Η 4η δόση διπλασιάζει την αντίσταση στην Όμικρον και τριπλασιάζει την προστασία για εισαγωγή

15 Φεβρουαρίου, 2022 12:20 ΠΜ
More videos

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, η 4η δόση τoυ εμβολίου διπλασιάζει την αντίσταση στην λοίμωξη με Όμικρον και τριπλασιάζει την προστασία για εισαγωγή.

Με την παραλλαγή Omicron υπάρχει επαυξηνόμενη δυνατότητα επαναλοίμωξης από τη νόσο τρεις μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη.. Η φυσική νόσος από την Alpha τη Βeta και τη Delta προσέφερε ισχυρή προστασία έναντι της Όμικρον κατά 90%. Αντίθετα η Όμικρον είχε προστασία 60% ανέφερε επίσης η κα Θεοδωρίδου.

«Ζούμε σε μία περίοδο που οι γνώσεις συνεχώς μεταβάλλονται. Η αυξημένη μεταδοτικότητα, η ανοσολογική διαφυγή και η αυξημένη δυνατότητα για επαναλοιμώξεις είναι τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής Όμικρον. Ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη που επιβεβαιώνεται με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη».

Για την τέταρτη δόση εμβολίου ανέφερε ότι μια μελέτη από το Ισραήλ, έδειξε ότι διπλασιάζει την αντίσταση στη λοίμωξη με την παραλλαγή Όμικρον και τριπλασιάζει την προστασία από εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Κατά την κ. Θεοδωρίδου η τρίτη δόση μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει την μετάλλαξη Όμικρον και διευρύνει την προστασία έναντι και άλλων παραλλαγών του ιού. «Ο κύριος στόχος των εμβολιασμών είναι η προστασία από τη σοβαρή νόσο» και υπενθύμισε όσα αναφέρει ο CDC λέγοντας ότι «η σρατηγική χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων δεν είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του ιου και απαιτούνται νέα εμβόλια λόγω της εξέλιξης των ιών» ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «η 4η δόση προορίζεται για ειδικές περιπτώσεις ανθρώπων».

Παραμένει ισχυρή η σύσταση μας για την τρίτη δόση ενώ η τέταρτη αφορά τους ανασοκατεσταλμένους είπε καταλήγοντας. Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό των εγκύων είπε ότι μπορεί να προστατεύσει την ίδια αλλά και το παιδί.

Ο ΓΓ πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα φθάνουν στην χώρα μας 168.000 δόσεις του εμβολίου Novavax. Ωσόσο επειδή ακόμα δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία παράδοσης των εμβολίων δεν έχουν ανοίξει τα ραντεβού ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.