Η 25χρονη Ελληνίδα που μπήκε στη λίστα του Forbes!

16 Σεπτεμβρίου, 2015 3:26 ΠΜ
More videos

Η ερευνήτρια Ελένη Αντωνιάδου μέσα στους 30 under 30 καλύτερους στον τομέα της υγείας του Forbes.

Το Forbes την κατέταξε ανάμεσα στις 30 κορυφαίες επιστήμονες της υγείας στη λίστα 30 under 30.

Λίγα λόγια για την Ελένη Αντωνιάδου

ΟΝΟΜΑ: ΕΛΕΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ, 25 ΕΤΩΝ.

ΔΙΑΜΟΝΗ: Σικάγο & Σίλικον Βάλεϊ, H.Π.Α.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:  Ιδρύτρια της εταιρείας Μοσχεύματα χωρίς Δότες, Διδακτορική φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις, Ερευνήτρια στη τμήμα Βιοεπιστημών της NASA

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία,  -το οποίο δεν υφίσταται πλέον-, έφυγε για μεταπτυχιακό στη Μεγ. Βρετανία κι έπειτα μέσω της πρωτιάς της -ανάμεσα σε εκατοντάδες Ευρωπαίους- στην αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού προσγειώθηκε στη NASA. Ήταν η στιγμή που η Ελένη εξαργύρωνε ατελείωτες ώρες διαβάσματος και δουλειάς στα εργαστήρια.

12

Οι κόποι της έγιναν το κλειδί που άνοιξε την πόρτα του πιο μεγάλου παιδικού ονείρου της. Όσο δύσκολο κι αν είναι για εκείνη να συμβιβαστεί με την ιδέα πως ζώντας πια σε άλλη Ήπειρο έχει γίνει θεατής στην καθημερινότητα των δικών της ανθρώπων και πως έχει ταυτιστεί με ένα κουμπί στο Skype, η αναγνώριση των προσπαθειών της αποτελεί αποζημίωση, όπως και η βράβευσή της σαν Γυναίκα της Χρονιάς 2013 από τον βρετανικό οργανισμό FDM Everywoman in Technology τον περασμένο Μάρτιο στο Λονδίνο.

22841393_MESA.limghandler

Συνέντευξη της από το παρελθόν στο περιοδική Maire Claire

Πού σε πετυχαίνω;

Μόλις ολοκλήρωσα μια ομιλία στο Κέντρο Μικρο-Νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις πάνω στην ανάπτυξη βιο-ρομπότ και τεχνητών νευρομυικών συνάψεων.

Ποια ακριβώς ήταν η ανακάλυψη που έφερε τη βράβευση σου;

Πιστεύω, ότι η κριτική επιτροπή του FDM Everywoman in Technology αξιολόγησε το επίπεδο πολυπλοκότητας αλλά και τη χρησιμότητα των επιστημονικών αποτελεσμάτων μου στον τομέα των τεχνικών οργάνων ως εναλλακτική μεταμοσχευτική θεραπεία και είμαι ευγνώμων για την εκτίμηση και την υποστήριξη που έχω λάβει.

Αυτή είναι η στιγμή της καριέρας σου, που σε κάνει υπερήφανη;

Είναι οι στιγμές που τα πειράματα και οι προσπάθειες ετών για να μετατρέψω μια ιδέα σε θεραπεία αποδίδουν και γίνονται πραγματικότητα. Οι βραβεύσεις είναι σίγουρα πολύ τιμητικές και συμβολίζουν την αναγνώριση των προσπαθειών μου από καταξιωμένους ανθρώπους τους οποίους θαυμάζω.

Ένιωσες να αμφισβητείσαι εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας σου ή της εθνικότητάς σου;

Πολλές, όμως λαμβάνω υπ όψιν μου τα όρια μόνο στα μαθηματικά, όχι στη ζωή.

