Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024
ΕλλάδαH. Μόσιαλος: «Η πιθανότητα να νοσηλευτεί κάποιος μετά την τρίτη δόση προσεγγίζει...

H. Μόσιαλος: «Η πιθανότητα να νοσηλευτεί κάποιος μετά την τρίτη δόση προσεγγίζει το μηδέν»

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics μίλησε για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας καθώς και για την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης

Ο κ. Μόσιαλός στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ στάθηκε στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού των άνω των 60 ετών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εκεί είναι όλο το στοίχημα».

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, η επιτροπή των Εμπειρογνώμων εξέτασε την περίπτωση χορήγησης θετικών κινήτρων για τους άνω των 60 και 65. Ένα από αυτά για παράδειγμα θα μπορούσες να είναι η μείωση της συμμετοχής τους στο κόστος του φαρμάκου.

Υπογράμμισε ωστόσο πως σε περίπτωση που θεσπιστεί ένα τέτοιο μέτρο θα αφορά και τους ήδη εμβολιασμένους πολίτες. Στάθηκε στο γεγονός ότι δεν χρειάζεται τα πάντα να γίνονται με «μαστίγιο» και πως τα κίνητρα είναι προτιμότερα, αφού δείχνουν μια σημαντική κοινωνική πολιτική.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση τόνισε ότι τα ποσοστά σοβαρής νόσησης είναι 20 φορές μικρότερα σε συγκριτικά με τις δύο δόσεις στους άνω των 60. Όσον αφορά τα ποσοστά ήπιας ασθένειας είναι 10 φορές χαμηλότερα σε σχέση με αυτούς που έχουν κάνει δύο δόσεις.

«Κάποιοι μπορεί να κολλήσουν ακόμη και με την τρίτη δόση – ένα πολύ μικρό ποσοστό, αλλά η πιθανότητα να νοσηλευτούν, ιδιαίτερα μετά τις 6 – 7 ημέρες είναι ελάχιστη, δηλαδή προσεγγίζει το μηδέν», εξήγησε χαρακτηριστικά.Τα πιο σημαντικά