τζολί, από την ίδια ασθένεια έπασχε και ο Μπρους Γουίλις.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News