Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024
Ελλάδα«Η αδελφή της Καρολάιν στις Φιλιππίνες η ιδανική λύση για τη μικρή...

«Η αδελφή της Καρολάιν στις Φιλιππίνες η ιδανική λύση για τη μικρή Λυδία»


Να αφαιρεθεί η γονική μέριμνα από τον συζυγοκτόνο και να μην έχει ούτε επαφή με το παιδί, παρόλο που το επιτρέπει ο νέος νόμος Τσιάρα, ζητάει ο νομικός Μάρκος Κουντουρούδας, θεωρώντας μοναδική λύση, για την ανατροφή της μικρής, μετά από αυτή της ετεροθαλούς αδελφής της Καρολάιν στις Φιλιππίνες, την οικογένειά της στην Αλόννησο.

Το μέλλον της άτυχης μικρής Λυδίας είναι πρώτο θέμα από χτες σε όλα τα τηλεπαράθυρα. Ο γνωστός Βολιώτης συνήγορος της οικογένειας της Καρολάιν, Αθανάσιος Χαρμάνης, αποκάλυψε ότι η οικογένεια της δολοφονημένης σχεδιάζει να ζητήσει εξ ολοκλήρου την επιμέλειά της κι ότι οι δύο οικογένειες έχουν μεταξύ τους επικοινωνία για το παιδί και προκύπτει πως «υπάρχει διάθεση συναίνεσης».

Αν πάρα ταύτα τελικά δεν καταλήξουν σε συναινετική λύση, θα κατατεθεί, από πλευράς της οικογένειας της Καρολάιν, αίτημα για την ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας στη γιαγιά.

«Μου πήρε το παιδί μου, εάν χάσω και το εγγόνι μου, θα είναι η χαριστική βολή για μένα» φέρεται, σύμφωνα με τον νομικό, να είπε η μητέρα της Καρολάιν.

Η τύχη της μικρής θα κριθεί από τον Εισαγγελέα ανηλίκων, με προσωρινή διαταγή. Ήδη πολλοί γνωστοί νομικοί, ψυχολόγοι και παιδοψυχίατροι ζητούν να απαγορευτεί ακόμη και η επαφή του συζυγοκτόνου με το παιδί, παρόλο που ο ίδιος περιμένει να βγει από τη φυλακή για «να φροντίσει το παιδί του διεκδικώντας συνεπιμέλεια».

Ο ειδικός στο οικογενειακό δίκαιο νομικός Μάρκος Κουντουρούδας ανήκει στην ομάδα των νομικών που ζητούν, με αφορμή την υπόθεση στα Γλυκά Νερά, να αλλαχθεί άμεσα ο νόμος Τσιάρα, εκφράζοντας, παράλληλα, την άποψη ότι το παιδί δεν πρέπει να παραμείνει, εφόσον είναι εφικτό, στη χώρα.

«Η ιδανική λύση είναι να το αναλάβει, εφόσον δύναται οικονομικά και πληροί τις προϋποθέσεις, η ετεροθαλής αδελφή της μάνας του, που βρίσκεται στις Φιλιππίνες και είναι παιδί της γιαγιάς του από τον πρώτο γάμο, όπως διαβάζουμε στον βρετανικό Τύπο» μας λέει.

«Το παιδί πρέπει να προφυλαχθεί. Έχει κυριολεκτικά έναν Γολγοθά μπροστά του. Πρέπει να είναι σε ένα περιβάλλον αγάπης που δεν θα χωρούν αναφορές στο αποτρόπαιο συμβάν και νοσηρότητες. Το ιδανικό θα ήταν επομένως οι Φιλιππίνες, αφού ελεγχθεί η κατάσταση της αδελφής της Καρολάιν, με δεύτερη επιλογή μακράν την Αλόννησο και την οικογένεια της νεκρής» προσθέτει.

Το ότι η μικρή Λυδία «χρησιμοποιήθηκε ως αντικείμενο στο ντεκόρ της δολοφονία της μητέρας της, προκειμένου να συνθέσει ο συζυγοκτόνος ένα αρραγές σκηνικό αιματηρής διάρρηξης, θα έπρεπε να είναι αρκετό για να του αφαιρεθεί κάθε επαφή μαζί της» τονίζει ο νομικός.