Πως είναι η καθημερινότητά σου;

Η ζωή μου είναι γεμάτη πειράματα, διάβασμα, διαλέξεις, καταληκτικές ημερομηνίες, συγγραφή άρθρων και ελάχιστες μέρες άδειας -στις οποίες συμπιέζω όλα όσα δεν καταφέρνω να κάνω τον υπόλοιπο καιρό. 22841392_MESA2.limghandler

Και το καλύτερο μέρος της δουλειάς;

Είναι συγκλονιστικό να βλέπω την απόγνωση στα μάτια των ασθενών να μετουσιώνεται σε ελπίδα, όπως επίσης μαγικό είναι να παρακολουθείς ένα άψυχο υλικό να παίρνει ζωή.

Πως συμβάλλει σε κοινωνικό επίπεδο η αναγεννητική ιατρική και η τεχνολογία τεχνικών οργάνων;

Μπορεί να αποτελέσει σωτήρια εναλλακτική μεταμοσχευτική θεραπεία για χιλιάδες ασθενείς που δεν έχουν τα χρονικά περιθώρια να περιμένουν στις λίστες αναμονής μοσχευμάτων αλλά και ένα σημαντικό μέτρο για την καταπολέμηση του παρεμπορίου ανθρωπίνων οργάνων που μαστίζει χώρες του τρίτου κόσμου.

Βρίσκεις χρόνο και για τον εθελοντισμό. Με ποιο τρόπο δραστηριοποιείσαι;

Είμαι επικεφαλής μιας ομάδας εθελοντών ιατρών και επιστημόνων. Η δράση μας επικεντρώνεται στην προσφορά δωρεάν ιατροφαρμεκευτικής περίθαλψης σε παιδιά που έχουν πέσει θύματα του παρεμπορίου ανθρωπίνων οργάνων στη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Ο εθελοντισμός για μένα δεν είναι επιπλέον υποχρέωση και πραγματικά αυτή η συνεισφορά μου δίνει τεράστιο κουράγιο, δύναμη και ελπίδα για το μέλλον και ελπίζω όλοι να κινητοποιηθούμε όπως μπορούμε. Ακόμα και η μικρότερη πράξη καλοσύνης αξίζει περισσότερο από την καλύτερη των προθέσεων. 22841357_IMAG1923.limghandler

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι-όνειρα;

Πάρα πολλά! Νομίζω ότι όλοι πρέπει να βαδίζουμε με αυτοπεποίθηση στην κατεύθυνση που μας υποδεικνύουν τα όνειρά μας και να επιδιώκουμε να ζούμε τη ζωή που κάποτε μπορούσαμε μόνο να φανταστούμε.

Και τα μελλοντικά σου σχέδια;

Να γίνει η τεχνολογία τεχνητών οργάνων βιώσιμη και οικονομικά προσιτή εναλλακτική μεταμοσχευτική θεραπεία και να πετύχω το ισοζύγιο επαγγελματικής σταδιοδρομίας και οικογένειας.

Ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις στους Έλληνες φοιτητές-μελλοντικούς επιστήμονες;

Να κάνουν τα όνειρα τους μεγαλύτερα από τους φόβους τους και τις πράξεις τους ηχηρότερες από τις λέξεις. Είναι επιτακτική η ανάγκη να υπογραμμίσουμε την σπουδαιότητα των επιστημών και των γραμμάτων σε μια κοινωνία που τείνει να ισοπεδώνει την αυθύπαρκτη αξία της γνώσης και να υποβαθμίζει κάθε προσπάθεια για αλλαγή υπό τον φόβο μιας διαρκώς εντεινόμενης διαφθοράς.

Η παιδεία αποτελεί τον πραγματικό στυλοβάτη κάθε αναπτυγμένης κοινωνίας αλλά και η δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κάθε εκφυλισμένο πολιτικοκοινωνικό σύστημα.  Ας αντιμετωπίσουμε το μέλλον με την ίδια αισιοδοξία και αποφασιστικότητα που αποπνέουν τα λόγια του Ελύτη: «Μέσα στην θλίψη της απέραντης μετριότητας που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι, ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες, αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά».

Πηγή: FORBES

Ακολουθήστε μας στο facebook: