Το κοινωνικό πρόβλημα του γάμου μεταξύ ανηλίκων και ένας νόμος που δίνει τη δυνατότητα σε βιαστές ανηλίκων να διαφεύγουν της ποινής του κόμματος Ερντογάν προκαλούν έντονες τριβές στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Άνδρες που έχουν κριθεί ένοχοι για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών βρίσκουν παραθυράκι στην Τουρκία ώστε να αποφύγουν την καταδίκη, αν παντρευτούν το θύμα τους. Νέο σχέδιο νόμου του κόμματος Ερντογάν προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως θέλει να ρυθμίσει μια κοινωνική πραγματικότητα, αφού χιλιάδες οικογένειες παντρεύουν τα παιδιά τους σε μικρή ηλικία, ενώ ο νόμος το απαγορεύει. Αντιπολίτευση και κοινωνικοί φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως με μια τέτοια ρύθμιση, τα παιδιά θα εξαναγκάζονται σε γάμο από μικρή ηλικία, ενώ οι υπεύθυνοι κακοποίησης ανηλίκου θα βρίσκουν τρόπο να διαφύγουν της σύλληψης.
Το σχέδιο νόμου
Πιο συγκεκριμένα το κείμενο αναφέρει πως σε περιπτώσεις παιδική κακοποίησης που έχει συμβεί πριν την 16η Νοέμβρη και “χωρίς τη χρήση βίας ή απειλής”, αν ο δράστης παντρευτεί το θύμα του, η ποινή θα αναβληθεί ή η εκτέλεσή της θα ματαιωθεί. Σύμφωνα με τον αστικό κώδικα μέχρι σήμερα, ο γάμος ανηλίκων κάτω των 17 ετών απαγορεύεται. Έτσι, η περίπτωση γάμου παιδιών 16 ετών και κάτω αποτελεί αιτία για αυτεπάγγελτη δίωξη.
Νοσοκομεία και σχολεία είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν τις αρχές για τέτοιους γάμους ανηλίκων, όπως για παράδειγμα περιπτώσεις που ανήλικα κορίτσια αποκτούν παιδιά. Στις περιπτώσεις αυτές, ο άνδρας που ευθύνεται για την κύηση, δικάζεται με την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης, ανεξάρτητα από την ηλικία του.
Τα δικαστήρια λαμβάνουν μόνο την ηλικία ως παράγοντα για την απόδοση ποινής ανεξαρτήτως των επιμέρους συνθηκών. Δεν λαμβάνουν υπόψη τους κατά πόσο ένας γάμος ανηλίκου συνέβη με ή χωρίς τη συγκατάθεση των οικογενειών
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μπζντάγκ ανέφερε στις 18 Νοεμβρίου πως τέτοιοι πρόωροι γάμοι ανηλίκων αποτελούν “κοινή πρακτική” και περί τους 3000 άνδρες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή εξαιτίας του νόμου που βρίσκεται σε ισχύ. “Τα δικαστήρια λαμβάνουν μόνο την ηλικία ως παράγοντα για την απόδοση ποινής ανεξαρτήτως των επιμέρους συνθηκών. Δεν λαμβάνουν υπόψη τους κατά πόσο ένας γάμος ανηλίκου συνέβη με ή χωρίς τη συγκατάθεση των οικογενειών” πρόσθεσε.
Το επίμαχο άρθρο 49
Το άρθρο 49 που αναιρεί το αξιόποινο της πράξης προσήλθε στην τουρκική βουλή το βράδυ της 17η Νοέμβρη. Αν και το άρθρο υπερψηφίστηκε, το νομοσχέδιο δεν έλαβε την απαραίτητη πλειοψηφία. Η βουλή θα συνέλθει και πάλι για την ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου στις 22 Νοεμβρίου.
Το νομοσχέδιο προκάλεσε την αντίδραση και των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και ενώσεων υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, που θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο θα ενθαρρύνονται γάμοι δια της βίας και θα νομιμοποιείται ο γάμος σε βιαστές.
Το νομοσχέδιο που επιχείρησαν να περάσουν έπληξε σοβαρά την υπόληψη του κοινοβουλίου μας
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε μάλιστα τη σύσταση επιτροπής που θα ερευνήσει τα στοιχεία για την παιδική κακοποίηση στη χώρα. “Το νομοσχέδιο που επιχείρησαν να περάσουν έπληξε σοβαρά την υπόληψη του κοινοβουλίου μας” ανέφεραν σε σχετική ανακοίνωση.
Υπάρχουν περίπου 4000 υποθέσεις γάμων ανηλίκων. Οι οικογένειες πιέζουν τα κορίτσια τους, ηλικίας 11 ως 17 ετών να παντρευτούν παράνομα
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των γυναικείων οργανισμών στη χώρα, Κανάν Γκιουλού άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας πως οι γάμοι ανηλίκων θα πρέπει να απαγορευτούν. “Υπάρχουν περίπου 4000 υποθέσεις γάμων ανηλίκων. Οι οικογένειες πιέζουν τα κορίτσια τους, ηλικίας 11 ως 17 ετών να παντρευτούν παράνομα και η διαδικασία ανοίγει αυτόματα μόλις κάποιο κορίτσι αποκτήσει παιδί ή όταν τα σχολεία λάβουν γνώση της κατάστασης” αναφέρει στην Hurriyet.
Στο μεταξύ, η Οργάνωση για τη Γυναίκα και τη Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει το πρόβλημα ένα από τα σημαντικότερα της χώρας, με το νομοσχέδιο να αποτυγχάνει παταγωδώς να δώσει λύσει και να ερμηνεύσει παραμέτρους όπως “συμπόνια, απειλή και θέληση”.
Υπάρχουν παιδιά που έχουν παντρευτεί σε νεαρή ηλικία. Οι οικογένειές τους δεν γνωρίζον το νόμο. Τα παιδιά τους πρέπει να πάνε φυλακή
Στην αντεπίθεση πέρασε από την πλευρά της η κυβέρνηση, δια στόματος του πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος και αντέκρουσε την κριτική της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως πολλές οικογένειες υποφέρουν επειδή δεν γνωρίζουν το νόμο. “Υπάρχουν παιδιά που έχουν παντρευτεί σε νεαρή ηλικία. Οι οικογένειές τους δεν γνωρίζον το νόμο. Τα παιδιά τους πρέπει να πάνε φυλακή. Ζευγάρια με παιδιά, με τον πατέρα να φυλακίζεται και το παιδί να μένει μόνο. Διαπιστώσαμε πως υπάρχουν 3000 οικογένειες που βιώνουν αυτή την κατάσταση” σημείωσε ο Γιλντιρίμ.
“Η θυματοποίηση αυτών των οικογενειών θα εξαλειφθεί για μια και μόνο φορά με αυτό το νόμο. Το CHP (αντιπολίτευση) προσπαθεί να διαστρεβλώσει την κατάσταση. Δεν είναι αμνηστία στο βιασμό. Η κυβέρνησή μας έχει εισάγει αυστηρότατες ποινές για τέτοιου είδους εγκλήματα”. πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.