«Αν είχε σκεφτεί ότι πρέπει να δολοφονήσει και το παιδί για να συμπληρωθεί η σκηνοθεσία του, θα το σκότωνε. Έτσι σκότωσε και τον σκύλο του. Εν ψυχρώ. Ούτως ή άλλως το παιδί το έχει εκθέσει σε κίνδυνο και το έχει κακοποιήσει αφού το τοποθέτησε στη νεκρή. Έχουμε μια περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος του νηπίου από τον πατέρα του μαζί με άσκηση ψυχικής βίας που θα του προκαλέσει σε μεγαλύτερες ηλικίες μετατραυματικό στρες. Ο συζυγοκτόνος δεν πρέπει να έχει επαφή με το παιδί» επισημαίνει ο κ. Κουντουρούδας.

«Η υπόθεση στα Γλυκά Νερά αναδεικνύει με εκκωφαντικό τρόπο τις τραγικές παραβλέψεις του νέου νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια. Πρέπει να διορθωθεί άμεσα» υπογραμμίζει ο γνωστός νομικός, καθώς «ο συζυγοκτόνος στον νέο νόμο Τσιάρα πατάει για να διεκδικεί τη γονική μέριμνα του παιδιού του» προσθέτει.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Άρθρο 1532 αναφορικά με τις “Συνέπειες κακής άσκησης” μολονότι το δικαστήριο δύναται να αφαιρέσει από τον υπαίτιο γονέα την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επιμέλεια, σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του, παράβαση της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου, άρνηση του γονέα να καταβάλει τη διατροφή και καταδίκη του γονέα, με οριστική δικαστική απόφαση, για ενδοοικογενειακή βία (ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής), δεν υπάρχει πουθενά μία πρόβλεψη για την ανθρωποκτονία» αναφέρει ο νομικός.

«Κι αυτό ενώ θα έπρεπε σε περιπτώσεις ενδοοικογενεικής βίας και δολοφονίας να αφαιρείται δια παντός η γονική μέριμνα» υπογραμμίζει ο Μάρκος Κουντουρούδας.

«Οι έντονες αντιδράσεις στον νόμο Τσιάρα, ακόμη και από βουλευτές και πρώην υπουργούς της ΝΔ, όπως η κα Γιαννάκου και η κα Κεφαλογιάννη, σχετίζονται και με το ότι δίνεται η ευχέρεια σε δολοφόνους και κακοποιητές να ζητούνε επικοινωνία και επιμέλεια των παιδιών τους. Αυτό πρέπει να τελειώσει».

Αν την επιμέλεια της μικρής Λυδίας διεκδικήσουν οι γονείς του; «Το παιδί δεν πρέπει να το αναλάβει, για το καλό του, ούτε ο δολοφόνος της Καρολάιν – γιατί τι θα του πει; “Είμαι ο δολοφόνος της μαμάς σου;”- ούτε όμως και οι γονείς του. Το παιδί ακόμη και οι παππούδες από τη μεριά του πατέρα να το αναλάβουν θα είναι εκτεθειμένο σε διαρκή ψυχικά τραύματα. Το παιδί πρέπει να μεγαλώσει σε ένα σταθερό αποστειρωμένο περιβάλλον αγάπης και ασφάλειας» προσθέτει.

«Στην περίπτωση που το παιδί το αναλάβουν οι γονείς του συζυγοκτόνου, θα δημιουργούνταν μεγαλύτερα προβλήματα σε αυτό. Και τι θα πουν στο παιδί;».

«Είναι εξάλλου προφανές» προσθέτει ο νομικός «ότι μεγάλωσαν έναν νάρκισσο γιο που έπρεπε να είναι ο πρώτος, ο ξεχωριστός και δεν αποδέχεται την απόρριψη. Δεν είναι τυχαίο που προσέγγισε ένα μικρό κορίτσι 14-15 ετών, καθώς έτσι έχει λιγότερες πιθανότητες απόρριψης, σε σχέση με μια γυναίκα που έχει ενηλικιωθεί» σημειώνει ο νομικός.

Κοινωνιολόγοι από την εισαγγελία Αθηνών αναμένεται να μεταβούν στις οικίες των γονιών του Αναγνωστόπουλου στην Αγία Παρασκευή και της Καρολάιν στην Αλόννησο.

«Θα ελέγξουν ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο περιβάλλον τους, αν έχουν λευκά ποινικά μητρώα και την οικονομική δυνατότητα να αναθρέψουν το παιδί. Δεν αρκεί όμως η οικονομική κατάσταση. Αν οι γονείς του συζυγοκτόνου έχουν ευχέρεια οικονομική, ας δίνουν χρήματα στην οικογένεια της Καρολάιν στην Αλόννησο όπου όλο το νησί θα την υποστηρίζει αυτή και το παιδί» καταλήγει ο κ. Κουντουρούδας.



Τα πιο σημαντικά