Η ανόρθωση γλουτών είναι η πιο θανατηφόρα αισθητική επέμβαση

25 Απριλίου, 2018 11:47 ΠΜ
More videos

Σοκαριστικά υψηλό κρίνεται το ποσοστό θανάτων που συνδέεται με επιπλοκές της ολοένα και πιο δημοφιλούς επέμβασης ανόρθωσης γλουτών.

Η ζήτηση για επεμβάσεις τύπου Brazilian lift, που απαιτούν μεταφορά λίπους στην περιοχή των γλουτών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 5 χρόνια. Όλο και περισσότερες γυναίκες επιζητούν – πολύ – πιο γεμάτη περιφέρεια, αλλά η επέμβαση κρύβει πολλούς κινδύνους και επιπλοκές, από την πρώτη φορά που εφαρμόστηκε το 1996.

Με σκοπό να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους η επέμβαση προκαλεί τόσα προβλήματα και έχει συνδεθεί με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων, συντάχθηκε ειδική ομάδα εργασίας πλαστικών χειρουργών, από 5 διαφορετικές χώρες, με την ονομασία MultiSociety Gluteal Fat Grafting Task Force (MSGFGTF).

Αφορμή στάθηκαν τρεις θάνατοι ασθενών που παρουσιάσαν σοβαρές επιπλοκές μετά από lifting – ανόρθωση γλουτών με την μέθοδο Brazilian, στην Φλόριντα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε η MSGFGTF, οι ασθενείς διατρέχουν κίνδυνο θανάτου περίπου 1 προς 3.000, το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη αισθητική επέμβαση.

Εξετάζοντας την συγκεκριμένη τεχνική βήμα προς βήμα, οι ειδικοί έφτασαν στο σημείο να εκδώσουν παγκόσμια οδηγία, που κρούει των κώδωνα του κινδύνου σε γιατρούς και ασθενείς!

Οι ειδικοί καλούν τους συναδέρφούς τους σε όλο τον κόσμο να αποτρέπουν αν χρειάζεται τις πελάτισσες τους από την συγκεκριμένη επέμβαση και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να επανεξετάσουν και να επανεκτιμήσουν την τεχνική που ακολουθούν.

Η οδηγία αναφέρει κατηγορηματικά πως οι γιατροί πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώνουν τις ασθενείς για τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά θανάτου και οι ενδιαφερόμενες να επιλέγουν τον γιατρό τους με αυστηρά κριτήρια και μετά από σοβαρή ερεύνα.

Μεταξύ άλλων κατέληξαν πως, οι κίνδυνοι αυξάνονται δραματικά όταν οι ασθενείς επιμένουν για μεγάλη μεταφορά και εναπόθεση λίπους στους γλουτούς. Ευρήματα νεκροψιών έδειξαν πως, στην προσπάθεια να επιτευχθεί το συγκεκριμένο αισθητικό αποτέλεσμα, οι κάνουλες έκχυσης τραυμάτισαν τις μεγάλες γλουτιαίες αρτηρίες ή και το ισχιακό νεύρο.

Η ζήτηση για πιο μεγάλο μέγεθος γλουτών και έντονο σχήμα «κλεψύδρας», στα πρότυπα της υπερβολής που παρατηρούνται στις φιγούρες γνωστών σταρ του εξωτερικού, όπως στις αδερφές Kardashian ή στη ράπερ Nicki Minaj, αναγκάζει τους χειρουργούς να εισχωρήσουν πιο βαθιά στους ιστούς, απ΄ ότι ίσως επέλεγαν οι ίδιοι, ενώ ιδανικά η κάνουλα έκχυσης λίπους θα πρέπει να εισάγεται επιφανειακά, κάτω ακριβώς από τον υποδόριο ιστό.

Η σταδιακή εναπόθεση λίπους με περισσότερα από ένα χειρουργεία, μέχρι να επιτευχθεί ο τελικός στόχος, κρίνεται ως η πιο ασφαλής μέθοδος που μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών.

Οι ειδικοί της MSGFGTF έδωσαν συγκεκριμένες οδηγίες ακόμα και για την τοποθέτηση της κάνουλας, όσο και για την εξωτερική ψηλάφηση του υποδόριου ιστού με το ελεύθερο χέρι, προκειμένου να διατηρείται ο έλεγχος καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας.

Η επέμβαση που προσέφερε γεμάτα οπίσθια, έγινε από την αρχή πολύ δημοφιλής, χωρίς το ζητούμενο τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής να είναι η υπερβολή, αλλά η ομοιομορφία. Ήταν ωστόσο μία επέμβαση που άφηνε μεγάλες ουλές και πολλές φορές αίσθημα καύσου ή μόνιμο μούδιασμα.

Η περίοδος επούλωσης ήταν μεγάλη και μετεγχειρητικά, πολλοί ασθενείς αντιμετώπιζαν προβλήματα και πόνους όταν κάθονταν ή όταν ξάπλωναν σε συγκεκριμένες στάσεις. Με τα χρόνια οι τεχνικές βελτιώθηκαν πολύ, οι ουλές μίκρυναν και η μόδα έκανε πιο δημοφιλή την επέμβαση ακόμα και από την αυξητική στήθους.

Το κλειδί για πιο ασφαλή αποτελέσματα παραμένει το «μέτρο» και η συνειδητοποίηση πως, κάθε επέμβαση ενέχει κινδύνους και αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, ειδικά όταν κάποιος οδηγείται στο χειρουργικό τραπέζι από προσωπική επιλογή.