Τρίτη, 28 Μαΐου 2024
διάφοραH μοναδική φορά που η βασίλισσα Ελισάβετ υποκλίθηκε - Έσπασε το πρωτόκολλο

H μοναδική φορά που η βασίλισσα Ελισάβετ υποκλίθηκε – Έσπασε το πρωτόκολλο

Ήταν 31 Αυγούστου του 1997 όταν η ανακοίνωση του θανάτου της πριγκίπισσας Diana συγκλόνιζε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Η αγαπημένη πριγκίπισσα της Βρετανίας, αλλά και όλου του κόσμου, είχε χάσει τη ζωή της σε ένα τροχαίο δυστύχημα σε ηλικία 36 ετών, αφήνοντας πίσω της τους δύο γιους της, William και Harry.

Εκατομμύρια κόσμου έσπευσαν να αφήσουν λουλούδια έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στη μνήμη της μαζί με μηνύματα αγάπης για εκείνη, αλλά και οργής για τη βασιλική οικογένεια – ιδίως για την βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία δεν είχε κάνει καμία δήλωση για σχεδόν μία ολόκληρη εβδομάδα.

Τη στιγμή του θανάτου της Diana στο Παρίσι η βασιλική οικογένεια βρισκόταν στο κάστρο Balmoral στη Σκωτία, μέρος που περνούν ιδιωτικές στιγμές και που – δεκαετίες αργότερα- η βασίλισσα Ελισάβετ θα άφηνε την τελευταία της πνοή.

Καθώς οι ημέρες περνούσαν και η βασιλική οικογένεια δεν έκανε καμία δήλωση ο θυμός του κόσμου αυξανόταν. Ήθελαν να δουν τα συναισθήματα, ήθελαν να ξέρουν αν η βασίλισσα νιώθει κάτι, για τον θάνατο της πιο αγαπημένης πριγκίπισσας και πρώην νύφη της. Ακόμα και οι εφημερίδες στα πρωτοσέλιδά τους φιλοξενούσαν τίτλους που αναρωτιούνταν για το πού είναι η βασίλισσα και γιατί δεν τους απευθύνεται.

Τελικά, η βασίλισσα επέστρεψε στο Λονδίνο στις 5 Σεπτεμβρίου για την κηδεία της Diana και με τρεις κινήσεις (που έσπασαν το βασιλικό πρωτόκολλο) κατάφερε να κερδίσει ξανά την εύνοια του κόσμου.

Η πρώτη έγινε όταν το αυτοκίνητό της έφτασε έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Ενώ το πρωτόκολλο ήθελε τη βασίλισσα να συνεχίσει με το αυτοκίνητο μέχρι την είσοδο του παλατιού, εκείνη κατέβηκε και περπάτησε δίπλα στα εκατοντάδες λουλούδια και μηνύματα που είχε αφήσει ο κόσμος για την πριγκίπισσα Diana, χαιρετώντας το συγκεντρωμένο πλήθος.

princess diana2

Με τον πρίγκιπα Φίλιππο πριν από την κηδεία της Diana – Photo by John Shelley Collection/Avalon/Getty Images)

Το ίδιο απόγευμα, απευθύνθηκε στον λαό της Βρετανίας μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος. Φάνηκε νευρική και κατά τη διάρκεια της ομιλία της και απέτισε φόρο τιμής στη μητέρα των δύο εγγονών της, δικαιολογώντας εμμέσως τη σιωπή της τις προηγούμενες ημέρες.

«Όλοι έχουμε διαφορετικούς τρόπους για να ανταπεξέλθουμε. Δεν είναι εύκολο να εκφράσεις το αίσθημα της απώλειας, αφού το αρχικό σοκ διαδέχεται συχνά ένα μείγμα άλλων συναισθημάτων: δυσπιστία, αδυναμία κατανόησης και θυμός για αυτούς που μένουν πίσω», είχε πει τότε, σπάζοντας για δεύτερη φορά το πρωτόκολλο, μιας και η Diana δεν ανήκε στη βασιλική οικογένεια και για αυτό η βασίλισσα δεν ήταν υποχρεωμένη να μιλήσει στον λαό της.

Η στιγμή που η βασίλισσα Ελισάβετ υποκλίνεται στη Diana

Ωστόσο, ήταν η κίνηση την ημέρα της κηδείας που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Η βασίλισσα στεκόταν μαζί με την οικογένειά της στην άκρη του δρόμου καθώς η πομπή με το φέρετρο της Diana κινούνταν προς τον τόπο ταφής της. Όταν το φέρετρο πέρασε μπροστά της, εκείνη υποκλίθηκε – κίνηση την οποία δεν είχε κάνει ποτέ πριν, αλλά ούτε και μετά στη θητεία της ως βασίλισσα.

Ήταν αυτή ακριβώς η υπόκλιση που κατεύνασε την οργή του πλήθους κατά της βασιλικής οικογένειας, ενώ ακόμα και σήμερα 70 χρόνια μετά την ενθρόνιση της Ελισάβετ της Β και λίγες ώρες μετά την ταφή της μνημονεύεται ανάμεσα στα μεγάλα κατορθώματά της.

Τα πιο σημαντικά